• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teo uvijek bio tu, ali sad mora da ode! Srpski vođa koji nikad nije rekao NE – ali više nema mjesta u reprezentaciji!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Srbija će bez dugogodišnjeg kapitena igrati na Evropskom prvenstvu.

 Miloš teodosić u reprezentaciji Srbije Izvor: MN PRESS

Šokantna vijest stiže iz redova košarkaške reprezentacije koja se ovih dana priprema za Evropsko prvenstvo. Nezvanično, selektor Svetislav "Kari" Pešić precrtao je Miloša Teodosića, a ta informacija odmah je podijelila košarkašku javnost u Srbiji!

Još se čeka zvanična odluka selektora, ali je sve izvjesnije da će ovo biti prvo ljeto u posljednjih 15 godina tokom kojeg je Miloš Teodosić zdrav, a nije dio nacionalnog tima. Iskusni košarkaš koji će u i u narednoj sezoni dres Virtusa bio je seniorski reprezentativac Srbije punih 15 godina!

Možda će vas zanimati

Još od 2007. godine, kada ga je kao jednog od najtalentovanijih juniora u zemlji Zoran "Moka" Slavnić prekomandovao u A selekciju, reprezentativna okupljanja bez momka iz Valjeva bila su gotovo nezamisliva. Bio je jedan od najvažnijih vojnika u četi Dušana Ivkovića, pod komandom Aleksandra Đorđevića osvojio je najvažnije medalje, ali i njegov odnos sa selektorima nije uvijek bio sjajan.

"Teo umire u svojoj narcisoidnosti", umio je da izjavi Slavnić, čovjek koji ga je svojevremeno "gurnuo u vatru". Često se moglo čuti kako legendarni Moka nije zadovoljan Miloševim razvojem, smatrao je da Teodosić kasni u sazrijevanju i da bi to u narednim godinama Srbiju moglo skupo da košta. Pogotovo zbog delikatne pozicije na kojoj igra...

Pogledajte detalje Teove karijere u dresu Srbije:

Ipak, nije bilo tako. Nakon kraha koji su Mokini "Moskitosi" doživjeli u Španiji 2007. godine, Miloš Teodosić je preuzeo lidersku ulogu ekipe. Već na tom turniru Slavnić je "promijenio krv" timu i na turnir poveo samo dvojicu igrača starijih od 24 godine - svjetske šampione iz Indijanapolisa, Marka Jarića i Milana Gurovića. 

Dvije godine kasnije, na klupi nacionalnog tima bio je Duda Ivković, a po terenima u Poljskoj "plesao" je Miloš Teodosić. Novi lider srpskog tima odigrao je 33 minuta, uz 32 poena, na polufinalnom meču protiv Slovenije. Srbija je nakon produžetka stigla do finala i prve medalje za nacionalni tim poslije sedam godina i pomenutog Indijanapolisa.

Miloš Teodosić obeležio meč sa 32 poena i doneo Srbiji finale.
Izvor: YouTube/Владимир Станковић

Djelovalo je da se Srbija oporavila i da će u narednim godinama medalje ponovo postati svakodnevica!

Uslijedila je čuvena trojka preko Horhea Garbahose u Turskoj - zatim i krađa o kojoj nećemo sada - pa srebro sa Svjetskog prvenstva 2014. godine na kojem je Teodosić bio najbitniji srpski igrač. Igru reprezentacije organizovao je i dvije godine kasnije na Olimpijskim igrama, što iz ove perspektive djeluje kao posljednji bljesak u nacionalnom timu. Uslijedile su godine problema i mučenja, zatim voema bolan beogradski poraz od Italije, kao i precrtavanje sa spiska za Evropsko prvenstvo koje se igra ovog ljeta.

Koš za pobed protiv Španije.
Izvor: Youtube/Vladimir Ćilerdžić

Da li je opravdano, tek će se govoriti u narednim mjesecima. Za sada ostaje utisak da je prema dugogodišnjem kapitenu i čovjeku koji je 15 godina proveo u nacionalnom timu moglo da se postupi malo blaže. Mada, zna Miloš Teodosić koliko je reprezentacija velika i veća od bilo koga u njoj. Učio je to od legendi srpske košarke, između ostalog i Dude Ivkovića čije je tajm-aute često znao da obogati psovkama koje razmrdaju saigrače, a tako su karakteristične za rođene lidere.

"Znate zašto Teodosić ima slabije lateralne kretnje? Ima velika mu*a, pa mu smetaju. Udaraju o parket i sprečavaju ga da se pomjera lijevo i desno", ispričao je Ivković, jedan od najvećih evropskih trenera čelnicima Olimpijakosa, kada su pokušali da mu ukažu na mane srpskog plejmejkera.

Kao reprezentativac Srbije i Crne Gore Miloš Teodosić osvojio je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za igrače do 16 godina 2003, kao i zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu za igrače do 18 godina 2005. u Beogradu. Sa reprezentacijom Srbije do 20 godina Teodosić je 2007. godine osvojio zlato na Evropskom prvenstvu za igrače do 20 godina.

Istog ljeta dogodio se njegov seniorski debi u nacionalnim timu, a zatim i tri srebrne medalje koje je osvojio u narednih 15 godina - 2009. godine na Evropskom prvenstvu, 2014. godine na Mundobasketu i 2016. godine na Olimpijskim igrama u Rio de Žaneiru.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC