• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U "Pionir" stiže najvrelija ruka Evrope: Zvezdi dolazi smrtonosni duo - jedan stigao iz NBA, drugi preko Mongolije!

Autor Dragan Šutvić

Crvena zvezda u sjajnom raspoloženju čeka ekipu koja je hit Evrolige!

 crvena zvezda asvel bekovski par asvela analiza  Izvor: MN Press/Profimedia/Melinda Nagy/ShutterStock.com

Crvena zvezda je rekordnom pobjedom u Evroligi prekinula niz poraza u najelitnijem evropskom takmičenju. Nakon četiri poraza cijenu je platio PAO koji je sa čak 33 poena razlike poražen u "Pioniru".

Sada u goste dolazi dosta drugačija ekipa od Panatinaikosa. Mnogo napadački potentnija, u boljoj formi i sa nevjerovatnim duom.

Možda će vas zanimati

U "Pionir" dolazi tim, koji uprkos velikim problemima sa povredama redom pobjeđuje i koji je u vrhu Evrolige. ASVEL je i ranije znao da bude težak zalogaj za crveno-bijele. Prošli meč u Beogradu su dobili 81:78. 

Ove sezone izgledaju mnogo bolje nego prošle a razloga za to su dva – Eli Okobo i Kris Džons!

VATRA U RUKAMA!

Izvor: Profimedia

Bekovski par o kome se mnogo priča u Evroligi bukvalno je pola tima ASVEL-u. Džons i Okobo su dali 284 poena u EL ove sezone, što je tačno 45 odsto poena tima iz Vilerbana.

Okobo je Francuz koji se ove sezone vratio iz NBA gde je dvije godine proveo u Finiks Sansima, gdje je između ostalog sarađivao i sa Igorom Kokoškovim.

Brojke su mu impresivne, prvi je strijelac Evrolige sa 19,63 poena po meču, ima najbolji procenat šuta za tri (53 odsto) na prilično velikom uzorku, a treći je po prosječnom indeksu korisnosti (20,00).

Odmah je najavio veliku sezonu na otvaranju kada je Žalgirisu ubacio 23 poena bez promašaja iz igre - (6/6 za dva i 3/3 za tri).

Ipak jdelovalo je da je to samo bljesak kada je u narednim mečevima prvo dao Albi 13, pa Efesu 7 poena, ali onda je Okobo postao najvrelija ruka i najbolji igrač Evrolige. Redom su stradali Makabi (23 poena), Olimpija Milano (25 poena), protiv CSKA je malo usporio (14 poena) da bi Panatinaikosu ubacio nestvarnih 35!

Nije dobar samo poenterski i pokazao je da kada ga ne ide umije da promijeni svoj način igre i da na drugi način zaprijeti. Tako je u svom najgorem meču ove sezone protiv Efesa dao samo 7 poena, ali je tome dodao čak 10 asistencija i opet zapravo bio ključni igrač tima.

KO NEDOSTAJE?

Nema dvojice iskusnih Antoana Dioa i Dejvida Lajtija. U situaciji kada imaju dva ovako raspoložena beka Dio ne bi ni imao veliku minutažu, mada je sa 14 poena u prošlom meču namučio crveno-bijele, ali će Lajti faliti.

Amerikanac je godinama u ASVEL-u i najbolji je igrač tima, a poslije propuštenog početka sezone zbog privatnih problema ušao je u formu sa 19 poena protiv UNIKS-a, ali se sada povrijedio na 2 mjeseca.

Okobo je od juniorskih dana smatran za "čudo od djeteta" i velikog talenta, pa je tako počeo seniorsku karijeru kada je imao tek 16 godina. U rodnom Bordou je zaigrao u trećoj ligi i brzo ga je primijetio Po Ortez i doveo ga u svoje redove. 

Tamo je u prvoj sezoni uglavnom igrao za juniorski tim, ali je već 2015. godine sa 17 godina bio redovan i u prvoj ekipi. Iako je igrao sa mnogo oscilacija uspijevao je da zablista pa je tako Gravlenu ubacio 21 poen uz 12 skokova, Orleanu je dao 18 poena uz 13 asistencija i u glasanju za najboljeg mladog igrača lige završio je drugi iza Frenka Ntilikine, sadašnjeg pleja Dalas Maveriksa.

U svojoj posljednjoj sezoni prije odlaska u Ameriku postao je ne samo standardan u ekipi već i najbolji igrač, a kada je u plejofu dao čak 44 poena Monaku, bilo je jasno da se sprema za NBA.

Ipak u Sansima nije išlo, ekipa je bila prilično disfunkcionalna, a razni ispadi Roberta Sarvera i otpuštanje trenera nisu pomogli mladom igraču da se uklopi i snađe. Na vrijeme je odustao i napravio sasvim sigurno sjajan potez.

Sada je hit u Evroligi i daje skoro 20 poena po meču i to skoro bez slobodnih bacanja! Zanimljivo je da je na čak četiri meča Evrolige ostao bez ijednog šutnutog penala, što zbog nemanja kredita kod sudija, što zbog stila igre.

ROBIN IZ MONGOLIJE!

Izvor: MN PRESS

Okobo ne bi bio dobar superjunak svog tima ove sezone da nema svog Robina, a to je ovoga puta Kris Džons. Amerikanac koga smo i prošle godine gledali u Evroligi je potpuno novi igrač u odnosu na nastupe u Izraelu.

Prethodne sezone u Evroligi je jedva dobacio do 7 poena u prosjeku, a sada daje čak 16 uz nevjerovatne procente šuta iz igre. Za dva šutira 61 odsto, za tri 46 odsto i to na velikom uzorku.

On je plejmejker koji prije svega gleda ka košu i povrede nekih igrača koji su bili planirani da uzimaju šuteve poput Dejvida Lajtija konačno su mu otvorile prostor da se razmaše. Sada kada ima dozvolu da šutira i ide na prodor mnogo bolje izgleda nego u Makabiju u kome je uvijek gužva u redu za lopte i šuteve. 

Ne očekuje se neka prevelika organizacija igre od njega, samo je protiv Žalgirisa imao 6 asistencija, a prošle godine protiv Crvene zvezde nije dobro prolazio. U Tel Avivu je dao 8 poena, u Beogradu samo 6 uz šest promašenih šuteva.

Sada je sa 28 godina na vrhuncu karijere i želi da to potraje. Poslije odlične srednjoškolske karijere na koledžu nije ostavio impresivan utisak, pa ne samo da nije bio ni blizu drafta, već nije bio ni blizu Evrope.

Karijeru je morao da počne u ekipi Tuv Aimag u Mongoliji, a onda je nekako stigao do Bazela, odakle je otišao u Belgiju. Išla mu je karijera uzlaznom putanjom pa je u sezoni 19/20 potpisao za Bursu, a poslije Makabija mnogi su mislili da je ovo korak unazad, a zapravo se ispostavilo kao potez karijere.

ŠTA JE ZVEZDI ČINITI?

Izvor: MN Press/Profimedia/Melinda Nagy/ShutterStock.com

Crvena zvezda je pokazala ove sezone kakvu odbranu igra i djeluje da protiv ekipa koje previše zavise od jednog ili dva igrača crveno-bijeli imaju najviše šanse. Mnogo je odličnih 1 na 1 defanzivaca u timu, a o timskoj odbrani dovoljno govori to što je Zvezda primila najmanje poena od svih učesnika ekipa u Evroligi.

Branko Lazić je polako ulazio u ritam u prethodnim mečevima i djeluje da su baš ovo mečevi za njega, utakmice u kojima može da odradi specijalni zadatak i "zaključa" jednog od dvojice ASVEL-ovih bekova.

Meč sa Panatinaikosom je bio pokazna vježba šta tim Dejana Radonjića može da uradi bekovima kada ima svoje veče. Jogi Ferel je to najbolje osjetio na svojoj koži, pošto je poslije pet godina NBA stigao u "Pionir" gdje je bukvalno izbačen iz igre posle pet minuta i nije se vraćao.

Meč počinje od 19 časova i garantuje da će biti zanimljiv. Napad protiv odbrane, duo protiv cijelog tima i šansa da Crvena zvezda još jednom pobjedom uđe u gornji dio tabele.

A onda – slijedi derbI!

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC