• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mnogi se i danas pitaju kako je Modriča bila prvak

Autori mondo.ba Autori Bojan Jakovljević

Slaviša Božičić sjedio je na klupi modričkih "žuto-plavih" u najsjajnijim trenucima u istoriji ovog kluba. Poslije je radio i u banjalučkom Borcu, a kasnije i na Jamajci, što je, kako tvrdi, bilo nevjerovatno iskustvo.

 Slaviša Božićić Mnogi se i danas pitaju kako je Modriča Maxima bila prvak  Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Mnoga poznata lica sreli smo na Zlatiboru, gdje se za predstojeću sezonu u Premijer ligi BiH spremaju fudbaleri Borca.

Jedno od njih, dobro poznato svim ljubiteljima domaćeg fudbala, je Slaviša Božičić, nekadašnji trener Modriča Maksime, banjalučkog i šamačkog Borca, Slavije iz Istočnog sarajeva, Rudar Kaknja...

Trenutno kormilar srpskog superligaša Radnika iz Surdulice, jedne od ekipa koja je zajedno sa Banjalučanima smještena u hotel "Palisad".

Najveći uspjeh u BiH Božičić je zabilježio u sezoni 2007/08. kada je sa Modričanima osvojio šampionsku titulu u Premijer ligi BiH i izborio plasman u kvalifikacije za Ligu šampiona.

Imali su tadašnji "žuto-plavi" strašan tim, predvođen prvim strijelcem Stevom Nikolićem, zatim Jadrankom Bogičevićem, Draganom Jolovićem, Nikolom Vasiljevićem, Sretenom Vasićem, Jocom Stokićem, Nemanjom Stjepanovićem, Slavišom Dugićem, golmanom Bojanom Tripićem...

Danas, više od deceniju kasnije, sjećanja ne blijede...

"Titula je nešto što se vječno pamti, u životu je osvojiš možda jednom ili nikada. Imao sam sreću da sam imao zaista dobre ljudi oko sebe, igrače i članove uprave i sigurno da su to bili bitni faktori za takav rezultat. Iako je za mnoge bio neočekivan. I danas se mnogi pitaju kako smo to uspjeli. Sigurno mi je to pečat u karijeri i velika odskočna daska", kaže Božičić.

FK Modriča Maxima - šampion BiH 2008. godine
Izvor: MONDO

Prije i poslije Modriče, Božičić je radio u Borcu - prvo šamačkom, a zatim banjalučkom.

Sa "crno-bijelim" uspio je ispred budućeg premijerligaša Laktaša da bude prvi na kraju prvog dijela sezone, dok je sa "crveno-plavim" izborio kvalifikacije za Ligu Evrope.

"Bilo je dobrih situacija i prije toga. Sa Borcem iz Šamca bio sam jesenji prvak Republike Srpske, nakon čega sam prešao u Modriču. I u banjalučkom Borcu, u trenutku kada sam došao, klub je bio na sedmoj poziciji i prioritet je bio da se domognemo Evrope. Uspjeli smo da osvojimo treće mjesto i taj rezultat mi je prilično drag, s obzirom da se radi o velikom klubu i svakako da i to ima svoju dimenziju", prisjeća se 53-godišnji stručnjak.

Sa prijateljima koje je stekao tokom boravka i rada u Republici Srpskoj i dalje je u dobrim odnosima.

"U kontaktu sam sa ljudima iz oba kluba, imamo dobre odnose i uvijek kada se priča o fudbalu, tu smo."

RADNIK SURDULICA

Njegov trenutni klub, Radnik iz Surdulice, iz godine u godinu raste i polako izrasta u stabilnog člana najjačeg ranga fudbala u Srbiji. "U nekoliko navrata radio sam u Radniku i taj odnos i rezultati koje smo imali dali su priliku da i treći put sarađujemo. Očekujem dobru sezonu, u kojoj bi uspjeh bio da se nađemo u plej-ofu. Divim im se kako su prethodnih godina uspjeli da opstanu u Superligi. Bitno je da se u Srbiji uslovi popravljaju, sve je podignuto na viši nivo, tako da očekujem kvalitetne rezultate", zaključio je Božičić.

Zanimljivu epizodu u trenerskoj karijeri imao je tokom sezone 2015/16. kada je na Jamajci osvojio šampionsku titulu sa ekipom "Montego Bej junajted".

"To je jedno nevjerovatno iskustvo. Teško je povjerovati koliko tamo ima talentovanih igrača, ali njihov odnos prema fudbalu je potpuno neformalan. Ne znate kada će doći na trening, da li su bili na rege partiju ili nisu... Jednostavno tako žive i funkcionišu, ali trebalo bi obratiti pažnju na to tržište jer, ponavljam, imaju mnogo talenta. Osvojili smo titulu, trebalo je da igramo KONKAKAF Ligu šampiona, ali gazda kluba u tom trenutku nije mogao da isfinansira pojačanja, tako da sam odlučio da odem", ističe Božičić, koji je, između ostalog, na početku karijere vodio i juniorski tim Crvene zvezde.

Božičićev tim tokom priprema na Zlatiboru odmjerio je snage sa imenjakom iz Bijeljine, a Semberci su u tom meču slavili 1:0.

"Radnik u kontinuitetu već par godina ima kvalitetan sastav i izuzetno dobro rade. Mladen Žižović pokazao je da je odličan mladi trener, perspektivan i to su potvrdili i na utakmici protiv nas. Očekujem da će i ove godine igrati bitnu ulogu u Premijer ligi BiH, dok bi u Evropi uspjeh bio da prođu bar jedno kolo, što im ja iskreno želim", poručio je Božičić, koji je upravo Žižovića trenirao u Borcu, ali i sadašnjeg trenera Branislava Krunića.

"Mnogo mi je drago što sam vidio te momke i što se ovdje družimo. Želio bih poslije toliko godina da pozdravim banjalučku javnost, Borac i sve njegove navijače, jer sam proveo zaista lijep period tamo, zbog kojeg sam izuzetno srećan", kaže Božičić na kraju veoma prijatnog razgovora.

Izvor: MONDO

PROČITAJTE JOŠ:

Andrija Delibašić: Kako bez Saleta Ilića? Nikako!

Gaćinović senior: Mijat iz svega izašao još jači

Pratite MONDO SPORT i na Facebooku, Twitteru ili Instagramu...

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC