• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zvezda i Partizan se ujedinili: I fudbaleri su ugroženi!

Autori mondo.rs Autori Tanjug

Povod je ocena da srpski fudbaleri nisu ugroženi pandemijom...

 Crvena-zvezda-Partizan-zajednicko-saopstenje-teska-je-situacija-potrebna-je-solidarnost-korona-virus Izvor: Mondo/ Stefan Stojanović

Fudbalski klubovi Crvena zvezda i Partizan izdali su danas zajedničko saopštenje, a povod za ovako retku akciju jeste istup predsednika Sindikata profesionalnih fudbalera "Nezavisnost" Mirka Poledice, koji je ocenio da egzistencija srpskih fudbalera nije ugrožena pandemijom virusa korona.

"Večiti" su složni u oceni da je ovakva izjava "paušalna" i da ne odgovara realnom stanju.

Možda će vas zanimati

Reakcija je usledila nakon što su brojni klubovi u svetu objavili da moraju da smanjuju plate i primanja igračima, jer se prvenstva ne igraju, tako da prihoda praktično – nema.


Zvezda i Partizan su istakli kompletnu situaciju u svetu, a Poledicu i njegove ocene nazvali "oholim".

Pročitajte i sami:

"Sindikat profesionalnih fudbalera Nezavisnost (u daljem tekstu Sindikat) je, u svom današnjem saopštenju, izneo niz paušalnih ocena, ličnih tumačenja i okolnosti koje, jednostavno, ne odgovaraju niti istini niti realnom stanju u mnogobrojnim evropskim fudbalskim klubovima.

Pandemija virusa SARS 2 KOV 19 je najveći svetski izazov nakon Drugog svetskog rata. Evropa je, sticajem okolnosti, razorno zahvaćena dejstvom ovog virusa a ogromne žrtve i štetu, koja će tek bivati procenjivana, trenutno podnose najsnažnije fudbalske zemlje: Italija, Španija, Engleska, Francuska i Nemačka. Otkazano je Evropsko fudbalsko prvenstvo.

Ogromnu štetu trpe i drugi sportovi: otkazane su Olimpijske igre, tek drugi put u njihovoj modernoj istoriji kao i najveći teniski svetski turnir, Vimbldon.

Stanje u ovim državama koje, podsećamo, čine najveći i najdragoceniji deo evropskog fudbalskog mehanizma, kritično je i odraziće se u najvećoj meri na sposobnost prevladavanja i doslovno opstanka mnogih srednjeevropskih klubova, ne u manjoj meri i klubova na ovim prostorima.


Oholo je i neuko tvrditi da, u vreme kada je ceo svet odavno već globalno selo, naši klubovi ne treba da brinu budući da će šteta pogoditi samo neke 'bogate evropske klubove koji imaju interes od TV prava'.

Autor ovog saopštenja prenebregava da pogleda u prošlost i ustanovi kako su izgledali uslovi poslovanja i opstanka sportskih organizacija nakon velikih kriza a ovo je, nesumnjivo, jedna od tri najveće u poslednja dva veka.

Prosečno inteligentan i informisan sportski radnik, a posebno predsednik Sindikata, trebalo bi da zna koliko će se ova pandemija odraziti na umanjenje iznosa transfera (sadašnje procene govore minimum 28 do 46 procenata), opšte likvidnosti klubova i opasnosti od proglašenja bankrota, što je već na pragu jednom nama dobro poznatom slovačkom klubu (Žilina, prim. MONDO).

Svedoci smo javnih poziva klubovima Đanija Infantina, predsednika FIFA i Aleksandra Čeferina, predsednika UEFA za hitno smanjenje troškova poslovanja, najpre plata igračima, jer klubovi su i mnogo više od (samo) igrača.

To su prepoznali u minhenskom Bajernu, Borusiji Menhengladbah i Barseloni pa su se njihovi igrači solidarno i javno odrekli dela svojih primanja kako bi ostali zaposleni mogli da budu koliko-toliko isplaćeni. Klub su i administrativni radnici, ekonomi, lekari i medicinsko osoblje, radnici na održavanju terena i brojni drugi.

Solidarnost je reč koja danas izaziva divljenje ali i neophodnost.

U naša dva kluba igrači imaju primanja znatno iznad prosečnih i u odnosu na ove ovih radnike i ostale građane Srbije. To je u redovnom stanju opravdano jer i njihova karijera traje kraće. Međutim, ovakva pošast zahteva vanredne mere i klubovi nastoje da solidarnošću opstanu.

Sve mere će, naravno, biti usklađene sa pozitivnopravnim propisima Republike Srbije, u prvom redu sa Zakonom o sportu, Zakonom o radu i Zakonom o obligacionim odnosima.

Mirko Poledica, predsednik Sindikata, međutim, ima druge interese. Potpredsednici ovog Sindikata su advokati koji inače zastupaju profesionalne fudbalere. Ovakav belodani sukob interesa odgovara samo njemu: sukobljavajući igrače sa klubovima, nasuprot opštem interesu, on cilja ostvarenje svog ličnog sitnosopstveničkog interesa.

Što više sporova igrača i klubova, misli Poledica, to više novca za njegovu privatnu kamarilu u koju je pretvorio jedno neophodno partnersko telo klubovima i igračima.

Mi duboko verujemo da naši fudbaleri, kao pravi sportisti, koji bitke vojuju na sportskom terenu, imaju osećaj za pravdu i pravičnost, za solidarnost u najtežem vremenu. Čovečanstvo može opstati samo solidarno a ne u skladu sa privatnim Poledicinim namerama i uvlačenjem igrača u sukobe sa njihovim klubovima.

Stojimo čvrsto na stanovištu da samo zajedno možemo opstati i da klubovi i igrači moraju iskazati jedinstvo i solidarnost u ovom teškom vremenu po celu našu zemlju i sve njene građane".

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC