• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Fajnal for Lige šampiona: Razmišlja se u tom pravcu

Autor mondo.rs

Španski "AS" pisao je o mogućim scenarijima za završetak fudbalske sezone u evropskim ligama.

 Fajnal for Lige šampiona: Razmišlja se u tom pravcu Izvor: Guliver/Getty images/Laurence Griffiths, LAURENCE GRIFFITHS/GETTY IMAGES EUROPE

Svet se bori sa najvećom krizom od Drugog svetskog rata. Korona virus ili popularno nazvan "nevidljivi neprijatelj" bukvalno je stopirao sva sportska dešavanja, koja su u borbi za ljudske živote i zaustavljanje pandemoje, skrajnuta na margine.

Sportske federacije i savezi pokušavaju da pronađu najbolje modele da se sezona završi. Neki su već proglasili šampione, drugi su poništili šampionate, treći čekaju.

Možda će vas zanimati

Najmoćnije organizacije, poput UEFA u fudbalu ili ULEB i NBA u košarci, i dalje traže način da okončaju sezone.

List "AS" piše da su pred Evropskom fudbalskom unijom (UEFA) tri moguća kalendara za nastavak takmičenja – sredinom maja, juna ili septembra. Ova prva opcija najverovatnije se neće još dugo razmatrati i vrlo brzo će otpasti, jer je nerealno da mnoge evropske države do sredine maja izađu iz pandemije i normalizuju život.

Pominje se čak i septembar! Nastavak sezone krajem leta značio bi i pomeranje, odnosno usklađivanje kalendara za sezonu 2020/2021.

Ključni mesec bi, dakle, trebalo da bude jun! Maj kao idealna opcija gotovo sigurno će otpasti, a teško je očekivati da se sezona nastavi u devetom mesecu, jer će se onda u dobroj meri poremetiti i naredna, koja će morati ranije da se okonča zbog već pomerenog Evropskog prvenstva za jun i jul 2021. godine (od 11.06. – do 11.07).

Predsednik UEFA Aleksandra Čeferin uveren je da će fudbal moći normalno da se igra od juna, a svoj optimizam gradi na prognozama svetskih virusologa, epidemiologa i lekara uopšte, koji su šesti mesec označili kao realnu granicu za povratak normalnom život i vreme kada bi pandemija Covid-19 trebalo da bude pobeđena.

Ideja Slovenca je da se lopta u Evropi opet zakotrlja onog trenutka kada se steknu uslovi da se utakmice održavaju bez prisustva publike. Čeferin smatra da za tako nešto u Italiji i Španiji, mediteranskim državama koje trpe najveće posledice, i po broju zaraženih i po broju preminulih na Starom kontinentu, neće biti problem, koliko u državama koje su se kasnije suočile sa širenjem zaraze, poput Francuske, Nemačke i Engleske.

Sve se, ipak, još uvek svodi na nagađanja i vrlo teško je prognozirati, čak i uz procenu stručnjaka. Želje su jedno, realnost je da korona virus "kosi" i da je žrtava sve više, posebno na tlu Evrope.

Izvor: LAURENCE GRIFFITHS/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver


Sekretar za takmičenja UEFA, Đorđo Marketi, naveo je opciju "Fajnal fora" kao jedno od rešenja za završetak Lige šampiona. Ideja je da se okončaju revanši osmine finala Lige šampiona (Mančester siti - Real Madrid, Bajern - Čelsi, Barselona - Napoli i Juventus – Olimpik Lion), a da se posle toga igra po jedna utakmica četvrtfinala, pa F4 u Istanbulu poslednjeg vikenda juna. Stadion "Ataturk" je odavno izabran za mesto odigravanja finala elitnog evropskog takmičenja.

Problem je što se korona virus u međuvremenu proširio Turskom i broj inficiranih i mrtvih neprestano raste. Tako da je Marketi dao predlog, da ukoliko se stanje sa Covod-19 na tlu Turske ne smiri, pronađe novi teren za eventualni F4.

Isti plan je zamišljen i za Ligu Evrope, a bitnu razliku i problem pravi činjenica da je za završetak masovnijeg takmičenja UEFA ostalo da se odigra još 27 utakmica, dok do kraja Lige šampiona predstoji deset manje.

Šta će biti sa ugovorima igrača?

Oni bi po važećem pravilu trebalo da isteknu 30. juna. To još više komplikuje i onako završen problem u kojem su se našli UEFA i FIFA. Svetska "kuća" fudbala je spreman da prilagodi pravila zbog novonastalih okolnosti, ali Unija igrača FIFpro upozorava da bi u tom slučaju ista pravila morala da važe za sve fudbalere, a ne samo one koji klubovi žele da zadrže.

Nameće se i pitanje transfera i kako će se oni sprovoditi ovog leta. Ukoliko se sezona nastavi u junu, to bi, prema proceni autora teksta, značilo i produženje letnjeg prelaznog roka – od juna do januara. Ovo pitanje je pre svega stvar dogovora UEFA i FIFA.

Kolaps je doživeo i kalendar takmičenja za nacionalne timove. EURO je pomeren za 2021, ali junske međunarodne utakmice još nisu suspendovane. To se očekuje vrlo brzo... Izmenama će biti podvrgnuta i Liga nacija.

I konačno, pitanje nacionalna prvenstva i kupova. Postoje tri ideje, da se ponište prvenstva, da se šampionima proglase lideri u trenutku prekida i da se nastave. Još uvek nijedna opcija nije odbačena!

Pročitajte i ovo

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Jaaa

Pod hitno izbaciti Italijane i Špance, zavili su Evropu u crno!

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC