• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Holand ruši rekorde Bundeslige: Rođen u Lidsu, odbijen od Hofenhajma!

Autor mondo.ba

Skoro nestvarno zvuči da je Norvežanin postigao pogodak iz svih sedam udaraca u gol, a šestim golom oborio je rekord njemačkog prvenstva po brzini kojom je stigao do te brojke.

 Erling Holand obara rekorde Bundeslige Izvor: Lars Baron/Bongarts

Čudesni dječak iz Norveške, 19-godišnji Erling Holand, koji je u januaru stigao u Borusiju Dortmund iz RB Salcburga, već je srušio nekoliko rekorda Bundeslige, prenijela je agencija "Anadolija".

Borusija je u subotu s visokih 5:0 savladala Union Berlin na "Vestfalenu", a mladi Holand je postigao nova dva gola.

Možda će vas zanimati

Norveški vunderkind, kako ga nazivaju u njemačkim medijima, postigao je tako svoj sedmi pogodak u prve tri utakmice u Bundesligi.

- Postigao pogodak iz svih sedam udaraca u gol -

Izvor: Lars Baron/Bongarts

Skoro nestvarno zvuči da je Norvežanin postigao pogodak iz svih sedam udaraca u gol, a svojim je šestim pogotkom oborio rekord njemačkog prvenstva po brzini kojom je stigao do te brojke. Naime, uspio je to ostvariti za svega 77 minuta provedenih u igri.

Samo pedesetak minuta kasnije postigao je i sedmi gol te tako postao jedini igrač u istoriji sa sedam golova u prva tri nastupa.

Borusija je, takođe, zahvaljujući sjajnom norveškom napadaču, postala ekipa s najviše golova u prve tri utakmice drugog dijela sezone u istoriji Bundeslige.

Sa sedam golova u 136 minuta Holand trenutno dijeli 10. mjesto na listi najboljih strijelaca Bundeslige. Prvi je Robert Levandovski, napadač Bajern Minhena sa 22 gola.

U debiju za Borusiju ušao je s klupe i postigao het-trik za preokret protiv ekipe Augzburga i gostujuću pobjedu rezultatom 3:5.

Već sada je očigledno da su čelnici Borusije napravili jedan od najboljih transfera u istoriji njemačkog kluba, a zanimljiv je i podatak da je u "milionere" stigao za svega 20 miliona evra, iako su za njega bili zainteresovani brojni evropski velikani, posebno italijanski Juventus.

Prije prelaska u Bundesligu, ovaj mladi napadač je postigao čak 28 pogodaka u 22 meča ove sezone, nakon čega su Nijemci odlučili da aktiviraju njegovu utkupnu klauzulu i dovedu trenutno jednog od najvećih mladih talenata.

- Za seniorsku reprezentaciju Norveške upisao dva nastupa -

LILLESTROM, NORWAY - JULY 12: Erling Braut Haaland of Norway during G19 Men Photocall at Thon Arena on July 12, 2018 in Lillestrom, Norway. (Photo by Trond Tandberg/Getty Images)
Izvor: Trond Tandberg/Getty Images Europe

Holand je rođen 21. jula 2000. godine, a za seniorsku reprezentaciju Norveške je već upisao dva nastupa. Igrao je za sve mlađe selekcije svoje zemlje.

Rođen je u Lidsu, dok je njegov otac, također fudbaler, Alf-Inge Holand, igrao u Engleskoj u to vrijeme.

Mladi Holand je karijeru počeo u norveškom Brineu, odakle je 2017. prešao u Molde iz kojeg je 2019. potpisao za austrijsku ekipu Red Bul Salcburg.

Kao dječak se pridružio akademiji Brinea, a u sezoni 2015/16. igrao je za rezervnu ekipu norveškog kluba gdje je impresionirao sve postigavši 18 golova u 14 utakmica. Njegovi nastupi u rezervnoj ekipi privukli su pažnju trenera, pa je sa samo 15 godina zaigrao za seniorski tim.

- Nije zadovoljio na probi u njemačkom Hofenhajmu -

Zanimljivo je da je, dok je igrao za Brine, bio na probi u njemačkom bundesligašu TSG 1899 Hofenhajmu, ali nije zadovoljio njihove kriterije, pa je nastavio igrati u Norveškoj.

O kakvom talentu se radi govori i podatak da je u utakmici 1. jula 2018. godine protiv Brana postigao četiri gola za 21 minut igre te osigurao svom timu gostujuću pobjedu od 4:0 protiv tada neporaženog lidera norveške lige. Het-trik je tada postigao u 11 minuta i dvije sekunde, a sva četiri gola u 17 minuta i četiri sekunde.

Norvežanin je u dresu Salcburga od početka sezone 2019/20. pet puta postizao barem tri gola na meču.

U UEFA Ligi šampiona u sezoni 2019/20. postao je prvi tinejdžer koji je postigao gol u pet uzastopnih mečeva u ovom takmičenju.

Njegova trenutna vrijednost na portalu Transfermarkt iznosi 45 miliona evra, a zanimljivo je da je iz Brineu u Molde prešao za samo 200.000 evra, a u Salcburg za osam miliona evra.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC