• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Javili se mali miševi da kritikuju Pešića i košarkaše Srbije! Moka Slavnić brani Karija: Sad svi znaju ko je kriv!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Čuveni Moka Slavnić stao je u odbranu Pešića i "orlova".

 Zoran-Slavnic-o-Svetislavu-Pesicu-i-Srbiji Izvor: MN PRESS

Srbija je završila takmičenje na Eurobasketu u osmini finala porazom od Italije. Poslije svega što se dogodilo, sa nekoliko dana čekanja, oglasili su se prvo selektor Svetislav Pešić, pa onda i predsjednik KSS Predrag Danilović. Oni su analizirali dešavanja sa takmičenja i pokušali su da objasne šta se tačno dogodilo.

Uslijedile su dodatne analize, komentari, javljanja stručnjaka, pa je zbog toga odlučio da se javi i Zoran Slavnić. Bivši košarkaš i trener stao je u odbranu selektora. "Pešić, kao iskusni trener evropskog i svjetskog glasa, kao i obično dao je izjavu poslije ovog neuspjeha. Korektnu naravno, govoreći o teškom psiho-fizičkom stanju igrača, što je i prirodno da uradi, za razliku od nekih drugih, možda uspješnijih trenera, koji su napadali igrače nakon debakla koji su imali sa njima. Kada govorimo o široj slici, budućnosti i perspektivi koju imamo, nismo mogli da zamislimo, kako on reče, da će sve što je dobro urađeno biti bačeno u đubre u posljednjih 10 minuta utakmice sa Italijom. Ja, kao njegov ratni drug, imam drukčiju vrstu pristupa, kad se nešto tako završi da svi znaju ko je kriv, šta je kriv, gdje je kriv. Naravno, u javnosti će se javiti razni stručnjaci, po meni mali miševi, da poslije ovakvog rezultatskog neuspjeha, pogotovo protiv Italije gdje svi mi to nismo očekivali, da kritikuju prije svega Danilovića, savez, Pešića", rekao je Slavnić za "Kurir".

Nekadašnji selektor nacionalnog tima upozoravao je i tokom grupne faze da su protivnici slabiji i da treba biti oprezan. Vidjelo se to i u meču sa Italijanima. "Drugi renomirani stručnjaci su poslije prve faze govorili da su igrali briljantno, a ja sam poslije svake utakmice govorio da igramo odlično, ali da ne zaboravimo da imamo slabe protivnike, i da kasnije moramo da obratimo pažnju na neke timove koji mogu da nam nanesu veliki bol u jednoj utakmici. Naravno, kada je došao red na Italiju i tu sam rekao da je to jedan tim koji je sposoban da ti nanese veliku štetu, što se već pokazalo prije dvije godine. Međutim, da su ti stručnjaci rekli, izgubićemo od Italije, onda bi mi već pomislili da su vidoviti. Ne, oni su tu samo nešto naglasili, misleći da su izmislili toplu vodu. Pa svi su znali da će to biti teška utakmica".

Prisjetio se kako je bilo 2007. godine kada je on bio na klupi reprezentacije. I tada se dogodio neuspjeh. "Ja, kao Pešićev prijatelj, iako to on nikad nije profesionalno vraćao, imam svoju filozofiju, i naravno da bih ja izabrao drukčiji tim, da bi drukčije igrali, a da li bi napravili bolji rezultat, to ne znam. Bio sam selektor 2007. godine, i tada je ostvaren još gori rezultat, ispali smo u grupi, ali niko nije otišao u zatvor, pa valjda ni ovog puta isto neće niko za to biti kažnjen. Međutim, ja sam imao devet debitanata i morao sam da podmladim ekipu. Znači, ova ekipa je bila iskusna, birana je i uz sve hendikepe zbog pojedinih igrača koji nisu igrali, kao Bjelica, Bogdanović i Nedović koji je bio povrijeđen, a prije svega da sam ja selektor meni bi Boban Marjanović bio u postavi."

Pojedini komentari govore i o razlčitim stilovima košarke i da Srbija nije igrala dovoljno moderno. "Mi jesmo stara jugoslovenska škola, ali i stara jugoslovenska škola se razlikuje u filozofiji igre. Neki su bacali akcenat na odbranu. To su obično oni koji su u fazonu igraš odbranu onda si ozbiljan, u smislu da se iz dobre odbrane igra dobar napad. Ako tako gledamo, onda bi NBA bio zatvoren. Oni igraju na 115, 120, 130, 150 koševa. Ali nebitno, to je poenta ljepote ovog sporta."

U svojoj analizi Pešić je istakao da "ne može sve da pokvari loših 10 minuta", aludirajući na posljednju četvrtinu meča sa Italijom. Mnoge je iznenadila odluka Karija da na klupi ostavi Nikolu Jokića. Upravo je u tih pet minuta posljednjeg kvartala Italija napravila nedostižnu razliku.

"U kolektivnom sportu, kad se ne ostvari rezutat naravno da svi snose krivicu, ali ne podjednako. Svi su mu zamjerali, tj. većina, koji su zaista dobronamjerni, zašto nije počeo posljednju četvrtinu sa Jokićem i Micićem. I ja se sa tim slažem, ali kažem, on ima drukčiju filozofiju, i to što nisu napravili uspjeh je mnogo manje važno on onoga što nam slijedi. Da ne bude ludački pad iz koga četiri godine nećemo moći da se izvučemo."

Na kraju je Moka ostavio poruku za sve hejtere. "Zatim hejteri, i dalje mislite, iako ste mali miševi a to vam niko nije rekao, da nešto znate. Kad budete rekli nešto unaprijed i to obrazložili zbog čega, onda ću ja moći da vam vjerujem. U suprotnom ćutite, jer tako nikada nećete postati selektori. Isto važi za pojedine TV komentatore, koji su bili samo košarkaši u pokušaju", zaključuje Slavnić.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC