• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sve o osmini finala Lige šampiona: Ko, kad, gdje, šta, kako...

Autor mondo.ba

Poznati su svi učesnici osmine finala Lige šampiona. Pročitajte ko će se sve naći 16. decembra na žrijebu u Nionu, kome je ovo prvi put, kao i sastave šešira, ko bi mogao ponovo da se sastane, te raspored nokaut faze.

 Liga šampiona osmina finala, timovi, žrijeb, šeširi, raspored , sezona 2019/20 Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Nakon Liverpula, Napolija, Barselone, Borusije, Valensije, Čelsija, Lajpciga i Liona koji su plasman u osminu finala obezbijedili u utorak, nakon večerašnjih mečeva dobili smo i zvanično još osam timova koji će nastaviti borbu za najvredniji klupski trofej.

Od ranije su tu bili PSŽ, Real, Mančester siti, Bajern, Totenhem, Juventus,a večeras su plasman među najboljih 16 timova Evrope izborili i Atletiko i Atalanta.

Ovih 16 timova krenuće 18. februara na put ka Istanbulu, gdje će 30 maja biti odigrano veliko finale na stadionu Ataturk.

Dva najbolja (ili najsrećnija) tima 30. maja boriće se za ukupno 65. titulu šampiona Evrope, odnosno 28. otkako se Liga šampiona igra u ovom formatu.

Možda će vas zanimati

A taj put je težak i nepredvidiv, što se pokazalo i ove godine, jer je nekoliko klubova prolaz u nokaut fazu obezbijedilo tek u posljednjem kolu, i to poslije drame.

Ekipa iz Bergama najveći je pobjednik posljednjeg kola grupne faze, pošto je u 90 minuta duela sa Šahtjorom od ispadanja iz evropskih takmičenja stigla do nokaut faze Lige šampiona, dok je najveći gubitnik Dinamo Zagreb.

Zagrepčanima je trebala pobjeda protiv Mančester sitija i u 10 minutu su ga imali.

Poveli su "modri" 1:0 protiv "građana“ prelijepim golom Danija Olma, ali su onda primili ČETIRI pogotka, a istovremeno je Atalanta postigla TRI za iznenađujuće ubjedljivu pobjedu 3:0 na gostovanju u Ukrajini i ove dvije ekipe su zamijenile mjesta.

Mančester siti je prvi u grupi, Atalanta ide u osminu finala kao drugoplasirana, Šahtjor će u nokaut fazu Lige Evrope, a Dinamo je ostao bez evropskog proljeća.

Atalanta je pobjedom protiv Šahtjora ispisala istoriju, jer se nikada ranije nije plasirala u nokaut fazu Lige šampiona.

I ne samo to!

Ekipa iz Bergama pod vođstvom Đanpjera Gasperinija izborila je prošle sezone svoj prvi plasman u Ligu šampiona, a potom u debitanstkom nastupu napravila još veći podvig i plasirala se među najboljih 16!

Atalanta je ujedno prva ekipa koja je poslije tri uvodna poraza u grupnoj fazi izborila plasman u naredni krug.

Jedina preostala nepoznanica u srijedu uveče bila je ko će iz grupe D kao drugoplasirani, iza Juventusa. Bajeru je trebala pobjeda protiv Juventusa, uz uslov da Atletiko ne savlada Lokomotivu iz Moskve, ali to se nije desilo i Juventus i Atletiko idu u osminu finala, dok će Nijemci nastaviti u Ligi Evrope.

U grupi A sa prve pozicije će PSŽ, Real će sa druge, dok je Briž u Ligi Evrope, a u Grupi B Bajern je već ranije obezbijedio prvo mjesto, ispred drugoplasiranog Totenhema. U direktnom duelu za nokaut fazu Lige Evrope Olimpijakos je savladao Crvenu zvezdu 1:0.

Aktuelni šampion Evrope, Liverpul nastaviće odbranu trofeja, a grupnu fazu odradio je "rutinski“ i plasirao se sa prve pozicije u grupi E, ispred Napolija, dok će se Salcburg morati zadovoljiti nokaut fazom Lige Evrope.

U osmini finala je i Barselona, i to 13. put u istoriji kao pobjednik grupe, nakon što je u utorak savladala Inter i gurnula ga u Ligu Evrope. To je iskoristila Borusija koja će među 16 najboljih sa druge pozicije u grupi.

Veliki podvig napravio je Lion remiziravši 2:2 sa Lajpcigom za drugo mjesto u Grupi F, upravo iza njemačke ekipe koja će biti povlaštena u žrijebu kao prvoplasirana.

Gubitnik ove grupe je Zenit, koji je u utorak poslije 45 minuta držao drugu poziciju, a onda izgubio odd Benfike i prepustio joj mjesto u Ligi Evrope, dok je on sam skliznuo na dno.

Šta tek reći za Ajaks, koji je od lidera grupe H prije posljednjeg kola stigao do trećeg mjesta?!

Prošlogodišnji finalista Lige šampiona poslije šokantnog poraza od Valensije oprostio se od ovog takmičenja i preselio jedno niže, a u osminu finala će Valensija sa prvog mjesta, dok je Čelsi napravio veliki uspjeh i sa podmlađenom ekipom i pod trenerskom palicom Frenka Lamparda izborio nokaut fazu.

Sigurni smo da im navijači neće zamjeriti što su do nje stigli kao drugoplasirani u grupi.

Borbe za „ušati trofej“ biće nastavljene 18. februara, ali ćemo parove saznati dva mjeseca ranije, odnosno za samo pet dana.

Oči svih ljubitelja fudbala biće uz male ekrane 16. decembra u 12. časova kada će u Nionu biti održan žrijeb četvrtfinala Lige šampiona.

Pobjednici grupa biće u prvom šeširu i igraće protiv drugoplasiranih ekipa koje su u drugom šeširu, s tim da se neće moći sastati ekipe koje su igrale u istoj grupi.

Evo i sastava šešira:

ŠEŠIR 1 : PSŽ, Bajern, Mančester siti, Juventus, Liverpul, Barselona, Lajpcig, Valensija

ŠEŠIR 2: Real, Totenhem, Atalanta, Atletiko, Napoli, Borusija, Lion, Čelsi

Zanimljivo je da je moguća samo jedna repriza prošlogodišnjih duela osmine finala, a to je Lion – Barselona.

Prema sastavu šešira i Atletiko i Juventus su ponovo potencijalni protivnici, međutim pošto su igrali u istoj grupi, njihov eventuwalni treći i četvrti duel ove sezone moći ćemo da gledamo tek od četvrtine finala.

Žrijeb četvrtfinala biće održan 20. marta, odnosno dva dana nakon što budu odigrani posljednji revanši osmine finala, a tada će biti određeni i potencijalni parovi polufinala.

Prve utakmice četvrtfinala na rasporedu su 7 i 8. prila, a revanši sedam dana kasnije.

KOGA NEMA?

U odnosu na prošlu godinu ove godine u osmini finala nećemo gledati Šalke, Ajaks, Mančester junajted, Romu i Porto.

KO IH MIJENJA?

Umjesto njih tu su Lajpcig, Valensija, Atalanta, Napoli i Čelsi.

RASPORED:

Osmina finala 18/19. februar, 25/26. februar, revanši 10/11. mart 17/18. mart

Četvrtfinale 7/8. April, revanši 14/15. april

Polufinale 28/29 april, revanši 5/6. maj

Finale 30. maja - Ataturk olimpijski stadion u Istanbulu

P.S. Da li ste uočili nešto zanimljivo?  
Svih 16 timova u osmini finala Lige šampiona dolazi iz Liga petice! 
Slučajnost?

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC