• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Uživajte dok traje! Nije svake godine najjači Eurobasket: Ko osvaja titulu? Poslušajte šta kažu Edin i Miloš u podkastu!

Autor Dragan Šutvić

U MONDO podkastu Edin Avdić i Miloš Jovanović analiziraju polufinala Evropskog prvenstva i najavljuju spektakularno finale. Šta mislite, ko će pobijediti?

 mondo podkast o finalu eurobasketa 2022  Izvor: MONDO

Nakon šesnaest dana takmičenja, imamo finaliste – za zlato na dugo iščekivanom Eurobasketu 2022 boriće se Francuzi...i Španci!

I dok su Francuze mnogi svrstavali u prvi krug favorita, ovaj sastav Španije se, bogami, ni u svojoj zemlji nije kotirao kao jak štih. Ali koga briga – dok je Serđo Skariolo na klupi, i dok su mu pri ruci njegovi vjerni asistenti don Luis i don Anhel...Španija će se itekako boriti za odličja.

Šesta lična EB10
Izvor: YouTube/MONDO

Francuzi su, jasno, imali lakši posao. Njima je na noge došla raspucana Poljska, ekipa koja je prije svega dva dana napravila najveću senzaciju još otkako su Makedonci eliminisali Litvance posred Kaunasa 2011. Naravno, stari as fiskulturnih sala Vensan Kole nije dozvolio "reprizu" u režiji Mateuša Ponitke, pa mu je vrlo brzo "zalijepio" Terija Tarpija.

Dugogodišnji košarkaš Le Mana opravdao je Koleova očekivanja, Ponitka se nije naigrao, a razlika je ubrzo otišla u neke neslućene visine... Na kraju, može se i konstatovati da nas je nonšalancija Slovenaca lišila nekog značajnijeg košarkaškog ugođaja u prvom polufinalu, ali i to su čari turnirske košarke.

U drugoj utakmici, gorjelo je sve do kraja. Nijemci, predvođeni Denisom Šrederom, držali su konce dobar dio utakmice. A onda je don Serđo podigao obrvu, i stvari su se tradicionalno okrenule naopačke po protivnika.

Blistao je još jednom Zo Braun – nekadašnji plejmejker Crvene zvezde predvodio je "furiju" sa 29 poena uz odličnu realizaciju iz polja. Alberto Diaz ponovo je odigrao na poziciji Karuza, upisavši bitne minute u poznom dijelu meča kada je Skariolo uhvatio Špance u "kombinerku", a odličan utisak ostavio je i mladi Usman Garuba.

Krilni centar Hjuston Roketsa nije bio košgeterski raspoložen – svega četiri poena stoje mu na kontu – ali je zato opet briljirao u odbrani, i važnije od svega, podijelio čak sedam asistencija, mahom sve u ključnim momentima... Na kraju, pobjeda Španije, i plasman u finale. Peti u posljednjih sedam evropskih prvenstava!

Utakmica je sve manje, ali to nije razlog da stanemo sad. Analiziraćemo ono što smo gledali u utakmicama od petka, najavićemo finale, pa ćemo polako i da se rastajemo... Makar na kratko!

Uživajmo još malo, dok traje! Nije svake godine najjači Eurobasket svih vremena (možda)...

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC