• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vraća se fudbal: Koliko Zvezdi treba do titule, kad je Kup, ko će u Evropu?

Autori mondo.rs Autori Nebojša Marković

Ovde su odgovori na sva važna pitanja.

 Superliga-Srbije-2019/20-kraj-sezone-posle-30-kola-sva-pitanja-i-odgovori-FSS-Kup-Srbije-ispadanje Izvor: Stefan Stojanović/MONDO

Fudbalski savez Srbije doneo odluku - Superliga Srbije se nastavlja 30. maja.

Posle 77 dana pauze, superligaši će ponovo biti na terenu, a do tada su im ostale još tri i po sedmice da se pripreme. Ipak, kako će odluke FSS uticati na Superligu u ovoj, ali i narednoj sezoni?

Možda će vas zanimati

Po kom sistemu će se igrati Superliga?

Umesto da sezona bude odigrana sa 37 kola, gde bi posle 30. runde liga bila podeljena na plej-of i plej-aut, FSS je odlučio da se ta dodatna runda od sedam kola ove sezone - obriše. To znači da će Superliga trajati 30 kola, tačnije još samo četiri kola će biti odigrana kada se igrači budu vratili na teren.

Šta to znači za šampionsku trku?

Crvena zvezda je već bila ubedljivi favorit za osvajanje titule i odbranu naslova prvaka, ali sada će biti gotovo nemoguće da to i ne ostvare. Njihova prednost u odnosu na Partizan iznosi 11 bodova, dok će sada u opticaju biti samo 12 bodova. Zvezdi bi stoga bilo dovoljno da osvoje dva boda da odbrane titulu i matematički, jer u slučaju bodovnog poravnanja Partizan ima bolji međusoban skor ove sezone.

Sve ovo dovodi da zaključka da bi Zvezda titulu mogla da proslavi već 30. maja kada bude gostovala Radu na Banjici, ukoliko ostvari trijumf.

Izvor: MN PRESS

Ko će ići u evropska takmičenja?

Ispod su detaljnije informacije oko Kupa Srbije, a to je takmičenje koje nosi jednog putnika u Ligu Evrope. Izvesno je da će Crvena zvezda u kvalifikacije za Ligu šampiona, dok će Partizan gotovo sigurno u kvalifikacije za Ligu Evrope. Vojvodina je u Superligi na 55 bodova, tri manje od Partizana, a pet više od TSC-a, pa su i oni vrlo blizu evropskog fudbala u sezoni 2020/21.

Četvrta pozicija u Superligi vodiće u Evropu samo ukoliko Kup osvoji neki od timova koji se nalazi na prva tri mesta u Superligi, dakle izvesno Zvezda, Partizan i Vojvodina.

Preostali učesnici Kupa Srbije koji bi to mogli da učine su Inđija, Radnik Surdulica, Čukarički, Radnički Niš i Mladost iz Lučana. Ukoliko neko od ovih pet timova osvoji Kup Srbije, četvrto mesto u Superligi neće voditi u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Ko ispada iz Superlige?

Kako stvari stoje - još nije poznato! "Tanjug" je preneo informaciju da će se Superliga proširiti naredne sezone i da će na ovih 16 timova iz sezone 2019/20 biti pridodata još dva najbolja tima iz Prve lige Srbije. Po tabeli, to su trenutno Grafičar i Metalac iz Gornjeg Milanovca, koji su sa 47 bodova na deobi Prve lige. To znači da bi se naredne sezone igralo po klasičnom dvokružnom sistemu sa 18 klubova, ukupno 34 kola.

Ipak, u saopštenju FSS se navodi da će se klubovi iz Superlige i Prve lige još konsultovati sa Savezom pre nego što bude doneta odluka.

Anketa

Kako treba da se završi Superliga?

  • Treba da se odigraju još četiri kola bez plej-ofa i plej-auta

    60% (3)

  • Superliga treba da bude skroz prekinuta

    20% (1)

  • Treba da se odigra po dosadašnjem formatu

    20% (1)

Kako treba da se završi Superliga?

Rezultati

Kada će se igrati preostala četiri kola Superlige?

FSS je objavio da će se 27. kolo igrati 30. maja, dok će se poslednje 30. kolo igrati 20. juna. Ovo su parovi preostala četiri kola:

27. kolo: Inđija - Spartak, Rad - Crvena zvezda, TSC - Javor, Radnik - Proleter, Napredak - Radnički, Mačva - Voždovac, Partizan - Mladost, Vojvodina - Ćukarički;

28. kolo: Javor - Vojvodina, Čukarički - Inđija, Spartak - Partizan, Mladost - Mačva, Voždovac - Napredak, Radnički - Rad, Crvena zvezda - Radnik, Proleter - TSC;

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

29. kolo: Proleter - Javor, TSC - Crvena zvezda, Radnik - Radnički, Rad - Voždovac, Napredak - Mladost, Mačva - Spartak, Partizan - Čukarički, Inđija - Vojvodina;

30. kolo: Javor - Inđija, Vojvodina - Partizan, Čukarički - Mačva, Spartak - Napredak, Mladost - Rad, Voždovac - Radnik, Radnički - TSC, Crvena zvezda - Proleter.

Trenutna tabela posle 26 kola: Crvena zvezda 69, Partizan 58, Vojvodina 55, TSC 50, Čukarički 47, Radnički 42, Spartak 37, Mladost 37, Voždovac 35, Radnik 29, Proleter 28, Napredak 26, Javor 24, Inđija 19, Rad 15, Mačva 13.

Kako će se završiti Kup Srbije?

Nakon što bude bio održan žreb za četvrtfinala, ta runda biće odigrana 3. juna. Promena je da se polufinala neće igrati po dvomečima, već samo jedan meč i to 10. juna, dok će finale biti zakazano za 24. jun.

Kako će sve ovo uticati na niže rangove?

FSS je saopštio da su sve lige ispod prva dva savezna ranga završena zaključno sa 15. martom ove godine, što znači da se neće nastavljati i da će napredovanje u viši i ispadanje u niži rang biti obavljeno po sadašnjim tabelama.

Ova odluka znači da će kretanje kroz rangove biti obavljeno onako kako je planirano i da su sezone bile odigrane do kraja, pa tako već znamo koja četiri tima će iz ćetiri Srpske lige biti promovisana u nove članove Prve lige Srbije, i tako naniže kroz ostale takmičarske rangove srpskog fudbala.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC