• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ANKETA: Može li ovaj potez FSRS "oživjeti" prvoligaški fudbal Srpske?

Autor mondo.ba

Još nije poznato ko će naredne sezone nastupati u Prvoj ligi Republike Srpske, ali je jasno da će prvoligaški karavan brojati 16 ekipa.

 Prva liga Republike Srpske od sezone 2020/21 sa 16 klubova Izvor: MONDO Ilustracija - Bojan Jakovljević

Prvi put od sezone 2008/09, Prva liga Republike Srpske brojaće 16 ekipa.

Iako još nije precizirano kojih 16 ekipa će to biti, jasno je da će od sezone 2020/21. nastupati mnogo više klubova nego što je to do sada bio slučaj.

Možda će vas zanimati

Podsjetimo, nedavno okončana sezona, u kojoj su fudbaleri Krupe, poslije 2016, osvojili drugu titulu, prekinuta je zbog pandemije korona virusa. Ove sezone nastupilo je samo 10 klubova, odnosno devet, s obzirom da je ekipa Sloge iz Gornjeg Crnjelova takmičenje napustila nakon svega dva odigrana meča, pa su rezultati njihovih utakmica poništeni.

Od 2009. do 2019. godine, prvoligaški karavan Srpske činilo je 12 ekipa.

Fudbalski savez Republike Srpske (FSRS) pokušaće ovim potezom da ojača najviši rang fudbala Srpske, a kao i obično, vrijeme će pokazati da li je njihov potez bio ispravan.

Želja čelnika je da se fudbal vrati u stare fudbalske centre, pa će tako priliku da nastupe među prvoligašima dobiti i neke ekipe koje plasmanom nisu bile na pragu promocije.

Dosta toga zavisiće od statusa premijerligaša Zvijezde 09. Još nije poznato da li će ekipa iz Etno-sela Stanišići sačuvati trenutni status ili će morati u niži rang.

Za sada, sigurno je da će se prvoligaške utakmice dogodine igrati u Trebinju i Kozarskoj Dubici, jer su Leotar i Borac bili najbolji u drugoligaškom društvu, u grupi "Istok" i "Zapad".

Njima bi trebalo da se pridruže i ekipe koje su sezonu okončale na drugom mjestu, zvornička Drina i Jedinstvo, mada je veliko pitanje da li će tim iz Žeravice steći status prvoligaša, jer je i prošle godine bio šampion, pa odustao od promocije.

"Ne želimo ništa da govorimo unaprijed, ali nam je cilj da prvoligaške utakmice budu igrane od krajnjih tačaka na zapadu i istoku, kao i na sjeveru i jugu Republike Srpske. Želja nam je da se na fudbalsku mapu vrate neki stari fudbalski centri, ali, ipak, ne želimo ni da klubovi po svaku cijenu budu članovi elite", rekao je za "Glas Srpske" generalni sekretar FSRS Ognjen Valjić.

DRUGA LIGA RS

Drugoligaški karavan Srpske brojaće 32 kluba, po 16 u grupama "Istok" i "Zapad". "Novi drugoligaši sigurno će postati timovi koji su do prekida prvenstava u sve četiri grupe bili lideri na tabeli, ali biće i onih ekipa koje će biti pozvane da nastupe u višem rangu. Cilj nam je da i drugoligaška konkurencija bude na nivou", pojasnio je Valjić.

Za sada je jasno da će i dogodine u Prvoj ligi RS nastupati Rudar Prijedor, Kozara, Željezničar, Alfa Modriča, Slavija, Tekstilac, Podrinje i Jedinstvo iz Brčkog, što znači da ostaje osam "upražnjenih mjesta".

"Naravno da će prednost imati ekipe po plasmanu, ali to neće biti ključni faktor, jer će morati da budu ispunjeni drugi preduslovi. Jedan od najvažnijih je infrastruktura, da li ima mlađe kategorije koje se takmiče u ligama svog uzrasta... Naravno, neće smjeti da ima ni finansijskih minusa iz prošlosti, osim reprograma, a lokalna zajednica moraće da bude garancija da u narednom šampionatu neće imati novčanih problema. Biće gledan i 'minuli rad', tradicija kluba. Vjerujem da ćemo uspjeti pronaći 16 'zdravih' prvoligaša po svim osnovama i da će naredno prvenstvo biti i te kako zanimljivo", dodao je Valjić.

To znači da bismo u najjačem rangu fudbala Srpske dogodine mogli gledati Slogu iz Doboja, prnjavorski Ljubić, Mladost iz Donje Slatine ili Laktaše..., odnosno Famos iz Istočne Ilidže, Miliće, Romaniju s Pala ili Sutjesku iz Foče.

Anketa

Hoće li povećanje broja klubova u Prvoj ligi RS na 16 donijeti bolji kvalitet?

  • Sigurno, kvalitet fudbala biće poboljšan.

    39.36% (37)

  • Ne, biće još lošiji nego do sada.

    35.11% (33)

  • Sve će biti isto kao i do sada.

    25.53% (24)

Hoće li povećanje broja klubova u Prvoj ligi RS na 16 donijeti bolji kvalitet?

Rezultati

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Predator

Bice gore nego ikada. Kvalitet je svakako nikakav, a sad kad se tu jos pojave klubovi koji su bili nikakvi i u drugoj ligi, to ce biti show.

Brko

Dakako da ce biti bolje. Pojedini klubovi iz vecih centara su se bili predali jer se svake godine pojavi neki privatni klub i da im do znanja ko ide u rang vise a oni nisu mogli parirati pa nisu ni ulagali nego su tavorili godinama u sredini tabele nizih liga. Treba na ovaj nacin restartovati posrnuli fudbal Srpske i neke centre, malo im popraviti infrastrukturu i pruziti im jos jednu sansu da se bore za opstanak fudbala u njihovim sredinama i da igranjem u visem rangu dobiju i nekog sponzora

FK krupa

@Brko Možda i mi jesmo vještački klub, ali smo pokazali i da i klubovi iz Malih mjesta jesu veliki, i da mogu da igraju zapaženu ulogu u Premijer ligi 👌 Fudbal u Republici Srpskoj je i bio kvalitetan, ali od one godine kad su laktaši ušli u premijer ligu kvalitet je počeo da pada jer Gradovi i opštine nisu stajali uz velike klubove kao što je npr bila Modriča Maksima, Leotar, Boksit, Rudar Ugljevik.. Ko ima novca zaslužuje i da igra tamo gdje mu je mjesto.. Ko je kriv privrednicima sa tih prostora Što ne ulažu više.. Lijep pozdrav

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC