• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na muci se poznaju junaci: Benovo majstorstvo za pobedu, ali da li Zvezdi treba drugačiji napadač za tvrda gostovanja?

Autor Milutin Vujičić

Tomane možda nije imao konkretan učinak u napadu, ali je Zvezda njegovim ulaskom uspela da deo težišta prebaci na protivničku polovinu, posebno jer Ben više nije morao da se bori sa organizovanom zadnjom linijom rivala.

 Na muci se poznaju junaci: Benovo majstorstvo za pobedu, ali da li Zvezdi treba drugačiji napadač za Izvor: MN PRESS

"Danas nas baš ništa neće!", povikao je Milan Borjan u jednom trenutku drugog poluvremena meča na "Karađorđu" kada su njegovi saigrači po ko zna koji put ostali bez lopte.

Zvezda je imala problema u organizaciji igre protiv Proletera, nije bila na potrebnom energetskom nivou kojim bi parirala rivalu, osetio se umor kod igrača Dejana Stankovića, ali je individualni kvalitet ponovo isplivao na površinu i jedan majstorski "slobodnjak" je doneo tri boda šampionu (1:0). El-Fardu Ben je po ko zna koji put rešio utakmicu domaćeg prvenstva potvrdivši da Zvezda uvek na njega može da se osloni, čak i kad je "baš ništa neće".

Možda će vas zanimati

Sve do tog momenta iz 77. minuta, čak ni nakon njega, Zvezda nije ličila na tim koji je pobeđivao Spartak, Radnički ili Novi Pazar, ali ne zbog broja datih golova - nego stvorenih šansi.

Istina, imala je Zvezda dva-tri dobra pokušaja u Novom Sadu, ali to ne može da se poredi s prethodnim utakmicama na kojima su ofanzivci "plesali" na terenu. Čim nismo videli raspoloženog Kataija, koji je u centru pažnje najviše bio zbog igranja rukom na koje je izazvalo novu buru u srpskom fudbalu, to je značilo i probleme u poslednjoj trećini terena.

Posebno jer se novosadski Proleter, kako je to i Stanković rekao posle meča, sve vreme "znalački kretao sa loptom i bez nje".

Branko Žigić je imao "lalatovićevski" pristup utakmici, sve vreme je komunicirao sa svojim igračima i davao im dodatne instrukcije, bodrio ih u trenutku kada bi padali, a držao ih budnima kada bi stajali u gardu i organizovano se branili u dve guste linije ispred golmana.

Zvezda je iz više razloga odigrala slabiju partiju na "Karađorđu", a gotovo sve je već Dejan Stanković ponovio na konferenciji za medije posle meča.

Izvor: MN PRESS

Najveći razlog je dobra partija igrača Proletera, taktički izvanredno postavljena utakmica Žigića, a potom sledi teško vreme za fudbal, razmišljanje o utakmici u Tirani već narednog utorka, kao i umor zbog malog broja rotacija od početka takmičenja.

Stanković je već ranije najavio da neće mnogo rotirati na početku sezone jer je želeo da se njegova ekipa uigra i "klikne" s novim pojačanjima, ali nekada to može da napravi i problem.

Zbog svega toga ne čudi odluka da na poluvremenu zameni trojicu igrača (Rodić, Ivanić i Katai), koji imaju već mnogo minuta u nogama, objasnio je da su to bile taktičke promene, a deo željenog efekta video se u nastavku meča kada je Zvezda popravila igru.

Odlučio je Stanković da "skloni" Bena sa pozicije napadača na krilo, pošto u duelu protiv ekipe koje dobro drži zadnju liniju treba "razbijač" koji će se boriti sa štoperima. Iako rezervista Tomane gotovo nije ušao u šansu od ulaska u igru na poluvremenu - evidentan je bio napredak u igri. 

Deluje da će Zvezdi na gostovanjima to biti poseban izazov pošto Ben nije izraziti špic i mnogo bolje traži prostor između linija i iza odbrane, pa je tako mnogo manje problema bilo u Šapcu kada je mladi Krstović počeo na mestu "devetke" i za poluvreme ušao u tri šanse od kojih je jednu i iskoristio, zbog čega je Zvezdi bilo mnogo lakše da igra u nastavku.

Da li će Zvezda do kraja prelaznog roka angažovati napadača i dalje je veoma neizvesno, a problem pravi to što za sada nema pravih ponuda za Tomanea, Boaćija ili Pavkova.

Izvor: MN PRESS

Ranije se spominjao Makeda koji veoma dobro "igra leđima" i mogao bi da rastereti ostatak napada koji u potencijalu može da donese dosta golova (Katai, Kanga, Spiridonović), ali za sada deluje da će Zvezda morati da se uzda u Bena, verovatno i na gostovanjima, pošto ostali nisu u formi.

Zvezda je prema rečima Stankovića imala i "izvanrednu pripremu za Tiranu", pošto se očekuje sličan pristup albanskog šampiona, a poruka da već zna 90% tima za taj meč navodi na računicu da ćemo videti jednu do dve promene u sastavu. Prema prikazanom u Novom Sadu to bi pre svega trebalo da se odnosi na vezni red, gde će skoro sigurno "uskočiti" Sanogo, a najverovatnije je da će se na klupu preseliti Petrović koji se sem golova s daljine i dalje traži u crveno-belom.

Eventualnu dilemu Stanković može da ima još oko štopera, da li će šansu dobiti Milunović ili Pankov, odnosno da li Kanga treba da počne susret na "Er Albaniji".

Do polaska na gostovanje i to će se verovatno iskristalisati, ali deluje da Stanković pred put nije naročito zabrinut, posebno što zna da njegovi momci mogu mnogo više, dok mu je jasno i da je u ovakvim utakmicama najvažnije da se zabeleže pobede.

"Ne može svaka utakmica da se pobeđuje ubedljivo. Bitna su tri boda. Kroz ovakve utakmice se raste i osvaja titula. Kada je teško, svi se skupimo i pobedimo!", zaključio je trener Zvezde.

Pročitajte i ovo


Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC