• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dragan Đurić, Andrija Živković... "UBILI" Partizan

Autor mondo.rs

Pročitajte koji su sve fudbaleri i nekadašnji funkcioneri bili nekorektni prema Partizanu, kolike je dugove pravila uprava Dragana Đurića, kakve sve "dilove" sa menadžerima, šta su uradili Andrija Živković, "Lola" Smiljanić, Volkov...

 Dragan Đurić, Andrija Živković... "UBILI" Partizan Izvor: MN PRESS

Čak 6,8 miliona evra isplatio je Partizan bivšim igračima i trenerima i raznim menadžerima na osnovu ugovora i dogovora koje je sklapala bivša uprava pod vođstvom Dragana Đurića.

Dragan Đurić, nekadašnji predsednik Partizana, ostavio je klub u dugu od 15 miliona evra, a sadašnji potpredsednik kluba, pravnik Vladimir Vuletić, odlučio je da taksativno predstavi javnosti šta je sve ova uprava nasledila od Đurića i njegovih saradnika, kakve su sve ugovore sklapali, kako je klub mogao da ostane bez silnih bodova po kazni FIFA, kako su pojedini igrači postupili nekorektno, baš u vreme kada je UEFA slala istražitelje da nadgledaju stanje u klubu...

"Dugovi su dugovi, i oni moraju da se isplate. To niko ne spori. Sve što se zaradi legalno, može, treba i mora se potraživati. Niko ne odriče bilo kome dug. Dug je dug i on se mora platiti, on se mora vratiti, ja kao pravnik ne sporim postojanje prema bivšim igračima. Oni su igrali za platu u FK Partizan. Ta plata jeste osnov potraživanja, priznajemo je. Ali, neka od tih potraživanja ili ona najveća su nastala pre dolaska nove uprave, odnosno za vreme Dragana Đurića. Partizan dugove vraća i nikome nije ostao dužan. I Partizan ne isplaćuje dugove zbog nekog drugog, nego zbog sebe. Ali, postoje oni koji su postupili nekorektno", rekao je Vuletić, precizno navodeći sve slučajeve kada su pojedini bivši fudbaleri i nekadašnji članovi uprave bili, najblaže rečeno, nestrpljivi.

Milan Lola Smiljanić i Dragan Đurić
Izvor: MN PRESS



Evo nekoliko primera, koje je izneo Vuletić:

Tokom 2015. i 2016. godine Milanu "Loli" Smiljaniću isplaćeno je 105.000 evra, Vojislavu Stankoviću 60.000 evra, a Vladimiru Volkovu 87.000 evra.

"To su, recimo, igrači koji su u tom periodu odbili da reprogramiraju svoj dug, da im se isplati deo, da sačekaju... Tražili su novac u trenutku kada je Patizanu bilo teško, kada je UEFA slala svoje istražne organe. Ne govorimo ovde o nekome ko traži novac, a nema ga. Ne! Oni odlaze u bogatije klubove, za bogatije naknade, ali traže od Partizana novac u celini, sad, odmah!", rekao je Vuletić.

Ali, naveo je potpredsednik Partizana, ima i mnogo lepših i svetlijih primera. Jedan od takvih je Saša Ilić.

"Saši Iliću se duguje 201.000 evra. On uvek je prihvatao reprogram, tog duga. I ne samo on, ima još igrača koji znaju i prepiznaju interes Partizana. Recimo, Aleksandar Lazevski, bio sam prisutan kada se dogovorio o isplati dugovanja, dakle dogovorio se svojim klubom u kojem je ponikao i ostvario najveće domete, ili, na primer, trener Vuk Rašović. To su primeri kako se može i drugačije sa klubom koji vas je proslavio", naglasio je Vuletić.

Jedan od najgorih primera je Andrija Živković. Talentovani fudbaler koji je govorio da će pomoći i Partizanu i njegovoj Omladinskoj školi, najpre je odbio da potpiše produžetak ugovora, izbacujući klubu "iz džepa" obeštećenje, ali i dodatno mu komplikujući da zbog ugovora, koji je sklopio Dragan Đurić, mora da plati i penale.

POVEZANE VIJESTI

I ne samo to! Pročitajte šta je uradio Andrija Živković čim je potpisao ugovor sa lisabonskom Benfikom:

"Čim je potpisao jedan od nabogatijih ugovora sa portugalskom Benfikom, u junu je Partizanu poslao opomenu pred tužbu na 11.000 evra i 52.000 dinara".

Upitan zašto su navedeni fudbaleri baš u tom periodu tražili novac (mart 2016. godine kada je već postojala opasnost od gubljenja evro-licence), koji im se dugovao od ranije i šta su poručivali na molbe da se dogovore sa upravom, Vuletić je odgovorio:

"Ili su isključivali telefone, ili su slali SMS poruke: 'Platite. Tačka'. Ako neko čeka 5 godina, postavlja se pitanje zašto sve to nije radio tih godina. Ako se nekome duguje od 2011. godine, pa što bar 2012. godine nisi tražio da ti se nešto vrati! Ako čekaš 2016. što onda ne bi čekao 2026. godinu? Nema logike u principu, ili da budem precizniji - ne postoji princip. Postoji samo često lični ili neki zaleđinski interes".

Vuletić je više puta ponovio da je uprava Partizana, kada je došla, prihvatila i prava i obaveze, a to znači i dugove, ali je želeo još jednom da naglasi šta je sve moralo da bude isplaćeno i kakvi su sve ugovori sklapani, kakvi "dilovi" su pravljeni za vreme mandata Dragana Đurića.

Vuletić je rekao i da se FK Partizan suočio i sa nekoliko teških problema u kojima se bori i dalje na sudu ili je te sporove izgubio.

"Više od 1,2 evra isplatio je raznim menadžerskim agencijama i menadžerima na osnovu njihovih ugovorenih provizija sa upravm koja je bila do 31. decembra 2014. Govorim o tome šta nam još stiže na naplatu", rekao je Vuletić.

Na pitanje koliki je trenutno dug Partizana, Vuletić je rekao da javnost sada treba da zato se dug kluba ne smanjuje, jer treba servisirati (isplatiti) sva ova dugovanja, kao i da na naplatu može da stigne dodatnih 2,3 miliona evra!

"Dug Partizana, prema informacijama koje su nam dostupne od finansijske službe, kretaće se u sličnim granicama. Ali, stižu još 2.234.000 evra potraživanja od kojih su sva iz 2011, 2012 i 2013. godine. U sudskom smo sportu sa njima i ne znamo kako će se završiti".

Vuletić je naveo još nekoliko "nečasnih" postupanja, poput nekadašnjeg člana uprave Mileta Jovičića.

"Bilo je članova uprave koji su svojevremeno davali pozajmice klubu, što je bilo časno, pošteno. Dobijali su, zauzvrat, menice kao obezbeđenje da će moći da naplate dugove. Jedna tih menica je iz 2008. godine, a puštena je Partizanu (na naplatu) u septembru 2016. godine u iznosu od 100.000 evra. To je učinio Mile Jovičić. On na to ima pravo, to je zakonito. Ali, nije sve što je zakonito, ujedno i časno".

Mile Jovičić
Izvor: MN PRESS



Partizan je, zbog neverovatnih stvari koje je radio Dragan Đurić, bio u velikim problemima, a mogao je i da ostane bez bodova!

Evo još nekih stvari koje je izneo Vladimir Vuletić:

"Imamo situaciju da u sporu koji se vodi u odnosu na belgijsku menadžersku agenciju u vezi sa transferom igrača Aleksandra Mitrovića postoje DVA ugovora, od kojih jedan je 25% a drugi 15% za prihod od agencije. Ovde očigledno postoji problem kako je do tih ugovora došlo. Ova uprava je pozvala Đurića da svedoči pred belgijskim sudom u korist Partzana. On je to odbio".

Partizan je plaćao i ono što nije morao, pa je tako u ugovoru o Kleu, bila i klauzula da treba da plati 100.000 evra kineskom klubu na ime takozvanog "Doprinosa solidarnosti.

"Klub je bio tužen i morao je da isplati celu sumu, inače bi izgubio 9 bodova po odluci FIFA!", ispričao je Vuletić.

SLUČAJ PRODAJE MOHAMEDA "MEDE" KAMARE U BOLTON

Mohamed Medo Kamara
Izvor: MN PRESS



"Provizija menadžera je ugovorena na 100.000 evra. Prethodna uprava, dakle Dragana Đurića, mu nije isplatila ništa, a sa kamatama to mu je naraslo na 130.000 evra. Ova uprava je bila u obavezi da mu uplati 115.000 evra. Ali, pazite ovo - da je taj m,enadžer samo podneo zahtev FIFA, dakle bez suda, da je podneo SAMOP ZAHTEV, Partizan bi izgbuio šest bodova u jesenjem delu ovoga prvenstva. Čovek na svoj novac čeka od tada! A znate kad je prodat Kamara".

Vuletić je naveo da u dugovima koje je napravila Đurićeva uprava, a koja sada stižu na naplatu, ima i onih prema hotelima u Srbiji, prema avio-kompanijama (nije isplaćen dug za put ekipe u Milano, na meč protiv Intera, recimo)...

"RADNIK HTEO DA SE OBESI"

Vuletić je podsetio i na jednu od najtužnijih priča u novijoj istoriji Partizana, koja se srećom, nije završila tragično. "Jedan od zaposlenih u Partizanu je u onim poplavama ostao bez ičega u Obrenovcu. Zatražio je pomoć od 2.500 evra da pokuša da reši svoje životno pitanje. Ona uprava mu nije ništa odgovorila. Čovek je odlučio da se obesi. Na stadionu. Skinuli su ga pred smrt sa vešala. Zbog 2.500 evra..."

Ima i onih koji su bili svojevremeno protiv Đurića, ali onda su se pobunili i protiv ove uprave. Reč je o čuvenom Dušanu Trbojeviću, čoveku koji je "ulovio" mnoge talente koji su potom postali veliki fudbaleri i od kojih je Partizan zaradio.

Međutim, on više ne radi u Omladinskoj školi Partizana.

"On više ne radi u Partizanu, ali gradi zgradu na Vračaru. Cela zgrada je njegova. Ja postavljam objektivno pitanje: kako neko ko ima platu samo od Partizana pravi zgradu? Ja od fakultetske plate živim u stanu od 32 kvadrata. Ne na Vračaru. Prema izveštajima nekih medija, Trbojević se zaposlio u jednoj menadžerskoj agenciji", rekao je Vuletić.

Upitan zašto sada iznosi sve ove podatke, potpredsednik Partizana je odgovorio:


"Pa, zbog vas, medija. Vi mediji ste izabrali trenutak da izađemo sa opvim podacima. Jer, vi ste, tendeciozno pisali, kada je UEFA izrekla kaznu da je 'neverovatno da Partizan nema 370.000 evra', "gde su pare', pisali ste i pitali, 'zar je moguće da sebi klub dozvoli ovako nešto'... E, pa vidite da nije 370.000 evra, nego mnogo više".

ŠTA JE SVE OVA UPRAVA ISPLATILA?


- PLATE ZAPOSLENIMA -

Dragan Đurić je zaposlenima u klubu ostao dužan 4 plate. Uprava koja ga je nasledila, a potom i uprava koja sada vodi Partizan, nijednu platu nisu dužni zaposlenima. Prema rečima Vuletića, isplaćeno je 25 plata (od 1. januara 2015. do 1. januara 2017. godine), uključujući u tu jednu platu koju im je ostao dužan Đurić.

- OMLADINSKA ŠKOLA PARTIZANA -

Uprava isplatila 85% svih dugovanja prema Omaldinskoj školi, kaže Vuletić.

- RENOVIRANJE STADIONA -

"Dug kluba ne može da bude smanjen, jer servisiramo i tekuće održavanje stadiona. FK Partizan je samo u 2016. godini potrošio 350.000 evra na renoviranje stadiona. Vi ili mnogi će reći - pa, šta ste to renovirali? UEFA je u aprilu poslala inspekciju i bilo nam je zapraćeno da nećemo moći da igramo na svom stadionu prvu utakmicu u kvalifikacijama za Ligu šampiona, ako ne bude izvršena rekonstrukcija svlačionica, sanitarnih čvorova u svlačionicama, dotrajalih instalacionih uređaja, a prokišnjavale su čak i službene prostorije, gde sede i delegati UEFA".

- DUG PREMA DRŽAVI -

Partizanov dug prema državi je, prema rečima Vuletića, prepolovljen i sada iznosi na 1,9 miliona evra. "Od prodaje Škuletića, 850.000 evra je odmah otišlo na dug prema državi, na dug za porez, dakle, istog sekunda!".

Vuletić se osvrnuo i na javne istupe predsednika Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost Mirka Poledice, koji je izrazio čuđenje što, navodno, neko osuđuje fudbalere ili trenere traže svoj novac.

"Niko ih ne osuđuje, daleko od toga. Ponavljam, dugovi se moraju vratiti. Ali, ovde je pitanje trenutka, ovde je pitanje momenat ucene o kojem govorim. Simptomatiično je da sve te fudbalere u svim sportovima pred Arbitražnim sudom zastupa samo jedna Advokatska kancelarija - Bojović. A ta kancelarija ima značajne veze sa predsednikom Sindikata. Da li je ovde reč o interesu fudbalera, ili onih koji ih zastupaju?", rekao je Vuletić i nastavio odgovor Poledici:

"Taj isti čovek se oglašava tvrdnjama da, eto, nema više mogućnosti da utiče na sastav Arbitražnog suda, pa je zaključak da Arbitražni sud nije nezavisan. Pa, to je suprotnost u svojoj osnovi! To je pokazatelj da neko ko se vajka i lamentira što više ne može da ima svoje arbitre u Arbitražnom sudu proglašava ga zavisnim od FSS. To su licemerne izjave".

Vuletić se posebno osvrnuo na one koji dežurno kritikuju, pre svega Nenad Bjeković.

"Kad god Partizan uđe u neki problem, uvek se javljaju isti ljudi koji kritikuju Partizan, partizanovci koji kritikuju sve u Partizanu. Nikad se ne javljaju kad Partizan veže 10 pobeda, kad pobedi u derbiju, kada Partizan dovede dobre igrače, koji pokažu svoj kvalitet na terenu, ali se obavezno i uvek javljaju kada Partizanu malo zacrni. Jer, oni ne vide belo, već isključivo crno", primetio je potpredsednik Partizana.

Istakao je i da on u klubu radi bez plate:

"Ja u Partizanu od prvog dana radim pro bono, ja sam profesor na Pravnom fakultetu. Nemam platu od Partizana i neću je nikada ikad imati. Ne zato što ja to ne želim, već zato što je to podrazumevajuća stvar. Nije u pitanju da u Partizan ulaze ogromni novci a da se ti novci negde ekspeduju, na neke račune na nekakvim Kajmanskim ostrvima. Ako se to ikada desi, ja neću biti ovde".

Vuletić je poručio i da Partizan živi sa velikim problemima, ali i da će "živeti i preživeti".

"Naš dnevni život je ovo, ovo je naša svakodnevnica, da taj dug sevrisiramo, da ga vraamo, da pregovaramo sa poveriocima... Ali, interes Partizana je iznad interesa pojedinaca. I uvek će biti. Partizan će se nositi, živeće svim ovim problemima, živeće i preživeće. Ali, hajde da ga ne čerupamo", poruka je potpredsednika crno-belih.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC