• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Bodiroga: Uvek tu za srpsku košarku

"Uradio sam mnogo za našu zemlju kao igrač, ne bežim da pomognem ni sada i mislim da će za to biti vremena", kaže legendarni evropski košarkaš.

 Bodiroga: Uvek tu za srpsku košarku  Izvor: MONDO

Dejan Bodiroga bio je i ostao gospodin čovek. Dok je igrao, činio je to sa neverovatnom lakoćom i mirom, a isti je i sada, kada se na poziciji tim menadžera rimske Lotomatike još uvek uči novom poslu.

Nekadašnji reprezentativac Srbije i Crne Gore u petak je primio nagradu kao jedan od 50 igrača, trenera i sudija koji su u periodu od 1958. do 2008. dali najveći doprinos razvoju evropskih klupskih takmičenja.

U karijeri dugoj 17 godina osvojio je tri Evrolige, Kup Saporte, Kup Koraća, sa svojim timovima bio je nacionalni šampion Španije, Italije i Grčke... Jasno je da se priznanje našlo u pravim rukama.

"Ponosan sam što sam u Madridu mogao da stanem rame uz rame sa košarkaškim veličinama kojima sam se divio kao mali, a takođe i sa majstorima novijeg doba. Košarka je oduvek imala posebno mesto u mom životu. Nikada neću zaboraviti kako smo jednom nedeljno gledali utakmice Kupa šampiona na televiziji, a onda trčali napolje da imitiramo poteze asova iz tog vremena, kao što je bio Dražen Petrović".

Bodiroga je u subotu govorio na Evroliginom tradicionalnom seminaru, koji je ovog puta održan pod nazivom "50 godina evrotakmičenja, evolucija košarke na terenu i van njega".

Koliko je cenjen u najvišim košarkaškim krugovima, govori i podatak da su za istim stolom sedeli počasni generalni sekretar FIBA Borislav Stanković, predsednik ULEB i španske ACB lige Eduardo Portela, predsednik Makabija Šimon Mizrahi, trener Huventuda Aito Garsija Reneses i trener Unikahe Serđo Skariolo.

"Naš sport je otišao daleko napred, naročito u poslednjih 10-20 godina. Kada sam iz Zadra početkom 90-ih otišao u Trst, bio sam najmlađi stranac u Italiji, a verovatno i u čitavoj evropskoj košarci. Otvaranjem granica, pravilima Bosman i Bosman B otvoreno je i tržište. Sada svako može slobodno da traži svoje mesto pod suncem", počeo je Bodiroga.

"Promenila se i sama igra, naročito na atletskom i taktičkom planu. Danas vidimo daleko manje individualnih akcija kakve su bile karakteristične za igrače 70-ih i 80-ih. Retko se događa da jedan igrač postigne 30 ili 40 poena. Taktika polako ali sigurno postaje možda i najvažniji element košarke, što ne da me ne raduje, nego me ozbiljno brine".

U priči o neminovnom odlivu najtalentovanijih evropskih košarkasa u NBA ligu, Eduardo Portela pomenuo je upravo Bodirogu, kao jednog od asova koji su imali ponude sa one strane Atlantika i mogli da odu, ali su ipak odlučili da ostanu.

"Ne kažem da u NBA ligi nije važno pobediti. Ali kada u regularnom delu sezone imate 82 utakmice, često vam je svejedno kakav će biti rezultat. Jednostavno, znate da je sutra ili prekosutra nova utakmica. Takav pristup još uvek nije zahvatio evropsku košarku, ovde su mentalitet i želja za pobedom i dalje važni kvaliteti. Upravo ta želja da se bude najbolji čini Fajnal for Evrolige vrhunskim turnirom", smatra Bodiroga.

Višestruki evropski i svetski prvak sa timovima Jugoslavije i SCG, potom se ljubazno odazvao da odgovori na par pitanja vezanih za situaciju u domačoj košarci.

Ne treba posebno podsećati na posrtanja "kraljice igara" u poslednjih nekoliko godina. Zbog čega se legende poput Bodiroge, Vlada Divca, Zorana Savića i drugih aktivnije ne uključe u srpsku košarkašku organizaciju? Zašto mnogo, pa i previše ljudi koji su pronosili slavu srpske košarke danas ne rade direktno u njenu korist?

"Tu bih zaista mogao da pričam samo u svoje ime. Prestao sam da igram pre godinu dana, Lotomatika je bila vrlo brza i konkretna i kada su mi stavili do znanja da žele da me zadrže, to je za mene bila velika stvar. Uradio sam mnogo za našu zemlju kao igrač, ne bežim od toga ni sada i mislim da će za to biti vremena".

Da li je za oporavak srpske košarke važno da reprezentacija ima uspehe ili da imamo kvalitetnu domaću ligu… ili nešto treće?

"Mislim da na to pitanje ne može da se odgovori ovako ‘s nogu’ i da je to jedna vrlo kompleksna i ozbiljna stvar. U ovom trenutku mogu jedino da kažem da nam je za prosperitet i povratak na stare staze pre svega potrebno zajedništvo, timski rad".

Generacija u kojoj je briljirao Dejan Bodiroga je poslednja koja je klincima dala neke autentične heroje i podstakla ih da se posvete košarci, odnosno sportu uopšte.

"Srbija danas nema igrača kakav je Rudi Fernandez, koji svojim prisustvom na terenu može da napravi razliku. Imamo talenata, i to mnogo, ali ne stvaraju se igrači koji u seniorskoj konkurenciji mogu da vode reprezentaciju do trofeja. Pitanje je zašto".

(izveštač MONDA iz Madrida Ivan Bogunović, foto: MN Press)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC