• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Sudijska analiza: Katai nije napravio penal, čitajte pravila! Oštećeni su i Zvezda i Proleter

Autor Mladen Šolak

Stručni konsultant TV Arena sport komentarisao je sporne odluke arbitra sa meča Proleter - Zvezda o kojima se pričalo prethodnih dana.

 Proleter-Crvena-zvezda-Aleksandar-Katai-igrao-rukom-penal-Igor-Radojicic Izvor: MN Press/TV Arena sport

Prošlo kolo Superlige Srbije ponovo je donelo povećanu tenziju.

Ovog puta, razlog je bila situacija sa utakmice Proleter - Crvena zvezda, u kojoj je ofanzivac šampiona Aleksandar Katai glavom pogodio sebe u ruku u kaznenom prostoru.

Možda će vas zanimati

Sudija Dragan Čolović se nije oglasio, već je pustio da igra traje, a nekoliko sati kasnije oglasio se FK Partizan, oštrim saopštenjem u kojem je pisao o "brutalnoj sudijskoj krađi i klasičnom jedanaestercu u korist Proletera".

Bivši sudija i bivši član Sudijske komisije FSS Igor Radojičić komentarisao je tu situaciju detaljno gostujući na TV Arena sport.

Prema njegovim rečima, u pravilima jasno piše da to nije jedanaesterac.

"Rekao bih da pravila kažu ovo što igračima govori sudija Čolović, a pretpostavljam šta je mogao da im kaže. Ono što vidimo je da Katai ovde igra glavom, zatim pogađa sebe u ruku. Ono što je jako bitno je da od 2019. godine u pravilima igre jasno stoji da ako igrač odigra loptu nogom, glavom, potpuno nebitno, a zatim sebe pogodi u ruku, ta situacija se neće smatrati prekršajem. Dakle, ovde su pravila potpuno jasna i sudija je to objašnjavao. To je 'Pravilo 12', a preporučujem svim zainteresovanima da pogledaju to pravilo, dostupno je na sajtu FSS na strani 87 ili na sajtu međunarodnog borda koji objavljuje pravila, na strani 108. Kako sam citirao, tako i piše", rekao je Radojičić.

Uz Radojičićevo objašnjenje priloženi su i video snimci na kojima je defanzivac Argentine Markus Roho na Svetskom prvenstvu igrao glavom, pa rukom, a sudija Čakir je posle konsultovanja VAR-a rekao da to nije prekršaj.

"Isto važi i ako igrač odigra nogom, pa pogodi sebe u ruku. Dakle, ako odigra bilo kojim delom tela i sam sebe pogodi u ruku - nema prekršaja. Ako se odbije, onda je prekršaj"

U dve sporne situacije nakon toga, Radojičić je video greške arbitra kojima je oštetio oba tima - Zvezdu za nedosuđeni penal, a Proleter za dosuđeni slobodan udarac iz kojeg je Ben dao gol.

Radovan Pankov
Izvor: MN PRESS

O utakmici Partizan – Inđija

Komentarišući rad sudija na meču u Humskoj, Radojičić je našao grešku u pogrešno dosuđenom ofsajdu u jednom Partizanovom napadu u prvom poluvremenu. Takođe, rekao je da je penal na Filipu Stevanoviću ispravno dosuđen, kao i da je sve bilo čisto i kod poslednjeg gola crno-belih, u kojem su učestvovali Sadik i Asano.

O situaciji u kojoj je Zvezdin štoper Radovan Pankov bio povlačen u kaznenom prostoru Radojičić je rekao da je trebalo da bude dosuđen jedanaesterac.

"Verujem da sudija tamo gde je stajao nije video ovo što mi vidimo. Ovo nije situacija gde dva igrača stoje sami, pa je očigledno povlačenje. Ovde imamo više igrača, ali pogledajte da mu je igrač skoro skinuo dres. Ovo je evidentno povlačenje i jeste prekršaj".

Pre slobodnog udarca iz kojeg je Ben dao gol, nije bilo prekršaja na Tomaneu, takođe je ocenio.

"Tomane je odigrao loptu i nakon toga pao, prekršaja nema. Ja ga bar ne vidim na snimku", rekao je on.

Takođe, Radojičić je uočio i Čolovićev propust pri izvođenju "slobodnjaka".

"Vidim da igrači na terenu, sudije, kao i javnost nisu primetili da napadači ne smeju biti u živom zidu. Ako se živi zid formira od tri ili više igrača odbrane, a ovde ih je bilo pet, napadači moraju da budu minimalno udaljeni metar od živog zida. a tu si bili Degenek i Tomane", dodao je bivši arbitar.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC