• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Matić za MONDO: Nemanja opustošio fan-šop Šturma

Autor mondo.rs

Uroš Matić, mlađi brat igrača Čelsija, za naš portal pričao o njihovom odnosu, Šturmu za koji nastupa, reprezentacijama Srbije i Makedonije, Ivici Osimu...

Dupla kruna. Svi joj teže. Real, Barsa, Juve, Bajern, Čelsi... Kup i titula. Ima i onih koji se nadaju tituli i tituli. Poput porodice Matić.

"Žao mi je što juče nisam mogao uživo da ispratim veliku pobedu u Mančesteru", žali Uroš Matić, mlađi brat vedete Čelsija i srpske reprezentacije u intervjuu za MONDO.

"Igraju sjajno ove sezone. Kad mi obaveze dozvole, odem do Engleske i bodrim ih sa tribina. U suprotnom, tu je TV ekran i navijanje iz daleka za ’plavce’. Ukoliko nastave ovako, niko ih neće zaustaviti u pohodu na titulu".

Nije ni Šturm daleko od vrha. Tri boda zaostatka u odnosu na Altah garantuju neizvesnu završnicu jesenjeg dela prvenstva.

"Vrlo je zanimljivo jer nekoliko ekipa ima šampionski potencijal. Niko nije očekivao da će Šturm i Altah diktirati ritam, jer su Salcbrug i Austrija bili glavni favoriti. Mi smo počeli fenomenalno sezonu i dugo bili na liderskoj poziciji. Tek u poslednjih mesec dana stigla nas je kriza i usledili su porazi od Austrije, Sent Peltena i Admire. Ne predajemo se. Ostalo je još tri utakmice do pauze i verujem da možemo do jesenjih počasti".

Budžet Šturma od 11 miliona evra ne može da se poredi sa bogatstvom koje Salcburgu obezbeđuje generalni sponzor.

Matići u šampionskom zanosu. Stariji sa Antoniom Konteom na čelu drži lekcije u Premijer ligi, mlađi diriguje igrom trostrukog austrijskog šampiona. Bratske sugestije su od neprocenjivog značaja. "Iako obojica igramo u vezi, nismo isti tip igrača. Naravno da savetujemo jedan drugog, ali kad izađete na teren sami donosite odluke. On ima svoju karijeru, ja svoju. Iskreno, kada se čujemo telefonom najmanje pričamo o fudbalu. Uglavnom su to porodične teme", kaže Uroš.

"Oni i dalje imaju najkvalitetniji tim. Platili su ceh teškom rasporedu na početku sezone i obavezama u Ligi Evrope. Mi smo ih oba puta pobedili i tako im stavili do znanja da se ovoga puta neće šetati do titule. Tek slede mečevi odluke i trudićemo se da sve vreme budemo u vrhu. Pitanje šampiona rešava se na leto. Definitivno možemo da odgovorimo šampionskom izazovu"

Sezona rekorda za tim iz Graca. Nikada u svojoj stogodišnjoj istoriji Šturm posle devet kola nije imao 22 boda. Nikada ranije na Merkur Areni nije zabeležena poseta od 16.164 gledaoca kao u duelu protiv bečkog Rapida.

"Navijači su prepoznali našu želju da na svakoj utakmici izginemo za pobedu. Smatraju nas ratnicima na terenu i siguran sam da će poseta u nastavku prvenstva biti još veća. Ceo grad je u euforiji. Ljudi su uzbuđeni, prilaze nam na ulici, bodre nas da izdržimo. Oseća se na svakom koraku da žive za titulu".

Rekorde obara i trener Franko Foda. Nemac italijanskog porekla već devetu sezonu zaredom sedi na klupi Šturma. Admira se potrudila da mu presedne 300. utakmica. Skinuo je sa trona legendarnog Ivicu Osima.

"Franko je odličan taktičar i veliki profesionalac. Veoma je posvećen fudbalu i svaku utakmicu pripremi do najsitnijeg detalja. Ume da priđe igraču i od svakog izvuče maksimum. Ipak, Ivica Osim je neprevaziđen. Svi u Gracu pričaju bajke o njemu. Ostavio je neizbrisiv trag i obeležio jednu epohu Šturma", ističe Matić.

Za Fodu se vezuje poslednji veliki uspeh kluba, šampionsko slavlje 2011. U tandemu sa sportskim direktorom Ginterom Krajslom napravio je letos čudo u prelaznom roku. Oterao je 16, a doveo isto toliko igrača. Među njima baš i Matića, koji je sjajnim partijama na poziciji pleja omogućio i Deniju Alaru da se raspuca.

Stariji Matić ima i mondijalski san. Mlađi još uvek nije odabrao reprezentativni pravac. "Nama je mama Makedonka. Prihvatio sam poziv njihovog Saveza, ali još uvek čekamo dozvolu FIFA. Nastupao sam za selekciju Srbije do 20 godina i sada papirološki moraju da završe neke formalnosti. Ne opterećujem se. Trenutno sam apsolutno posvećen klupskim obavezama i uopšte ne razmišljam o reprezentaciji".

Momak rođen u Slavonskom Brodu ima četiri gola na 16 mečeva za mladu reprezentaciju Austrije i već je na širem spisku Marsela Kolera.

"Deni je izuzetno kvalitetan špic. Već je postigao 11 golova i nalazi se na vrhu liste strelaca. U Rapidu prošle sezone nije bio na visini zadatka i stigao je kod nas gladan golova. Sjajno se razumemo na terenu. Uostalom govorimo istim jezikom i to nam olakšava saradnju. Pravi profesionalac i pre svega dobar čovek".

Posle Salcburga, Šturm ima najbolju odbranu u ligi. Zasluge idu na adresu kapitena Kristijana Šulca. Ima 33 godine i 358 nastupa u Nemačkoj za Verder i Hanover.

"Kada ga vidite uživo, pomislite da se radi o nekom tipu iz kraja koji je došao tu da se druži sa nama i odigra partiju malog fudbala. Za nekoga ko je stigao iz Bundeslige očekujete da bude arogantan. Kris je sušta suprotnost. Pravi vođa i stub odbrane. Osoba od koje može mnogo da se nauči".

Altah deluje neuhvatljivo. Gradić sa 6.000 stanovnika koji se nalazi u oblasti Feldirkh u Vorarlbergu, već tri sezone uživa u elitnom austrijskom fudbalu. Ekipa Damira Čanadija pruža partije nalik onim iz debitantske sezone 2014/15, kada su završili na trećem mestu.

"Stvarno imaju odličnu ekipu. Igraju lepo za oko, ne kalkulišu i to im se vraća kroz rezultate. Za one koji dobro poznaju prilike u austrijskom fudbalu, Altah nije neko veliko iznenađenje. Duga je sezona, mislim da neće izdržati u ovom ritmu. Ima tu još kvalitetnih ekipa. Oba bečka kluba mogu da se bore za titulu, iako je Rapid trenutno daleko od vrha".

Nemanja se povredio na zagrevanju i nije igrao protiv Sitija, ali je i dalje prvi paker Čelsija ove sezone. Briljira kao pivot u formaciji Antonija Kontea. Ne ostaje ni njemu slobodnog vremena da skokne do Graca i vidi brata na delu.

"Bio je skoro i uverio se da igram u sjajno organizovanom klubu. Pruža mi veliku podršku i više od svega želi da se okitim titulom. Mnogo mu se dopao Grac i bukvalno je opustošio klupski fan-šop. Prodavci su mi se žalili da nije ostalo ništa za navijače. Imam utisak da je obezbedio tri naredne generacije sa opremom Šturma", kroz osmeh objašvanjava Uroš Matić.

Ne sumnjamo da je i Urošev ormar prepun Čelsijevih dresova. Koliko zbog navijačkih sklonosti, toliko zbog želje da jednog dana postane i sam deo velikog spektakla.

"Daće Bog. Prvo da odradim u Gracu posao do kraja. Titula otvara milion opcija. Ne samo meni, nego svima u klubu. Bitno je da što duže odolimo napadima Salcburga i Austrije. Posle je sve moguće. Niko nam ne može oduzeti pravo na šampionske snove".

Nije mu svejedno što je žreb spojio Srbiju i Makedoniju na EP za mlade u Poljskoj.

"To je kao da me pitate koga više volim, majku ili oca. Navijaću i za jedne i za druge. Neka pobedi bolji", otkriva Uroš Matić.

Pošteno. Bolji ne pobeđuje uvek, ali ima pravo da mašta. O trofejima. O tituli. Neki i o dve titule!

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC