• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

SR Jugoslavija ili Hrvatska? Dražen se nije dvoumio! "Tada su svi gledali za koga će se odlučiti!"

Autor Dragan Šutvić

Dražen Petrović i njegov brat Aleksandar mogli su da igraju za reprezentaciju Jugoslavije poslije raspada bivše države, ali su željeli samo dres Hrvatske.

 Dražen Petrović je mogao da igra za Jugoslaviju ali se odlučio za Hrvatsku Izvor: MN Press/Vimeo/Sofascore/Screenshot

Dražen Petrović izgubio je život u saobraćajnoj nesreći 7. juna 1993. godine u Njemačkoj, odnosno ovih dana obilježava se 31. godišnjica od njegove smrti. I dan-danas mnogi tvrde da je to najbolji evropski košarkaš svih vremena, čak bolji i od Nikole Jokića koji je tri puta biran za MVP-a u najjačoj ligi svijeta, ali ima i Petrović na svojoj strani nekoliko argumenata koji nisu na bacanje.

Bio je dva puta prvak Evrolige sa Jugoplastikom, dok takođe ima više uspjeha sa reprezentacijom. Jokić je sa "orlovima" do sada upisao srebro na Olimpijskim igrama u Riju 2016. godine, dok je Petrović tu daleko trofejniji. Ima ukupno šest medalja sa reprezentacijom Jugoslavije, od toga srebro i bronzu sa Olimpijskih igara, odnosno po još zlato i bronzu sa Eurobasketa i Mundobasketa. Takođe, sa reprezentacijom Hrvatske osvojio je srebrnu medalju na Olimpijskim igrama 1992. godine protiv američkog drim-tima.

Izvor: Bane T. Stojanovic/ATAImages/YouTube/NBA/Screenshot

Dražen i njegov stariji brat Aleksandar rođeni su, inače, iz mješovitog braka, a prezime Petrović je indikativno. Ipak, Dražen navodno nikada nije imao dilemu da želi da igra samo za Hrvatsku, što je otkrio Aco, bivši košarkaš, kao i selektor "kockastih" tokom gostovanja u emisiju "U svom filmu".

Poslije raspada Jugoslavije, Dražen je mogao da bira za koga hoće da igra, ali nije se dvoumio: "Bio je lider ne samo košarke nego i cijelog hrvatskog sporta. Znate, tada je cijela Jugoslavija gledala na koju će se stranu Dražen opredijeliti. Jer, nemam šta da krijem, mi smo iz mješovitog braka, iako je Jolin (otac Aleksandra i Dražena) otac iz Zagore kod Trebinja u Hercegovini, a mama iz Bilica u Šibeniku", pričao je Aco Petrović.

"Tata je cijelo školovanje i radni vijek proveo u Hrvatskoj. Ali kad se država raspadala, svi su gledali što će Dražen napraviti. A dolaskom u Ujedinjene nacije, svima je poručio: 'Tu sam jer hrvatska reprezentacija mi je sve'. Uvijek je s ponosom govorio o 1992. godini", dodao je brat proslavljenog košarkaša.

Još sa 15 godina Dražen je počeo da nosi trener Šibenke, a u karijeri je igrao još za Cibonu, Real Madrid, pa je potom otišao u NBA ligu gdje se prvo nije snašao u Nju Džerziju, da bi zablistao u Portlandu. Bio je jedan od najboljih strijelaca svog doba i prava je šteta što nas je napustio prerano, već u 28. godini kada su pred njim bile tek velike stvari, pošto su mu stvari u Portlandu tek krenule nabolje.

Što se tiče reprezentacije, Dražen je u jednoj košarkaškoj emisiji upitan za svoje porijeklo, ali nije želio puno da priča na ovu temu koja je za njega očigledno bila osjetljiva: "Nema problema, može se i na to pitanje odgovoriti", rekao je Dražen i potom odgovorio na pitanje znatiželjnog slušaoca, iako je voditelj bio spreman da prekine intervju: "Rodom sam iz Šibenika, majka je iz Bilica kraj Šibenika, otac iz Hercegovine, Zagore".

Podsjetimo, ovog ljeta će se u čast Dražena Petrovića odigrati i revijalna utakmica u Zagrebu na kojoj će mnoge "face" evropske košarke odati poštu slavnom košarkašu.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC