• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kvantitet ili kvalitet - Šta Zvezdi fali da rotira? Stanković nema "dva tima", a kalendar je nemilosrdan!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Tokom prošle sezone Milojević je imao jedan tim za Evropu, a drugi za Superligu. Ovoga puta Stanković nema takav luksuz i to se videlo ovog vikenda protiv Javora kada su Katai, Ben i Rodić morali na odmor.

 fk-crvena-zvezda-rotacije-dejan-stakovic-problem-kvalitet-ili-kvantitet. Izvor: MN PRESS

Pred fudbalerima Crvene zvezde su veliki izazovi pošto će u narednom periodu igrati po dve utakmice nedeljno (četvrtak-nedelja), a da to nije nimalo jednostavno dokazano je prošle večeri na stadionu "Rajko Mitić" sa kog je Javor odneo prvi bod ove sezone.

Odlučio je Stanković da rotira kako bi odmorio nosioce, na poluvremenu je morao i da ih ipak uvede kako bi jurio pobedu, ali je na kraju i to bilo malo!

Zvezda je u nastavku stvorila dovoljan broj šansi kako bi savladala Javor, promašili su i penal preko Ivanića, a s obzirom na to da na kraju nije ostvarena pobeda - to će otvoriti pitanja o "rezervnom" timu nije ostavio dovoljno dobar utisak.

Možda će vas zanimati

Do sada Stanković nije mnogo rotirao, želeo je da se stvori hemija i da najbolji igrači budu u "top" formi za kvalifikacije, ali sada je to neophodno kako bi bili svežiji za izazove u Evropi.

Zvezda takođe ne sme da zanemari domaće prvenstvo, u kom Partizan u slučaju pobede nad Radničkim može da priđe na šest bodova razlike, pa će do kraja polusezone "Mister" stalno biti u nedoumici koliko igrača može da dobije poštedu".

"Nemam šta da zamerim igračima, jer u ovom momentu smo prinuđeni da rotiramo kako ne bi 'popucali' do 16. decembra", kazao je Stanković.

"Promešao sam sastav i samo je falio gol da se utakmica otvori".

DRUGAČIJE NEGO KOD MILOJEVIĆA

Izvor: MN PRESS

Vladan Milojević je tokom svog mandata u Crvenoj zvezdi najčešće imao jednu grupu igrača za evropske okršaje, a drugu za Superligu i obično je pogađao kada su u pitanju rotacije.

Kalendar je pre pandemije takođe bio drugačiji, Zvezda je igrala osam mečeva u kvalifikacijama i uz to imala obaveze u Superligi, pa je razlika u tome što je Milojević od početka sezone bio primoran da rotira tim kako bi izdržali sve napore.

BONUSI

Milojević je morao da brine o broju stranaca, a Stanković o "bonusima". Najmanje dvojica moraju da počinju mečeve u Superligi, a ispostavilo se da je jedan od njih postao i nosilac tima (Nikolić) i stalno je na terenu, povremeno je igrao i Gavrić, dok sve manju minutažu dobija i Eraković. Veliki prostor u prvenstvu ima i Njegoš Petrović.

I to je imalo svoje mane, želeo je svima Milojević da pruži šansu, a pošto su se igrači menjali iz meča u meč - retko ko je uspevao da postigne vrhunac forme. To se posebno odnosi na napadače... Tako su se tokom prošle jeseni smenjivali Tomane, Boaći i Pavkov u napadu, a do kraja polusezone nijedan od njih nije uspeo da se etablira kao prvi izbor.

Za razliku od njega, Stanković je usled manje mečeva, i kraćih priprema, u dosadašnjem delu sezone manje šansi davao nominalno "drugom timu", forsirajući one najbolje.

U jednom trenutku došlo je do zamora, povreda, bilo je i onih koji su pozitivni na korona virus, pa su igrači s minimalnom minutažom počeli da izbijaju u prvi plan, međutim jasno je da sada nisu u formi kakva je potrebna da bi Zvezda od njih imala koristi.

I to pravi problem.

SMANJENJE IGRAČKOG KADRA

Izvor: MN PRESS

Da bi trener mogao da rotira igrače potrebno je da ima i kapacitete u rosteru, a tokom leta je igrački kadar Crvene zvezde znatno smanjen.

Otišao je praktično čitav tim, uglavnom igrača koji su imali manje uloge u prethodnom periodu, došla su samo četvorica novajlija, pa je tako Stanković sa preko 30 igrača na treningu "spao" na daleko manje, da li i dovoljno da rotira za dva fronta bez gubitaka bodova?

Računajući one koji su odigrali bar 180 minuta u ovoj sezoni, i još su članovi Crvene zvezde, dolazimo do brojke od samo 20 fudbalera.

Manju minutažu od pomenute imali su Nikola Krstović, Milan Pavkov, Ričmond Boaći, Andrija Radulović, Veljko Simić i Stefan Hajdin, koji su takođe deo rostera Crvene zvezde, međutim (za sada) Stanković za njih nije previše računao. 

Primera radi Pavkov i Boaći su prošle sezone imali veću minutažu, posebno u Evropi, dok su ih ove jeseni udaljile povrede. Simić je sa druge strane redovno igrao Superligu.

KVALITET ILI KVANITET?

Izvor: MN PRESS

Pravo je pitanje da li Crvenoj zvezdi u ovom trenutku veći problem pravi broj zamena ili je veća glavobolja u tome što nema dovoljno kvalitetnih igrača na klupi?

Lane je Milanu Rodiću "leđa" čuvao Žander, koji je uprkos kiksevima imao zapaženih partija, pa je tako malerozni srpski bek imao više prostora da se odmori. U nedostatku rešenja, Stanković je protiv Javora na toj poziciji koristio Andriju Radulovića.

Ofanzivnom fudbaleru ova uloga je bila potpuno strana u odbrani, ali je jasna bila Stankovićeva logika pošto bi Radulović "grlio liniju" u napadu pošto se očekivalo da "pritisnu" Javor.

"Kada igraš na 'Marakani', uglavnom visoko stojiš, a on je bio na prirodnoj poziciji u napadu, videlo se tokom prvog poluvremena. Problem je što je morao da brani gol, ali nije imao toliko defanzivnih zadataka. Ne bih ga stavio na levog beka da smo igrali u gostima, ali mi, kada smo domaćini, uvek visoko stojimo", objasnio je trener Zvezde posle meča.

Prošle godine su deo rotacije bili Radživ van la Para, Hoze Kanjas, Žander, Mateo Garsija, Srđan Babić, Milan Jevtović, Branko Jovičić, Dušan Jovančić...

U ostatku odbrane nema mnogo problema, često se rotiraju štoperi, kao i Gajić i Gobeljić na desnom beku, ali su neke druge pozicije sporne...

Jedini pravi "zadnji vezni" u timu je Seku Sanogo, za sada ga nedovoljno dobro menja Njegoš Petrović koji je u vrtoglavom padu forme, dok se za preostale dve pozicije u veznom redu bore još samo trojica fudbalera: Gelor Kanga, Mirko Ivanić i Veljko Nikolić.

Kada su prva dvojica pomenutih ispali iz tima zbog korona virusa, čak je El Fardu Ben igrao centralnog veznog u derbiju, a Zvezda je tu najviše oslabila tokom leta.

Otišli su Dušan Jovančić, Branko Jovičić i Miloš Vulić, dok se i Seku Sanogo pakuje na zimu.

Na krilnim pozicijama smo videli četvoricu igrača (Katai, Gavrić, Ben i Spiridonović) i to ne deluje u prvi mah kao manjak, ali ako se uzme u obzir da su oni kvalitetniji imali probleme s povredama - to je znatno otežalo posao Stankoviću kada je u pitanju odabir tima.

Što se tiče napada u njemu je trenutno "zakucan" Falćineli, dok su posle odlaska Tomanea još daleko od mesta startera Pavkov i Vukanović, a najviše Boaći.

KAKO ĆE SE ZVEZDA NOSITI S OVIM?

Izvor: MN PRESS

Logično rešenje je naravno pojačavanje igračkog kadra, ali u Crvenoj zvezdi o tome ne mogu da misle sve do januara, pa će do tada trener Stanković morati da se snalazi.

Već u četvrtak ga očekuje vrlo važan evropski meč protiv Slovana, koji može da odredi dalji tok sezone, dok do naredne reprezentativne pauze u kalendaru stoje još Radnik, Gent i Inđija. Odmah po povratku, Zvezdu očekuje težak duel sa Vojvodinom, pa onda Gentom u gostima i zatim Radom, dok je decembar rezervisan za Hofenhajm, Zlatibor, Liberec, Bačku i Spartak.

U kalendar još nisu upisani mečevi Kupa Srbije, a obično se tokom polusezone odigraju najmanje dve runde takmičenja koje je svakako tercijarno za Zvezdu u ovom trenutku.

Grubo gledano, to znači da Zvezdi sledi još 14 mečeva za 50 dana.

To je nemoguće sa samo manje od 20 fudbalera koji su u ritmu, što znači da su Dejanu Stankoviću hitno potrebni "uspavani" igrači sa klupe - bez njih će možda biti još Javora.

(mondo.rs, Milutin Vujičić)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC