• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Pre 30 godina Piksi je u Veroni crtao umetnost na terenu (VIDEO)

Autor mondo.rs

Jedna od najboljih utakmica reprezentacije nekadašnje Jugoslavije svih vremena. Jugoslavija je pobedila Španiju 2:1 na Mundijalu u Italiji 1990. godine, a Dragan Stojković je slao Špance po burek.

 Pre 30 godina Piksi je u Veroni crtao umetnost na terenu (VIDEO) Dragan Stojković Izvor: MN PRESS

Bio je to doktorat Dragana Piksija Stojkovića u Vewroni, ali i svih 11 ratnika Ivice Osima.

Jugoslavija je na Svetskom prvenstvu u Italiji 1990. godine pobedila Španiju 2:1, a Piksi je dao oba gola - oba za fudbalski muzej. Genijalnost pomešana sa elegancijom.

O PRVOM GOLU...

Možda će vas zanimati

"Kreće kontra, a meni duša u nosi. Molim boga da Vujović prebaci Sančiza i već je vidim u mreži. Lopta pada, ja nijednog trenutka nemam dilemu. Svestan sam da bi njih milion šutnulo iz prve. Ali, zalamam Vaskeza, šaljem ga po burek i posle toga... ma sve posle toga je istorija", ispričao je Piksi godinama kasnije posle gola koji se i danas prepričava.

Piksi 1.
Izvor: YouTube

Prednost Jugoslovena u Veroni trajala je svega desetak minuta, jer je Hulio Salinas iskoristio nepreznost odbrane "plavih" i golom utakmicu odveo u produžetke.

Ali, tog vrelog popodneva 26. juna, Piksi je imao poslednju reč! Tek što je počeo produžetak dosuđen je slobodan udarac za Jugoslaviju. Ni blizu, niti daleko, međutim, idealno za vrsnog izvođača kakav je Stojković bio.

O DRUGOM GOLU...

"Tu je Dejo, tu je 'Pape' (Sušić), samo sam rekao, ostavite meni. Opet sam je video u golu. To je neverovatan osećaj. Vidim ugao, vidim prazninu u zidu, ako je dovoljno jaka, ako je brza, ako dobije silaznu putanju Zubizareti nema spasa. Kada je ušla, okrenuo sam se i prekrstio. Možda je zato i ostalo 2:1".

Piksi 2.
Izvor: YouTube

Na Piksijevoj promociji u Zvezdinu zvezdu, Dragan Džajić je tada rekao: "Lako je dati gol Prištini na 3:0. Piksi rešava kada je teško. Protiv najjačih. U tome je njegova izuzetnost".

Izvor: MN PRESS

JUGOSLAVIJA: Tomislav Ivaković - Predrag Spasić, Faruk Hadžibegić, Davor Jozić, Dragoljub Brnović - Srećko Katanec, Safet Sušić, Dragan Stojković - Darko Pančev i Zlatko Vujović. (igrali su još: Dejan Savićević i Zoran Vulić).

ŠPANIJA: Andoni Zubizareta - Migel Porlan Nogera, Andrinua Kortabarija, Goris Ečarte, Manuel Sančis, Rafael Martin Vaskes, Fansisko Viljaroa, Mičel, Emilio Butrahenjo, Roberto Boniljo, Hulio Salinas (igrali su još: Manuel Himenez i Martin Rafa Paz).

STRELCI: Dragan Stojković 77', 93' (Jugoslavija), Hulio Salinas 85' (Španija).

STADION: Bentegodi, GLEDALACA: 34.822.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC