• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rim ponovo bez "gospodara" - čuvari mreže ''krivi'' za podjelu plijena

Autor mondo.ba

Golmani svojim greškama obilježili 152. Derbi dela Kapitale, koji je završen bez pobjednika, iako je Roma bila mnogo bolja, te bila bliža trijumfu

 Serija A 21. kolo Roma Lacio 1 1 Izvor: Gregorio Borgia/AP

Dvije greške golmana – dva gola u derbiju glavnog grada Italije!

Tako bismo ukratko mogli da opišemo večerašnji okršaj Rome i Lacija, u kojem je ''vučica'' srećno povela, potom ''nebeskoplavi'' uz još više sreće izjednačili, a onda igrači Paula Fonseke propustili da protiv nedorečenog rivala iskoriste nekoliko povoljnih prilika za pobjedu:

ROMA – LACIO 1:1
/Džeko 26 – Aćerbi 34/

Možda će vas zanimati

Od početka 152. Derbija dela Kapitale, ''nebeskoplavi'' su se više orijentisali na defanzivu, vrebajući priliku da pred golom Paua Lopeza uradi nešto više po osvojenoj lopti nakon eventualne greške igrača ''vučice''.

Takav pristup Inzagijevom timu nije donio povoljan razvoj situacije u prvom poluvremenu.

Naprotiv – u 26. minutu Lacio se suočio sa rezultatskim zaostatkom.

Defanzivcima Lacijala vjerovatno još uvijek nije jasno kuda je sa svog gola krenuo Tomas Strakoša nakon jedne dubinske lopte Brajana Kristantea praktično sa polovine terena.

Naravno, albanski čuvar mreže želio je najbolje po svoj tim u pokušaju da interveniše ispred Edina Džeke kojem je bila upućena lopta, ali je to učinio katastrofalno, samo se sudarivši sa jednim od dva bh. nosioca kapitenske trake na večerašnjem meču.

Džeko je iskoristio pomenutu grešku golmana Lacija, prije njega stigao do lopte i poslao je u mrežu, ali je njegova i radost njegovih saigrača, kao i armije navijača Rome na tribinama Olimpika, kratko trajala.

Ako je Strakoša kiksao u tom 26. minutu, šta tek reći za njegovog kolegu na suprotnoj strani, koji se Albancu ''revanširao'' osam minuta kasnije.

Nakon prvog kornera koji je Lacio izveo na meču (za to vrijeme rival je izveo četiri), Davide Santon je intervenisao na drugoj stativi, a Pau Lopez jednu ''ničiju loptu'', koja je, čini se, išla van terena, vratio pred gol-liniju.

Želio je i Kris Smoling da interveniše, ali je i to prošlo bez uspjeha, a takvu smušenost defanzivne linije Rome Frančesko Aćerbi nije mogao da ne iskoristi.

Izvor: Gregorio Borgia/AP

Iako je Lacio u tim trenucima bio u psihološkoj prednosti, Roma je bila daleko bliže prednosti, ako se zna da je Lorenco Pelegrini u pretposljednjem minutu prvog poluvremena pogodio stativu, dok je Edin Džeko u posljednjh 20 minuta tri puta pogodio Tomasa Strakošu.

Na startu drugog poluvremena, ''vučici'' je potencijalno vođstvo ''oduzeo'' – VAR.

Čengiz Under je na desnoj strani terena prevario Senada Lulića, pa odigrao za Džastina Klajverta, koji se nakon duela sa Patrikom našao na zemlji. Djelovalo je ''na pravu'' da je Španac, kojem je Inzagi ukazao povjerenje u nastavku umjesto Luiza Felipea, faulirao krilnog napadača Rome.

Takvog stava prvobitno je bio i arbitar Đanpaolo Kalvareze, pa je dosudio jedanaesterac, ali je promijenio odluku nakon gledanja snimka, utvrdivši da je ipak Romin fudbaler faulirao igrača Lacija poslije trka sa leđa.

Izvor: PAOLO BRUNO/GETTY IMAGES EUROPE

Uporedo sa tim, ponovo je Inzagi pribjegao taktici ''vrebaj grešku rivala i pokušaj nešto više iz tranzicije'', ali je njegov tim ipak bio daleko od neke ozbiljnije šanse za gol, sve do 89. minuta, kada je Sergej Milinković-Savić šutirao sa distance, ali loptu poslao daleko od lijeve stative.

Na drugoj strani, tri odlične je do kraja meča propustio da iskoristi Edin Džeko – u oba navrata je šutirao direktno u Strakošu.

Tako je i drugi ovosezonski ''derbi Rima'' završen rezultatom 1:1, što je PRVI PUT još od sezone 1991/92 da se to dogodilo...

SERIJA A - 21. kolo

Inter - Kaljari 1:1 (1:0)
/Martinez 29 – Naingolan 78/

Parma – Udineze 2:0 (2:0)
/Galjolo 19, Kuluševski 34/

Sampdorija – Sasuolo 0:0

Verona – Leće 3:0 (2:0)
/Davidovič 19, Pesina 34, Pacini 86 pen/

Roma - Lacio 1:1 (1:1)
/Džeko 26 – Aćerbi 34/

Napoli - Juventus (20.45)

Igrano u subotu:

SPAL - Bolonja 1:3 (1:1)
/Petanja 23 pen - Vikari autogol 24, Berou 59, Pioli 63/

Fiorentina - Đenova 0:0

Torino - Atalanta 0:7 (0:3)
/Iličić 17, 53, 54, Gosens 29, Zapata 45+1, Murijel 86 pen, 88/

Igrano u petak

Breša - Milan 0:1 (0:1)
/Rebić 71/

TABELA: Juventus (-1) 51, Inter 48, Lacio (-1) 46, Roma 39, Atalanta 38, Kaljari 31, Parma 31, Milan 31, Verona (-1) 29, Torino 27, Bolonja 27, Fiorentina 25, Napoli (-1) 24, Udineze 24, Sasuolo 23, Sampdorija 20, Leće 16, SPAL 15, Đenova 15, Breša 15.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC