• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zeljković ostavlja Borac u sigurnim rukama: Stiže generalni sponzor!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Aktuelni predsjednik Banjalučana najavio dolazak generalnog sponzora, koji će klubu sa Gradskog stadiona obezbijediti 600.000 KM na godišnjem nivou.

 Vico Zeljković ostavlja Borac u sigurnim rukama: Stiže generalni sponzor! Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

"Poslije dugog niza godina, uspjeli smo da obezbijedimo generalnog sponzora kluba i ugovor bi trebalo da bude potpisan do početka sezone. Priča je ozbiljna i nastojaćemo da potpišemo ugovor na dvije godine, koji će sigurno klubu dati dodatnu stabilnost da u narednom periodu lakše rješava svoje probleme, te omogućiti vjetar u leđa kako bi relaksiranije dočekao tekuće obaveze", rekao je Vico Zeljković, predsjednik banjalučkog Borca, koji se pridružio ekspediciji "crveno-plavih" na Zlatiboru.

Velika je stvar što će Borac u budućnosti moći da računa na finansijsku podršku od strane generalnog sponzora, a poznato je i o kojoj cifri se radi.

"Do sada nismo imali generalnog sponzora i smatram da je to odlična vijest za klub. Imali smo firme i kompanije koje smo isticali na dresu i oni su to plaćali, ali daleko je to od cifre pravog generalnog sponzora. Pričamo o ozbiljnoj cifri i mogu reći da se radi o 600.000 KM na godišnjem nivou", otkrio je prvi čovjek Borca.

MONDO NA ZLATIBORU

Osim ovog, postoje i drugi prilivi novca koji stižu u klub, kako bi bio u mogućnosti da ostvari planirane ciljeve, odnosno da se bori za trofeje ili mjesta koja vode na međunarodnu scenu.

"Borcu za nastup u Premijer ligi BiH, da bi se borio za titulu ili mjesta koja vode u Evropu, a to su dva cilja ispod kojih klub ne može da ide, potrebno je milion evra. To je minimalan budžet koji klub treba da ima. Imajući u vidu da imamo i zagarantovan prihod od UEFA 500.000 KM, sa mogućnošću da to poraste na milion ako prođemo prvo kolo kvalifikacija. Tako bismo samo od generalnog sponzora i priliva iz UEFA imali dobar start. Takođe, moramo da pravimo i jedan dobar transfer godišnje, te bismo uz ta tri elementa imali dobru cjelinu. Naravno, to nisu jedini prilivi. Postoje i drugi sponzori, i oni od 1.000 i oni od 600.000 KM, svi su dobrodošli u klub. Za svakog ima prostora da ostvari svoj interes, da li kroz marketing ili na drugi način, jer Borac je ozbiljan brend. Pitanje je zašto to nismo ranije uradili. Imali smo milionska dugovanja, brojne probleme, nesređen sistem i niko ne želi da uđe u klub kada je loše stanje. Sada sređujemo svoje dvorište i svako u njemu vidi neki svoj kutak da i on bude tu", jasan je Zeljković.

PUT KA EVROPI I TROFEJIMA

"Vidljivo je da će korona virus izazvati ekonomske probleme finansijske prirode i sigurno će biti teško obezbjeđivati novac za fudbal i sam sport u cjelini. Ipak, ovim potezom mislim da smo bili brži od kovida, te da ćemo postojeću stabilnost dodatno ojačati, kako bi Borac nastavio dalje svoj put. Taj put ide ka Evropi i trofejima", naglasio je Zeljković.

Najavljen je odlazak Zeljkovića sa mjesta predsjednika Borca, ali nema sumnje da aktuelni prvi čovjek Banjalučana klub ostavlja u sigurnim rukama.

"Uvjeren sam da nema zime. Kada se bavite nečim u životu, jako je bitno ono što ostavljate iza sebe. Smatram da iza mene ostaje ozbiljan i organizovan klub, sa ekonomskom stabilnošću, gdje smo sve probleme iz prošlosti uspjeli da svedemo na minimum. Drago mi je da sam u toku svog mandata uspio da riješim i pitanje generalnog sponzora. S druge strane, ostavljam i jako dobru ekipu. Iako smo daleko od klubova iz okruženja koji su napravili iskorak, stremimo ka tome i smatram da strpljivim radom možemo mnogo napraviti u budućnosti."

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Dok Vlado Jagodić sa svojim pomoćnicima vrijedno radi sa ekipom i priprema ih za start prvenstva, čelnici kluba čine sve što je u njihovoj moći da im obezbijede najbolje moguće uslove za predstojeću sezonu.

Same pripreme na Zlatiboru odvijaju se planiranim tokom. Banjalučani imaju vrhunske uslove, od hotela i njegovih pratećih sadržaja, do terena na kojim rade i protivnika.

"Jako sam zadovoljan onim što sam vidio. Vidi se disciplina, rad i red, sa kojim dolazi i sve ostalo. Moramo da vodimo računa o svim stvarima. Igrački kadar i kvalitet su ti koji na zelenom terenu treba da prezentuju ono što je klub uradio, ali preduslov za sve to je disciplina. Vlado Jagodić iskusan je trener, čovjek koji je imao uspone i padove tokom karijere, ali ima dosta iskustva u Premijer ligi BiH, te osvojenu i titulu, jedinu koju Borac ima u bh. eliti. Sigurno da smo u njemu dobili stabilnu ličnost i trenera koji u svakom trenutku zna šta hoće i želi i na koji način da svoje zamisli sprovede u djelo."

Zeljković je presrećan što se među 28 igrača Borca nalazi i veliki broj omladinaca. Praktično na svakoj poziciji "crveno-plavi" imaju bar dva kvalitetna igrača.

"Ono što je vidljivo je veliki broj mladih igrača, što je dobro za klub, jer dolazimo u fazu kada moramo da se usmjerimo ka mlađim igračima, koji su jedna vrsta sigurnih prihoda za klub. Bez njihovog forsiranja i muke, teško se pravi igrač. Mora biti razumijevanja svih u klubu, igrača, ali i navijača, ako želimo nekog da izguramo, na kraju ga i prodamo i ostvarimo prihod. Vidimo kako se radi u okruženju. Na osnovu toga smo i formirali tim ove godine. Na svakoj poziciji imamo mlade igrače, koji zaslužuju tu da budu i svojim zalaganjem nametnu se i pokažu svoj kvalitet", tvrdi predsjednik Borca.

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

Prema njegovom mišljenju, najveći potencijal je 16-godišnji golman Luka Damjanović, o kojem smo već pisali. Ipak, ni ostali mladi igrači ne zaostaju.

"Golman Damjanović je budućnost i projekat kluba. Radi se o golmanu koji je sigurno u svom godištu najbolji na Balkanu. Siguran sam da na golmanskoj poziciji tog godišta ni Dinamo, ni Zvezda, ni Partizan nemaju boljeg. To je momak koji će u budućnosti vrijediti milion. Dolazimo u fazu kada moramo da zauzmemo određeni gard i krenemo ka tim transferima. Iako to možda trenutno zvuči nerealno, nije tako. Mnoge stvari u klubu zvučale su nerealno, poput dugova koje smo imali, tako da uvjeravam navijače da će to biti realnost Borca. Radićemo dobre transfere. Osim Damjanovića, tu su štoper Milojević, lijevi bekovi Kujundžić i Račić, ofanzivci Čavić i Marković, tu je Lukić, zatim i Žalou. Dobio sam informaciju da veoma dobro trenira, napreduje i trebalo bi da bude pozitivno iznenađenje ove sezone", kazao je Zeljković.

Raduje ga i dobar rad u omladinskoj školi, na čijem čelu je sada Igor Janković.

"Sigurno da imamo dobru grupu igrača, a bitno je i to što smo u školi počeli da radimo sistemski, a rezultati će biti vidljivi u budućnosti. Spremamo već sada neke igrače koji bi trebalo da budu priključeni timu na zimu ili sljedeće ljeto. Mučili smo se godinama sa dugovanjima i ekonomskim problemima, tako da ni ovaj segment neće biti vidljiv preko noči. U narednom periodu imaćemo mnogo igrača u prvom timu iz naše škole. Dovođenjem Igora Jankovića za šefa omladinske škole pokrenuli smo proces reorganizacije, gdje treba dosta da radimo na infrastrukturi, građenju novih terena i sl, kako bismo poboljšali rad škole. Naravno, uvijek tu treba imati i nekolicinu iskusnih igrača, a trenutno imamo baš takav spoj iskustva i mladosti. Mislim da je jako dobra atmosfera u klubu i da je realno očekivati dobre rezultate u narednoj sezoni."

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

MARKO LJUBIČIĆ, DOLAZI ILI NE?

Borac u aktuelnom prelaznom roku nije mnogo mijenjao. Zadržana je okosnica tima iz prošle sezone, a dovedeno je i par pojačanja.

Ipak, nije isključeno da do kraja transfer perioda bude još nekih dolazaka, možda i odlazaka.

"U ovom prelaznom roku nismo imali zvučnih imena, ali ime i prezime nekog igrača ne donosi nikakvu garanciju. Postoji još opcija oko dolaska Marka Ljubičića, mada smo već reagovali i na toj poziciji doveli Marka Brtana. Radi se o igraču čiji profil nam je trebao. Sa njim smo puno dobili, tako da nećemo da žurimo sa Ljubičićem. Posmatrajući sve pozicije, možda bi nam trebao i štoper, ali to ne želimo, jer hoćemo da damu priliku i mladim igračima. Milojević odlično radi i moram da ga pohvalim. Na utakmici sa Spartakom igrao je sa Jovanovićem u paru i to je izgledalo veoma korektno."

Izvor: MONDO/Bojan Jakovljević

DANILOVIĆ VRIJEDI POLA MILIONA

Jedno od glavnih pitanja u skoro svakom prelaznom roku je odlazak Vladana Danilovića.

"Dugi niz godina bila je aktuelna neka vrsta negativne priče i atmosfere oko Danilovića. Zli jezici pokušali su plasirati priču da se sve radi radi mene. Međutim, Vladan je na terenu da pokazao ono što smo mi tvrdili, da ima kvalitet. On je gotov proizvod i može da ostvari transfer. Za samu ekipu bilo bi dobro da on ostane, barem do kvalifikacija za Ligu Evrope, ali u slučaju da u klub stigne ponuda sa nekim većim iznosom, gdje mi ne bismo mogli da odolimo, veoma bi ga teško zadržali. Ali, želimo da taj transfer bude finansijski jako dobar i za klub", dodao je Zeljković.

Krajem 2018. godine, Crvena zvezda za talentovanog vezistu ponudila je 150.000 evra, ali je prijedlog sa "Marakane" glatko odbijen.

"Bez obzira da li neko vjerovao u tu priču ili ne, ja ne želim nikog da ubjeđujem. Potezima koje smo pokazali zadnjih godinu-dvije dokazali smo da radimo ozbiljno i ono što obećamo, to i ispunimo. Danas ga možemo prodati za 200-300 hiljada evra i to nije sporno. Došli smo u fazu ekonomske stabilnosti i ne želimo da ishitreno vučemo poteze. Prije dvije godine, za tu cifru bismo ga dali. Igrač iz Borca tog godišta i takvog kalibra i kapaciteta, CV-ja, jer Danilović ima i reprezentativne nastupe, nema logike da ide za manje od 500.000 evra", poručio je na kraju Zeljković svim zainteresovanim koji imaju želju da "pazare" na Gradskom stadionu.

Izvor: MONDO

Pratite Mondo.ba na FacebookuInstagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka kaMONDOportalu.

PROČITAJTE I OVO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zole

Vjerovatno PROINTER

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC