• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Otišao posljednji svjedok osnivanja Crvene zvezde

Autor mondo.rs

Miodrag Petrović Mališa napustio nas je u 94. godini.

 FK-Crvena-zvezda-preminuo-Miodrag-Malisa-Petrovic-posljednji-svjedok-osnivanja-Zvezde-titula-iz-1946 Izvor: MN PRESS

Crvena zvezda je ostala i bez svog poslednjeg osnivača, golmana u svojoj prvoj šampionskoj generaciji i čovjeka koji je bio posljednji svjedok stvaranja crveno-bijelih.

Klub sa stadiona ''Rajko Mitić'' saopštio je da je Miodrag Petrović preminuo u 94. godini, a da će komemoracija i odavanje počasti na stadionu biti zakazani kada prođe vanredno stanje u Srbiji.

Možda će vas zanimati

Petrović je rođen 13. februara 1927. godine u Bačkoj Palanci gdje je i počeo karijeru kao golman u tamošnjem klubu. 

U Beograd je došao kao izbjeglica 1941. godine i sa pokojnim novinarom Miletom Kosom bio je prebačen u podmladak SK Jugoslavije. U tom klubu je igrao sve do novembra 1944. kada je pristupio „USAOS“.

Na poziv Slobodana Ćosića prisustvovao je osnivačkoj Skupštini Crvene zvezde 4. marta 1945. godine i postao njen član. Istog dana je odigrao i prvu zvaničnu utakmicu kluba protiv prvog bataljona druge brigade KNOJA. Odigrao je i prvu utakmicu prvenstva Srbije protiv Čačka koja je bila i uvod u šampionsko slavlje.

Sa generacijom koju je predvodio Rajko Mitić poslije osvojene prve titule prvaka Srbije 1946. godine doživio je da podigne i prvi pehar osvajača Kupa Jugoslavije 1948. godine. Za Crvenu zvezdu je do 1951. godine odigrao 87 utakmica, osvojio titulu 1946, tri Kupa Jugoslavije 1948, 1949. i 1950. godine.

Golmansku karijeru gradio je zatim u Mačvi iz Šapca (51 meč) i Radničkom iz Beograda (130 utakmica) sve do 1957. kada je završio aktivnu karijeru.

Zaposlio se u Ministarstvu unutrašnjih poslova gdje je proveo cijeli radni vijek.

Ostao je u fudbalu i bio je trener mnogih manjih beogradskih klubova, predvodio je u više navrata Žarkovo, Železnik, Polet, Jedinstvo iz Zemuna, BSK Batajnicu, Dobanovce, Surčin. Bio je i generalni sekretar trenerskog udruženja Beograda 11 godina, predsjednik Udruženja trenera pri SOFK Beogarada i Srbije, a u dva mandata po četiri godine bio član Disciplinske komisije FS Jugoslavije.

Nosilac je zlatne i srebrne plakete FS Jugoslavije i mnogih drugih društvenih i sportskih priznanja. Miodrag Mališa Petrović je 75 godina bio uz Crvenu zvezdu, tih, odmjeren čovjek i pravdoljubiv. Zato je prije pet godina i pokrenuo pitanje priznavanja titule prvaka Srbije iz 1946. godine. Javno se borio, sa pravnim timom kluba dokazivao tvrdnje i prije osam mjeseci poručio:

''E, sada sam potpuno srećan. Pravda uvijek pobijedi''.

Za Mališu je Zvezda bila emocija, Rajko Mitić prijatelj kakav se stiče jednom u životu. Bio je i predsjednik Udruženja veterana „Rajko Mitić - Stjepan Bobek“ od 2007.

Ispraćaj za kremaciju Miodraga Mališe Petrovića biće obavljen u najužem krugu porodice, dok će komemoracija biti obavljena kad se vanredno stanje bude završilo. FK Crvena zvezda će vas blagovremeno obavijestiti o datumu.

FK Crvena zvezda porodici i prijateljima našeg Mališe izražava poruke najiskrenijeg saučešća.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Više vijesti o Crvenoj zvezdi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC