• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vrijeme je za fudbal, a možda i rekorde: Jure ih "Leva", Bajern, Sančo...

Autor mondo.ba

Da li ćemo posvjedočiti nekim novim rekordima u Njemačkoj?

 Bundesliga rekordi Levandovski Bajern Džejdon Sančo Izvor: Christian Kaspar-Bartke/Bongarts

Nakon mukotrpne borbe njemačkog zdravstvenog sistema sa pandemijom korona virusa, njemačka Bundesliga nastavlja se predstojećeg vikenda utakmicama 26. kola.

Do kraja prvenstva, koje je planirano za 27. jun, preostalo je da se odigra još devet kola, a utakmice će biti igrane pred praznim tribinama. Ne znači, to, naravno, da uzbuđenja neće manjkati, pogotovo ako se zna da je bodovna razlika između prvoplasiranog Bajerna i četvrtoplasirane Borusije iz Menhenglabaha samo šest bodova.

Možda će vas zanimati

Preostalih devet kola prilika je da pojedinci, ali i klubovi, pokušaju da sruše određene bundesligaške rekorde.

Jedan od njih odnosi se na maestralnog Poljaka u dresu Bavaraca, Roberta Levandovskog, kojem nedostaje 15 golova da bi izjednačio rekord legendarnog njemačkog napadača Gerda Milera iz sezone 1971-72.

Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Levandovski je do prekida takmičenja 25 puta natjerao protivnički tim na očaj, odnosno u četiri navrata više od Lajpcigovog Time Vernera, a učinak bi, možda, bio još bolji da posljednja dva duela, protiv Hofenhajma i Augzburga, nije propustio zbog povrede potkoljenice zbog koje je mjesec dana trebalo da bude van terena.

Povredu je sanirao tokom prinudne pauze, pa prema sopstvenom priznanju, kraj bundesligaške sezone dočekuje dobro raspoložen.

"Biću još bolji nego ranije. Uspješno sam se oporavio tokom perioda bez utakmica i poručujem svima – idemo da osvojimo sve", rekao je golgeter Bajerna za spox.com, napomenuvši time da je bavarski gigant u igri za sva tri trofeja.

Rekord po broju postignutih golova u jednoj sezoni mogla bi da obori kompletna ekipa Hansija Flika, koji je nedavno produžio ugovor do ljeta 2023. godine. Na dosadašnjih 25 utakmica, Bajern je postigao 73 golova, odnosno 2.92 po utakmici. Ako bar zadrže taj prosjek, na kraju sezone doći će do kote 99, tako da rekord od 101 gola, postavljen u sezoni 1973-74, ne djeluje predaleko.

Izvor: JÖRG SCHÜLER/BONGARTS

Ipak, nije samo Bajern taj koji može da postavi nove standarde na tlu Njemačke.

Tu je i vunderkind Borusije iz Dortmunda Džejdon Sančo, koji je u dosadašnjem toku sezone saigračima "na tacni servirao" 16 golova, pa mu nedostaje sedam asistencija da obori rekord Lajpcigovog Emila Forsberga iz sezone 2016-17.

Takođe, Sančo je do trenutka suspenzije prvenstva postigao 14 golova, te mu nedostaje samo još jedan da postane prvi igrač u istoriji Bundeslige koji bi u obje rubrike, i onoj za golove i onoj za asistencije, upisao bar brojku 15.

U ovoj sezoni jedan rekord već je izjednačio.

Na devet utakmica je uspio da postigne po gol i zabilježi asistenciju, što je do sada pošlo za rukom samo još dvojici fudbalera – Miroslavu Kloseu u Bajernu u sezonu 2005-06 i Grafiteu u Volfsburgu u sezoni 2008-09, kada je ovaj klub osvojio jedinu titulu šampiona Njemačke.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC