• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mesi ili Ronaldo? Šta kažu Žoze, Zizu, Ser Aleks, Pep, Klop, Venger, Čolo?

Autor mondo.ba

Na pitanje "svih pitanja" u posljednjih desetak i kusur godina, ko je bolji Leo Mesi ili Kristijano Ronaldo, svoj odgovor dali su Zinedin Zidan, Žoze Murinjo, Aleks Ferguson, Pep Gvardiola, Arsen Venger, Dijego Simeone i Jirgen Klop.

 Lionel Mesi ili Kristijano Ronaldo? Odgovaraju najbolji svjetski treneri Izvor: Guliver/Matthias Hangst/Getty Images

U nedostatku fudbalskih dešavanja izazvanih pandemijom korona virusa, brojni svjetski mediji aktuelizirali su pitanje ko je bolji između Lionela Mesija i Kristijana Ronalda, koje je u posljednjih 15 godina svakako jedno od najeksploatisanijih u svijetu fudbala.

Engleski list "San" je sabrao izjave sedam ponajboljih trenera u posljednjih nekoliko decenija po ovom pitanju.

Možda će vas zanimati

Svoj sud o Mesi vs. Ronaldo, dali su Zinedin Zidan, Žoze Murinjo, Aleks Ferguson, Pep Gvardiola, Arsen Venger, Dijego Simeone i Jirgen Klop.

ZINEDIN ZIDAN

Izvor: ANGEL MARTINEZ/GETTY IMAGES EUROPE, GULIVER/GETTY IMAGES/ANGEL MARTINEZ

Očekivano, trener Real Madrida se opredijelio za Kristijana Ronalda s obzirom da mu je Portugalac pomogao da stigne do tri uzastopna pehara Lige šampiona.

Francuska legenda umanjuje čak i vlasiti fudbalski talent u poređenju sa CR7, kojeg je izabrao za najboljeg u istoriji ovog sporta.

"Kristijano je najbolji. Mesi je njegov rival i to je rivalstvo koje svi žele da gledaju. Ali, Ronaldo je fenomenalan. Nema riječi kojima bih ga opisao. On je puno bolji od mene iako sam imao sjajnu karijeru. Portugalac je najveći svih vremena", rekao je Zidan.

REZULTAT: Ronaldo

ŽOZE MURINJO

Izvor: Tanjug/AP Photo/Michael Sohn

Uprkos ogromnoj pomoći Ronalda u osvajanju prve dvije titule u španskoj Primeri, Žoze Murinjo nije digao glas za svog sunarodnika, koji je te 2012. godine bio strijelac 60 golova u svim takmičenjima.

"Mislim da nije pošteno da neko kaže da je Mesi bolji od Ronalda ili obrnuto. Mislim da su jednostavno drugačiji. Nije pošteno ih porediti. Jedino što mogu reći je da sam, kad sam imao Ronalda u svom timu, bio vrlo sretan čovjek. I kad sam morao igrati protiv Mesija - i takođe protiv Ronalda jer sam nekoliko puta igrao protiv njega - morao sam mnogo da razmišljam kako da pomognem svom timu da ostvarimo uspjeh".

REZULTAT: Neriješeno

ĐOZEP GVARDIOLA

Izvor: MICHAEL REGAN/GETTY IMAGES EUROPE, Guliver

Saradnja Gvardiole i Mesija u Barseloni bila je impresivna, u periodu od 2008. do 2012. godine osvojili su zajedno 14 trofeja.

"Mesi je najbolji, definitivno je najbolji. Zna kako da igra, postigne golove i razigra ostale igrače. On je uvijek tu. Uz puno poštovanje prema svim igračima, prvo Kristijanu Ronaldu, mislim da je Mesi na drugom nivou".

REZULTAT: Mesi

ARSEN VENGER

Izvor: Clive Mason/Getty Images Europe, Guliver

Bivši menadžer Arsenala doživio je teror od obojice igrača dok je sjedio na klupi "tobdžija".

Ronaldo je bio dio zapanjujućeg napadačkog trija Mančester junajteda, uz Karlosa Teveza i Vejna Runija koji su redovno "maltretirali" Arsenal osvajajući tri uzastopne titule u Engleskoj od 2006. do 2009. godine. Venger je, takođe, doživio eliminaciju od Barselone nadahnute Mesijem u tri sezone Lige šampiona - 2010, 2011. i 2016. godine.

"Umjetnički, Mesi je takođe momak koji može dati konačnu loptu, tako da je možda kreativniji igrač od Ronalda. Ronaldo je više 'finišer', bolji u vazduhu, snažniji. Mesi je više umjetnik. Dakle, u suštini, opasniji su igrači poput Mesija", rekao je 70-godišnji francuski stručnjak.

REZULTAT: Mesi

SER ALEKS FERGUSON

Izvor: Guliver/Getty images/Alex Livesey, Alex Livesey/Getty Images Europe

Škotski stručnjak doveo je Ronalda u Englesku 2003. godine iz Sportinga, njegujući talentovanog tinejdžera, koji je šest godina kasnije transferom u Real Madrid postao najskuplji igrač na svijetu.

"Nemojte me pogrešno shvatiti, Mesi je fantastičan igrač, kao da nosi papuče kad kontroliše loptu. Ali, za mene je razlika u tome što je Mesi igrač Barselone. Međutim, Ronaldo bi mogao da igra i za Stokport kaunti i da postigne het-trik. Može šutirati sa obje noge, udarati glavom, hrabar je kao lav", rekao je Ferguson.

REZULTAT: Ronaldo

DIJEGO "ČOLO" SIMEONE

Izvor: GULIVER/GETTY IMAGES/ANGEL MARTINEZ

Vatreni trener Atletiko Madrida prije dvije godine propuštenom porukom na WhatsAppu sugerisao je da mu je draži Ronaldo od sunarodnika Mesija, ali kasnije je objasnio da njegova ruka gore ipak ide u korist Argentinca.

"Kad bih morao da biram između Mesija i Ronalda, tada bih najvjerojatnije odabrao Mesija. Da, rekao sam (Ronaldo) na videu, ali razgovor je bio između mene i mog pomoćnika uopšteno o fudbalu. Kad sam govorio o Mesiju i Ronaldu, to nije bilo iz perspektive ko je najbolji na svijetu. Samo sam mislio da ću, ako budete imali priliku da potpišete jednog od njih za neki normalan klub, s normalnim igračima, Ronaldo bi se vjerojatno bolje uklopio. Ali Mesi, okružen sjajnim igračima, bolji je od Ronalda".

REZULTAT: Mesi

JIRGEN KLOP

Izvor: FRANK AUGSTEIN/AP, Tanjug

Menadžer Liverpula prethodnih sezona u Ligi šampiona suočio se sa obojicom i imao mnogo uspjeha. Prošle sezone je eliminisao Mesija u polufinalu, a 2013. godine je kao trener Borusije Dortmund izbacio Ronalda i njegov tadašnji Real Madrid.

Ali...

"Na svom telefonu imam samo jedan selfi i to s Mesijem. A i Ronaldo je bio tada s nama".

REZULTAT: Mesi

KO JE UKUPNI POBJEDNIK?

Izvor: Philipp Schmidli/Getty Images Europe

S četiri glasa za Mesija, dva za Ronalda i jednim suzdržanim (Žoze, naravno], Argentinac je pobjednik!

Hoće li ovaj Mesijev trijumf okončati raspravu o tome ko je najveći? Naravno da neće.

To i jeste samo jedan od razloga zašto volimo fudbal i koliko nam nedostaje u ovo doba pandemije korona virusa.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC