• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Niko veći od Dude Ivkovića - trebalo je da bude prvi ikada! NBA ga zvao, a on je morao da ih "o'ladi"!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Jedan od najvećih košarkaških trenera svih vremena preminuo je u četvrtak u Beogradu.

 dušan duda ivković trebalo je da potpiše ugovor sa denverom Izvor: Mondo/Stefan Stojanović

Tužna vijest potresla je Srbiju ovog četvrtka. Legendarni srpski košarkaški trener Dušan Ivković (77) preminuo je u Beogradu.

Jedan od najvećih košarkaških trenera svih vremena preminuo je od posljedica vode u plućima, potvrdio je Goran Kalinić, prvi čovjek KK Radnički sa Crvenog krsta. Tokom bogate karijere je osvojio sve što se osvojiti moglo, a jedna njegova priča posebno ilustruje veličinu Dušana Dude Ivkovića.

Možda će vas zanimati

Ivković je imao čarobnu karijeru. Osvojio je dvije Evrolige, dva Evrobasketa i jedno Svjetsko prvenstvo, a tu su i sva ostala odličja i svi odlični košarkaši sa kojima je sarađivao tokom više od četiri decenije trenerskog rada.

Ipak, ono što se do sada nije znalo je da je "Duda" imao ponudu da radi i u NBA ligi, pa je tako mogao da postane prvi evropski trener u najjačoj ligi svijeta - mnogo prije Igora Kokoškova. Na kraju - Ivković je bio taj koji je Amerikance morao da "ohladi" i ode na drugu stranu.

U to vrijeme, prije 19 godina, Denver Nagetsi su pokazali veliko interesovanje za srpskog stručnjaka, pozvali su ga u Njujork, ali...

"Imao sam prvi sastanak u Nici sa CSKA. Istovremeno sam dobio ponudu Denvera, otišao sam u Njujork, razgovarao sa Kikijem Vandevegeom, tadašnjim generalnim menadžerom Nagetsa, a onda smo zajedno sa mojim agentom i još trojicom skauta otišli na ručak. Cijelu noć, dok smo jeli, su mi postavljali pitanja", prisjetio se Ivković u razgovoru za grčki "Sport 24".

"Na kraju mi je agent Bil Dafi rekao 'Spremi se da potpišeš ugovor ujutru'."

Ipak, došlo je do velikog obrta sljedećeg dana pošto su Amerikanci odugovlačili, pa je zbog toga i Ivković izgubio strpljenje.

"Dogovorili smo uslove ugovora, ujedno i moju ulogu. Dogovorili smo se da ću tokom prve godine biti savjetnik, odnosno učiti o NBA, a potom da ću potpisati dvogodišnji ugovor. Sljedećeg jutra bili smo na kafi i rečeno mi je da su vlasnici na odmoru i da ne može ništa da se završi. Pitali su me da budem strpljiv nekoliko dana, na šta sam im odgovorio da za dvije nedjelje imam sastanak sa CSKA. Prolazili su dani i potpisao sam za CSKA."

Denver je zaista želio da ga anažuje, ali tada je već bilo kasno.

"Poslije nekog vremena dobio sam poziv Denvera, rekli su mi 'Treneru, mi smo spremni'. Odgovorio sam im 'Žao mi je, potpisao sam za CSKA'", objasnio je Ivković.

Ivković se naredne tri sezone zadržao u CSKA, osvojio tri domaća prvenstva i kup sa njima, ali nije uspio da im donese toliko željeni trofej Evrolige. Kasnije je to po drugi put uspio na klupi Olimpijakosa...

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC