• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekskluzivno: Piksijev vodič kroz kineske milione!

Autor mondo.rs

Milijarde evra, velike zvezde svetskog fudbala, hiljade navijača na tribinama, prebogati vlasnici klubova i jedna naša legenda - Dragan Stojković Piksi. Sve što ste želeli da znate o kineskoj ligi...

Brojke i slova.

60 – miliona, za transfer Oskara u Šangaj.
400 – miliona, vrednost klubova iz elitnog ranga.
76 – miliona, zarada Teveza za dve godine ugovora.
352 – miliona, investicija u zimskom prelaznom roku.
86 – trenutni plasman Kine na FIFA rang listi.

(opširnije: prelazni rok u Kini, popadaše rekordi)

Vežite se, polećemo.

U petak startuje taj famozni kineski šampionat. Srbija ima svog reprezenta. Kada je on u pitanju, ništa nije slučajno, pa ni podatak da se prvo kolo igra na dan njegovog rođendana. Dobar znak da Gvangžu R&F Dragana Stojkovića Piksija može i bolje od šestog mesta iz prošle sezone.

"Sticajem okolnosti, Kinezi uvek počinju u prvoj nedelji marta. Tako da su se datumi poklopili i prošle godine. Meni je najvažnije da smo dobro radili u pripremnom periodu i da smo spremni za prvo iskušenje", rekao je Piksi u ekskluzivnom intervjuu za MONDO.

Izvor: MN PRESS



"Očekuje nas teška i neizvesna sezona. Superliga je iz godine u godinu sve jača. To šesto mesto nije bilo podvig, nego plasman ravan senzaciji. Kada startujete kao totalni autsajder i završite toliko visoko jednostavno morate da budete ponosni. Sada smo ostali bez tri standardna igrača. Doveli smo neka pojačanja i pokušaću što pre da ih uklopim u sistem. Ne tražim alibi. Oslabljeni jesmo, ali nema predaje. Nije mi cilj samo da pobeđujemo i budemo u vrhu. Želeo bih da ponovimo atraktivan stil igre iz prošle sezone".

Već na startu veliki izazov. Duel protiv tima koji je kao šampion Druge lige izborio plasman u elitu. Tjanđin Kvanđan ima osvajača Zlatne lopte na klupi i dve zvezde prelaznog roka u svojim redovima.

"Tražili su Baku i Kalinića, a doveli Vitsela i Pata. To definitivno nije ista ekipa od prošle sezone. Imaju 10 novih igrača, veoma su neugodni, a ogroman novac koji su uložili ove zime vuče sa sobom i dodatnu inspiraciju. Spremni smo da se borimo jer je veoma važno ostati neporažen na početku prvenstva. Nisam ulazio u detalje Kanavarove taktike jer je ovde jako teško doći do nekih video materijala. Utakmice se igraju u zatvorenom krugu i nemate priliku da pogledate ono što vas zanima. Imam informaciju da Fabio forsira 4-2-3-1 koji često prelazi u 4-3-3. Taj podatak da igra sa četiri beka u liniji mi je sasvim dovoljan".

Smanjenjem kvote stranaca, Kinezi su se dozvali pameti. Ove sezone samo trojica mogu na terenu, uz obavezno prisustvo jednog "lokalca" mlađeg od 23 godine.

"Ta je odluka doneta preko noći i delovala je šokantno za sve nas. Poremetila je pre svega trenere koji su imali na raspolaganju pet vrhunskih stranaca u timu. Jasno je da se Savez vodio idejom o forsiranju domaćih igrača. Pored tog jednog na terenu, obavezan je i jedan 'omladinac' na klupi. Klubovi koji su ove zime potrošili silan novac na dovođenje zvučnih pojačanja sada su u panici. Njihovi treneri neće znati koga da izostave iz tima".

Kinez od 20 miliona? Zvuči suludo.

Toliko je Hebei platio Pekingu za Zanga Čengdonga. Momak jeste već sedam godina reprezentativac svoje zemlje, i jeste bio na probi u Milanu i Benfiki. OK, igrao je tri sezone u Portugalu, 12 utakmica za Ajntraht Braunšvajg u Cvajti i osam minuta za Rajo u Primeri. Ali, molim vas, 20 miliona... Ili 18 za Zao Juhaoa. Defanzivac koji čak nije ni na Lipijevom spisku.

"Ovo pravilo je poništilo azijski pasoš. Nema više kvote 4+1. Svi se sada tretiraju kao stranci. To je automatski povećalo cenu kineskih fudbalera. Naročito defanzivaca. Ja sam zadovoljan kvalitetom domaćih igrača koje imam na raspolaganju. To će ove sezone imati jednu od ključnih uloga u odnosu snaga".

Ipak, stranci privlače publiku. Rekordi se ruše iz godine u godinu. U 2016, ukupno 5,8 miliona ljudi na tribinama, u proseku 24.000 po utakmici. Dve hiljade više nego 2015. Zamislite sada, sa kremom evropskog fubdala nataloženim na preskupoj kineskoj torti.

"Pored jednog Australijanca i jednog Koreanca, imam u timu dva Brazilca. Renatinja i Žuniora Ursa. A tu je i poznati izraelski reprezentativac Eran Zahavi. Koliko sam primetio, nema jaza između njih i domaćih fudbalera u timu. Kinezi su svesni da se njihov fudbal strahovito brzo razvija i da stranci zaslužuju visoke ugovore. Ali, ne brinite. Ne mogu ni oni da se požale na mala primanja. Sve je pod kontrolom".

Luiz Felipe Skolari kreće u pohod na treću titulu. Njegov Gvangžu Evergrand na sedmu uzastopnu. Toliko se osećaju moćno da su sedeli skrštenih ruku u prelaznom roku. Stigao je samo jedan defanzivac, i to iz Koreje.

"Šta će njima pojačanja. Mogu da ih dovode iz čiste obesti. Imaju najbolji tim već nekoliko godina. Sjajan balans domaćih igrača i stranaca vrhunske klase. Paulinjo, Alan, Džekson Martinez. Posle Duple krune, osvojili su i Superkup protiv Đangsua golom Alana. Imaju Rikarda Gularda koji je bio najbolji igrač poslednja dva šampionata. Još uvek je neizvestan status Martineza, ali i bez njega su više nego superiorni. To ne znači i nepobedivi".

Ksi Jinping zadovoljno trlja ruke. Predsedniku Kine ne smeta monopol na šampionsku titulu. Njemu je važna promocija domaćeg proizvoda na meridijanima širom sveta. Obožava fudbal, ali nije neki stručnjak. Zato se oslonio na čoveka koji zna znanje - Žorže Mendeš. Najmoćniji agent na planeti. Zajedno su skovali plan: žele organizaciju Svetskog prvenstva 2026, a titulu svetskog šampiona 2050.

"Ovo prvo je sasvim realno. Ovo drugo, van domena teorije. Ne vidim razloga da ne dobiju domaćinstvo Mondijala. Poseduju fantastičnu infrastrukturu, finansijski su toliko moćni da mogu da naprave sve što im padne na pamet. Skoro da sam siguran da će vrlo brzo imati priliku da okupe najbolje svetske reprezentacije na svojoj teritoriji. Ipak, titula svetskog prvaka je nešto o čemu mogu samo da maštaju. Da bi neko gajio tako velike ambicije, mora da ima jake argumente. Mislim da te priče plasiraju svesno kako bi opravdali tolika ulaganja u fudbal. Reprezentativna slika im je veoma loša. U ovim kvalifikacijama za Rusiju odavno su mrtvi i tu im ni Lipi neće pomoći. Klubovi su se izdigli iznad Fudbalske federacije i to je znatno oslabilo nacionalni tim".

Gvangžu. Grad od 12 miliona stanovnika. Valjda Kinezi nisu skloni idolopoklonstvu kao Japanci. U suprotnom, Stojković ne bi ni smeo na ulicu.

"Ostvario sam sjajan odnos sa navijačima. Bilo je potrebno vreme da me upoznaju i prihvate na pravi način. Kinezi vole fudbal i veoma su miroljubivi. Konkretno, simpatizeri Gvangžua ne pripadaju nekim ekstremima. Pitomi su i bodre svoj klub bez ispada i incidenata. Odgovara im što igramo atraktivno i dolaze u velikom broju. Uostalom, upravo smo oborili rekord u prodaji sezonskih ulaznica. To valjda nešto znači".

Za Oskara je plaćeno 60 miliona, za Hulka 55, Pelea 15, Sorijana 10. Tevez će zarađivati 38 miliona godišnje. Gudelj za tri godine 17 miliona! Ima li kraja kineskom ludilu?

"Teško je dati prognozu. U ovom momentu ne postoje limiti. Klubovi su toliko moćni da su ljudima iz Saveza vezane ruke. Ne verujem da će u skorije vreme uspeti nešto konkretno da učine. Ponude pljušte na sve strane, samo je pitanje ko je voljan da prihvati. Za njih je transfer od 200 miliona postao prava sitnica. Žele interesantnu i neizvesnu ligu i to su ove sezone sigurno dobili. Treba dodati da je 'Sky sports' otkupio prava na prenose za cifru od koje se vrti u glavi".

Onda bolje da je ne pominjemo.

Dovoljno je podsetiti na prethodni ugovor. U oktobru 2015, kompanija "China Media Capital" (CMC) je platila TV prava 1,2 milijarde evra ili 240 miliona po sezoni. Simon Čedvik, ekspert sinologije na Univerzitetu u Salfordu kaže da je razvoj fudbala u Kini toliko povezan sa državnom politikom i sportskom strategijom kao ni u jednoj drugoj zemlji na svetu.

"Iza klubova stoje velike kompanije. Nije više reč o milionima, sada se prešlo na milijarde".

Samo se vrednost Skolarijevog Evergranda procenjuje na 270 miliona.

Njih drži multimilijarder Džek Ma, vlasnik Alibaba grupe i drugi najbogatiji čovek u Kini sa bogatstvom od 25 milijardi evra. I to u saradnji sa velikom građevinskom kompanijom koja rukovodi sa preko 500 projekata iz oblasti nekretnina u 180 svetskih gradova. Sličnim biznisom bave se i vlasnici Piksijevog kluba. Tu su još rudarske i farmaceutske kompanije, kao i specijalisti iz oblasti metalurgije, agrikulture, osiguranja i energije.

"Igrači kalibra Mesija i Ronalda još uvek odolevaju, ali je pitanje trenutka kada će i oni dobiti poziv. Najmanji je problem dovesti ih ovde. Još uvek nisu na prodaju, ali onog momenta kada budu u ponudi, ništa ih ne može zaustaviti na putu ka Kini".

Najviše ima Brazilaca – 22. Od toga desetak visoke klase. Slede Južnokoreanci (11), Nigerijci (5) i nekoliko desetina Afrikanaca među kojima i MVP poslednjeg Kupa Afrike Basogog, koga je kupio Henan.

Od 16 superligaša, samo su tri kluba pružila poverenje domaćim stručnjacima. Viljaš-Boaš, Pelegrini, Pojet, Magat, Pačeko, Hoze Gonzalez... Piksi je navikao na život u probranom društvu.

"Meni je najvažnije da se osećam srećno. Uživam u modernom gradu koji pleni lepotom. Imam maksimalne uslove za rad i ništa mi više ne treba. Stvaralaštvo mi daje motivaciju da budem primer kako se forsira moderan fudbal i kako se poštuju principi igre. Mnogo je trenera koji žele da rade u Kini. Jasno je da ne može svako i za mene je privilegija što sam među takvim veličinama. Još je veće zadovoljstvo kada ih izazoveš i pobediš u direktnom duelu. Družim se često sa Skolarijem. Živimo jedan pored drugoga. Pijemo kafu i diskutujemo o fudbalu".

Glamur. Spektakl. Parada vedeta u carstvu miliona. Nešto ipak nedostaje…

"Indija Rouz. Bila je ovde pre desetak dana. Dolazi ponovo sledećeg meseca i jedva čekam. Već sam se uželeo. Stalno smo na vezi preko "fejstajma", ali nije to isto kao kada je kod mene u naručju. Predivan je osećaj pratiti kako odrasta. Ja sam ponosni deda".

Utakmica Gvuangžu-Tjanđin je jedna od dve koju televizija prenosi u prvom kolu. Igra se u subotu od 8.30 po srednjeevropskom vremenu.

Taman dovoljno da se Piksi odmori i pripremi za Večiti derbi. Kada Majo Vujović izvede ekipe na teren, u Kini će biti ponoć.

"Koji derbi?"

Pa Zvezda - Partizan.

"Ma neeee. Fokusiran sam na svoje obaveze. Ne pratim zaista šta se dešava u Srbiji".

Boli kad to kaže peta Zvezdina zvezda.

Ali nije jedini koji je izgubio veru. Derbi odavno nije više DERBI. Samo je jdan mali obični derbi. Za domaću upotrebu.

CAR! JAPANCI ZNAJU ZAŠTO!


SVE KOLUMNE NEŠE PETROVIĆA

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC