• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nula pobjeda, a idu na EURO? Sjeverna Irska bi mogla da osramoti UEFA i njeno takmičenje!

Autor Nebojša Marković

Ko je ovdje lud i šta to UEFA tačno nagrađuje?

 Sjeverna Irska nula pobjeda a idu na EURO Izvor: Kemal Softic/AP, Tanjug/AP/Kemal Softic

Zamislite ovo - nemate baš nešto mnogo jak tim, dobili ste tešku grupu i ne uspijete da osvojite ni bod. Uprkos tome, vi igrate na Evropskom prvenstvu. Da, moguće je!

UEFA je i to usjpela, a ako se Sjeverna Irska plasira na EURO naredne godine, njeno "mezimče" Liga nacija naći će se na ozbiljnom udaru. I to zasluženo!

Možda će vas zanimati

Reprezentacija Sjeverne Irske u prvom izdanju Lige nacija ni poslije pet mečeva ne zna za pobjedu, ali se nalazi na samo jedan meč od plasmana na Evropsko prvenstvo.

Kako je to moguće, pitate se? Putem nelogičnih pravila UEFA, eto kako.

Naime, Sjeverna Irska je u jesen 2018. godine igrala u B diviziji Lige nacija u grupi 3 sa Bosnom i Hercegovinom i Austrijom. Učinak - nula pobjeda, nula neriješenih, četiri poraza. Gol razlika 2:7.

Ipak, kako su nakon toga igrane kvalifikacije za EURO, sve ekipe koje su se tim putem plasirale na turnir ostavile su prostor za silna pomjeranja u plej-ofovima Lige nacija, koji vode na EURO. To se posebno odnosi na prvu i drugu diviziju, gdje se nalaze najjače selekcije.

One su svojim plasmanima na EP "očistile" prostor za brojne druge reprezentacije da se nađu u četiri baražna turnira sa po četiri ekipe, a među njima se zbog igranja u B diviziji našla i Sjeverna Irska. Uprkos tome što nemaju nijedan bod!

Recimo, Grčka je u C diviziji imala tri pobjede u grupi sa Finskom, Mađarskom i Estonijom, ali nisu stigli do Evropskog prvenstva ni preko kvalifikacija niti su dobili mjesto u nekom od četiri baraža...

Sjeverna Irska je sinoć igrala meč protiv Bosne i Hercegovine u polufinalu tog baraža i uspjela je da prođe dalje!

Izvor: Kemal Softic/AP, Tanjug/AP/Kemal Softic

Oni su bili bolji poslije izvođenja jedanaesteraca, što se zvanično vodi kao neriješen rezultat, jer penal serije prema pravilniku FIFA ne spadaju u samu fudbalsku utakmicu, već su način rješavanja pitanja ko ide dalje, kao što je to prije 60 godina bilo bacanje novčića.

Sjeverna Irska je tako izbacila iz baraža reprezentaciju koja je u njihovoj grupi Lige nacija završila na prvom mjestu sa tri pobjede i jednim neriješenim rezultatom!

U finalu će oni igrati protiv Slovačke, koja je poslije penala izbacila Republiku Irsku, a ako i taj meč ode u njihovu korist poslije jedanaesteraca, Severna Irska će se prema zvaničnoj statistici na EURO 2021 plasirati bez ijedne pobede!

UEFA je i to uspjela da napravi...

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC