• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ko je novi trener Crvene zvezde? Krenuo iz četvrte lige, pamtiće jedan poraz od Željka dok je živ!

 Bojan Jakovljević
Autor Bojan Jakovljević

Janis Sferopulos je novi trener Crvene zvezde, a u Beograd dolazi sa impresivnom biografijom. Od četvrte lige je stigao do samog vrha, a tu ga je zaustavio Željko Obradović!

 Ko je Janis Sferopulos, novi trener KK Crvena zvezda Izvor: MN Press/Mondo/Stefan Stojanović

Crvena zvezda je "presjekla" na samom početku sezone i rastala se sa Duškom Ivanovićem, a na njegovo mjesto došao je Janis Sferopulos. Iskusni 56-godišnji grčki trener već vodi trening tima i u ponedjeljak će na duelu sa FMP-om debitovati na klupi crveno-bijelih.

Sferopulosa najbolje znaju zbog posljednjih desetak godina njegove karijere kada je vodio velikane u Evroligi, ali zapravo je do vrha došao vrlo trnovitim putem. Imao je i igračku karijeru, doduše jako kratku, a sada dolazi u Beograd.

Sa crveno-bijelima će imati težak posao jer stiže samo dan pred meč ABA lige sa "panterima", a zatim će voditi tim u dva "vječita derbija" u kojima je Crvena zvezda gost. Ali, ko je Janis Sferopulos?

BATALIO KOŠARKU, PA POČEO IZ ČETVRTE LIGE!

Igrao je neko vrijeme Sferopulos košarku u Apolonu Kalamarijasu, klubu iz pregrađa Soluna, ali je sa 21 godinom riješio da se ostavi košarkaške karijere i da postane trener. U matičnom klubu je radio sa kadetima i juniorima prije nego što je preuzeo prvi tim. Za ovaj klub teško da ste čuli, a za to postoji i dobar razlog – ovo je niželigaš. Počeo je Sferopulos karijeru u Apolonu u četvrtoj ligi, uveo je tim u treći rang takmičenja, a onda je 1997. godine riješio da je vrijeme da se posveti asistentskom poslu.

RADIO SA TEOM!

Kao asistent je radio redom u velikim klubovima – PAOK-u, Olimpijakosu, CSKA iz Moskve i u Americi u Hjuston Rokitsima. U Solunu je bio od 1997. do 2005. godine, zatim u Olimpijakosu od 2005. do 2008. a onda je samostalno preuzeo Kolosos sa Rodosa, gdje je radio tri godine. Jonas Kazlauskas, kome je bio pomoćnik i u Olimpijakosu, pozvao ga je da mu pomaže i u CSKA iz Moskve i tu je upoznao Miloša Teodosića. U prvoj sezoni srpskog plejmejkera u Moskvi Sferopulos je bio tu, a nakn sezone 2011/12 otišao je u NBA. Kratko se zadržao u Hjustonu i potom radio u Panioniosu dvije godine. A onda je došao u Arenu!

PRVI EVROLIGAŠKI MEČ U ARENI SA ZVEZDOM! 

Prvi meč Evrolige koji je vodio desio se na startu sezone 2014/15 kada je u okviru grupe D Olimpijakos gostovao crveno-bijelima iz Beograda i pobijedio 62:57. U Olimpijakosu je ostao četiri godine, osvojio je dvije titule šampiona Grčke, proglašen je jedne sezone za najboljeg grčkog trenera, a u godini najvećih pobjeda Željko Obradović mu je nanio poraz koji će sigurno pamtiti cijeli život!

ŽELJKO I NANELI MU PROMIJENILI KARIJERU!

Sigurno bi drugačija bila karijera novog trenera Crvene zvezde da pored njegovog imena piše da je osvajač Evrolige za sezonu 2016/17. To nije slučaj zaslugom Željka Obradovića! U toj sezoni sjajno je Sferopulos ukomponovao svoj tim, u polufinalu je dobio CSKA, a onda je Fenerbahče bio prejak. Bili su u timu Bogdan Bogdanović i Nikola Kalinić, a meč je riješio nevjerovatni Ekpe Judo sa 18 poena, 12 skokova, osam asistencija i indeksom korisnosti 36. Na kraju je bilo 80:64, crveno-bijeli iz Pireja ni u jednom momentu nisu imali šansu da dobiju to finale. A ko je još bio u toj ekipi Fenerbahčea? Džejms Naneli! Bek Partizana je igrao i bio je zamjena za Bogdana Bogdanovića, a to mu je do sada ostao najveći uspjeh u karijeri.

U IZRAELU BIO NAJBOLJI, PA MU GLAVE DOŠAO KUP!

Izvor: MN PRESS

Nakon što je 2018. godine izgubio u finalu grčkog prvenstva od Panatinaikosa, riješeno je u Pireju da se traži novo rješenje i dobio je otkaz, ali je odmah našao novi posao. Preuzeo je Makabi, koji je u to doba prilično kuburio sa rezultatima i nakon odlične prve sezone i titule u domaćem prvenstvu dobio je ne samo novi ugovor na tri godine već i nagradu na trenera godine u izraelskoj ligi. Potrajao je tri i po sezone u Izraelu, a glave mu je došao poraz od Hapoela iz Tel Aviva u polufinalu kupa kada je raskinuta saradnja sa njim. Od tada pa sve do sada je bio bez angažmana.

ŠTA NAS ČEKA?

Izvor: MN PRESS

Janis Sferopulos je trener koga prepoznaju po gvozdenoj disciplini i jakoj odbrani njegovih timova, po čemu bi se moglo reći da i nije mnogo drugačiji od Duška Ivanovića, Vratiće se u "Beogradsku arenu", gdje je počela njegova karijera na najvišem nivou i to u najnezgodnijem mogućem momentu. Nakon debija koji će se desiti u ponedjeljak u Železniku, slijede dva vječita derbija u krcatoj hali sa 20.000 navijača koji će navijati za protivnika. Ipak, kako to biva u košarci, treneri novi posao skoro nikad ne dobijaju kada ekipi ide dobro... 

Pročitajte i ovo:

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC