• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Žuta minuta" Partizana za poraz u Atini!

Autor mondo.rs

Posle lošeg prvog poluvremena, crno-beli su odigrali odličnu treću četvrtinu, 13 poena zaostatka pretvorili u dva, imali otvorenu situaciju u poslednjoj deonici i onda vezali seriju grešaka koja ih je koštala trećeg poraza u Ligi šampion

 "Žuta minuta" Partizana za poraz u Atini! Izvor: MN PRESS

Košarkaši Partizana izgubili su večeras u Atini 18 lopti od čega deset do 13. minuta igre, dopustili protivniku deset ofanzivnih skokova od kojih je više od pola pretvoreno u poene iz drugog napada i to su, kada se podvuče crta posle 40 minuta u 6. kolu FIBA Lige šampiona, osnovni razlozi trećeg poraza crno-belih.

Uprkos tome, srpski tim imao je šansu za "brejk" u "Olimpijskoj dvorani" pred nekoliko hiljada bučnih navijača žuto-crnih:

AEK – Partizan 91:81 (22:14, 20:19, 20:29, 27:19).

Trojkama Vanje Marinkovića (tri), sastav Aleksandra Džikića uspevao je da koliko-toliko zadrži korak za domaćinom u prvom poluvremenu, u kojem je Partizan gubio i 13 poena razlike, a ostavio samo devet za drugih 20 minuta što je bila prava premija u odnosu na prikazano.

Buđenjem u prvom poluvremenu potpuno zbunjenog Stefana Birčevića, uz na trenutke izvanrednu igru prvog strelca ekipe Vila Hečera, koji je pogodio i trojku uz zvuk sirene za kraj treće četvrtine, Partizan je uspeo da stigne na samo dva poena zaostatka pred poslednju deonicu, ali ono što u tom trenutku nije moglo da se nasluti je da će posle perioda dobre igre uslediti "žuta minuta" u kojoj je bukvalno sve bačeno pod noge.


Grupa E

Bešiktaš - Solnok 89:74

AEK - Partizan 91:81

Šarlroa - Stelmet 20.30

U subotu:

Sasari - Ludvigsburg 79:80

Tabela: Bešiktaš 6-0, Ludvigsburg 4-2, AEK 4-2, Partizan 3-3, Stelmet 2-3, Sasari 2-4, Šarlroa 1-4, Solnok 1-5.

Zahvaljujući tri ofanzivna skoka u kratkom periodu na koje su vezali dve trojke i jedan koš uz faul, ali i prekršajem Miloša Koprivice nad Dušanom Šakotom pri šutu za tri poena, košarkaši trenera Jurija Zdovca stekli su devet poena prednosti sredinom četvrte četvrtine, što je na kratko "isekao" Hečer ulazom pod koš žuto-crnih, međutim već u narednom napadu sudijska trojka je častila Lenija Roka Ukića faulom Marinkovića, koji je on pretvorio u dodatne poene sa penala, međutim dogodilo se i to da je Džikić zaradio tehničku grešku protestujući zbog ove odluke pa je AEK zadržao posed i, kako to obično biva, dokusurio protivnika.

Šakota je tada pogodio 12. od 13 trojki AEK-a, vratio domaćinu rekordnih 13 poena prednosti i praktično rešio meč iako u poslednja dva minuta Zdovc morao dva puta da traži tajm-aut da uozbilji ekipu usled brzih i lakih poena Birčevića i nekoliko vezanih loših napada svog tima.

Kada je na korake Šakote, Branislav Ratkovica odgovorio pasom u ruke protivnika na 88:81, u poslednjem minutu, svima u dvorani postalo je jasno da će jedan tim dalje sa skorom 4-2, a drugi kući sa 3-3.

Izvor: MONDO

NAJAVA MEČA:

Košarkašima Partizana u sredu od 18 časova predstoji jedno od najtežih gostovanja u E grupi FIBA Lige šampiona, uz ono u Istanbulu (Bešiktaš), koje je odavno "arhivirano".

Izabranike Aleksandra Džikića dočekuje atinski AEK, na čijoj klupi sedi Slovenac Jure Zdovc, a u timu su nekadašnji reprezentativac Hrvatske Roko Leni Ukić, zatim Dušan Šakota (ex-Panatinaikos), Milan Milošević (ex-Crvena zvezda) i Nikola Ivanović (ex-Budućnost, Mega Leks).

Najzvučnije ime među grčkim igračima je sjajni šuter Kostas Vasilijadis, centar Dimitris Mavroidis ima nešto skromnije evroligaško iskustvo, dok američku koloniju čine "plej" Majkl Dikson, krilo Rendal Folker i prekaljeni centar Džavad Vilijams.


AEK bi bio favorit i da je Partizan doputovao u kompletnom sastavu, a nije, pošto je pored povređenog Đorđa Majstorovića u Beogradu ostao i Novica Veličković, kako bi što spremniji dočekao subotnji okršaj sa Mega Leksom u ABA ligi.

Crno-beli su u gostima pobedili Ludvigsburg i Solnok, a izgubili od Bešiktaša, dok su žuto-crni na svom parketu deklasirali Solnok (92:49) i Sasari (78:58), a poklekli pred liderom grupe, Bešiktašom - 78:88.

Direktan TV prenos je na Areni sport 2 i po ceni od 50 dinara na portalu Kliksport, a MONDO će pratiti meč u tekstualnom prenosu!


IZ MINUTA U MINUT:


91:81 (kraj utakmice): Trojkom crnogorskog pleja Ivanovića završen je meč u kom je Partizan imao šansu iako je odigrao loše prvo poluvreme. Ali "žuta minuta" u periodu od 37. do 38. minuta koštala je crno-bele neizvesnije završnice.

88:81 (40. minut) - Posle promašene trojke Ivanovića, Partizan je imao kontru ali Marinković nije pogodio možda i pod faulom i tu je bio kraj...

88:81 (40. minut) - Birčević, 12. poen. Minus sedam, 51 sekund do kraja.

88:79 (39. minut) - Nerazumnim faulom Birčevića, Vilijams je dobio priliku da posle par sekundi dođe d odva poena sa penala, posle čega se na drugoj strani Birčević iskupio brzim poenima. Na minut i 36 do kraja, nakon što su naterali Šakotu na korake, crno-beli su ponovo "prodali" loptu. Ratkovica je bacio pas u ruke žuto-crnima.

86:77 (39. minut) - Zdovc je morao da zatraži minut odmora posle dva dobra napada Partizana i centarski izgrađenih poena Birčevića - 1:55 do kraja.

86:73 (37. minut) - Jeziv minut za Partizan. Iz napada koji je AEK dobio zbog tehničke Džikića, crno-beli ponovo nisu pokupili loptu posle promašaja rivala i ponovo su kažnjeni iz drugog napada - trojku je ubacio Šakota.

83:73 (37. minut) - Hečer igra simultanku i drži Partizan u igri. Međutim, kao i više puta u drugom poluvremenu, njegovi poeni za dva ili tri uglavnom znače i lako primljene poene na drugoj strani. Nejasno je zašto je Marinkoviću u toj situaciji dosuđen faul nad Ukićem, koji je pogodio dva poena na "drugi obruč", ali će Hrvat imati i dodatno slobodno bacanje. A, onda i posed lopte, jer je Džikić dobio tehničku.

79:69 (36. minut) - Šakota, sa devet metara! Pravo niotkud, pravo u dno mrežice.

76:69 (35. minut) - Trojka Hečera, ali ne i Robinsona iz ugla u sledećem napadu. Igra se brzo, puca se već posle desetak, 12 sekundi.

76:66 (34. minut) - Hečer. Sjajno. Ali, to ne vredi ništa ako se pogleda mizeran učinak crno-belih u skoku i to protiv "small ball" Zdovčeve postave. Iz drugog napada, Šakota pogađa za dva poena.

74:64 (34. minut) - Prvi napad nisu, ali ofanzivni skok jesu pretvorili u poene košarkaši AEK-a. Nova trojka Diksona i Grci očas posla ponovo vode deset poena razlike.

71:64 (33. minut) - Promašaj Partizana, pogodak Vilijamsa preko Koprivice.

69:64 (32. minut) - Birčević! Iz driblinga. Preko ruke. Za dva. Ipak, na drugoj strani Šakota je fauliran pri šutu za tri poena, kada je Koprivica zakasnio i dao šansu sinu nekadašnjeg selektora Srbije i Crne Gore, Dragana Šakote, da poveća vođstvo svog tima što je i uradio.

66:62 (31. minut) - Dikson. Radi "šta želi". Ovog puta pogodio je "fejd-avej" šut za dva poena, iz ugla, preko ruke, a potom i preterao pokušavši isto, samo za tri poena.

64:62 (kraj treće četvrtine): Trojka Hečera uz zvuk sirene, preko ruke! Sjajan potez Amerikanca kojim je Partizan krunisao odličnu igru u drugom delu treće četvrtine kada je "stegao" odbranu i hrabrije napao reket AEK-a, a ubačene su i tri važne trojke. Samo "minus 2" pred poslednjih deset minuta, ali i trend koji nagoveštava neivzesnu završnicu posle očajnog prvog poluvremena beogradskog sastava.

64:59 (30. minut) - Nepotreban i nelogičan faul Robinsona nad Vasiliadisu koji se "zahvalio" sa dva ubačena penala na 13 sekundi pre kraja četvrtine. Šta je Amerikanac hteo ovim faulom ni Džikiću nije jasno.

62:59 (30. minut) - Ratkovica! Delovalo je da crno-beli ne znaju šta će u ovom napadu, ali je plej hrabro krenuo na obruč i pogodio. Samo "minus 3".

62:57 (28. minut) - Neverovatan poen Mavroidisa kojeg je Koprivica zaustavio, ali je centar AEK-a u padu, van ravnoteže, bacio loptu na obruč i ona se, posle malo nećkanja, našla u mrežici. Na drugoj strani poeni Koprivice.

60:55 (28. minut) - Trojka Robinsona, dobra odbrana Partizana pa ulaz i polaganje Marinkovića na drugi obruč. Serija crno-belih, sada je pet razlike i Zdovc je morao da zatraži tajm-aut.

60:50 (27. minut) - Dikson, nova trojka. Opet je deset razlike. Posle poena Marinkovića, Dikson je odigrao još jedan dobar napad i ovog puta asistirao Mavroidisu kojem je večeras posao samo da spušta u obruč asistencije Diksona.

55:48 (27. minut) - Ratkovica ima 0/5 za dva poena, ali je ovog puta pogodio oba slobodna bacanja i doveo crno-bele na sedam poena zaostatka.

55:46 (26. minut) - Ratkovica pogađa trojku i vraća Partizan na deset poena zaostatka. Prva trojka crno-belih u drugom poluvremenu. Na pas Birčevića, Koprivica je promašio zicer, pokupio "otpadak" i bio fauliran, ali je ubacio samo jedno slobodno bacanje, posle čega je Dikson nagazio aut liniju i dao šansu Partizanu da dodatno priđe.

53:41 (26. minut) - Četvrta trojka Vasiliadisa, osma AEK-a.

50:41 (24. minut) - Dva napada crno-belih na obruč završena su blokadom Folkera kod Hečerovog ulaza i Lukovićevim neuspešnim pokušajem zakucavanja, ali je potom usledila akcija za TV špice i "kucanje" Birčevića iz kontre.

50:39 (24. minut) - Trojka Ukića, posle dvojke. Sedma trojka za domaće i to preko ruke Hečera koji je malo zakasnio...

42:35 (22. minut) - Hečer, najbolji strelac Partizana ove sezone, izmislio je poene posle igre 1 na 1 i floutera koji je bacio preko centra AEK-a. To su u uvodna dva minuta igre u drugom poluvremenu bili jedini poeni na obe strane terena, što je "poništio" Ukić ulazom i prvim poenima na meču.

Izvor: MONDO

42:33 (kraj druge četvrtine): Trećom promašenom trojkom Marinkovića u nizu, Partizan je u svlačionicu poneo devet poena zaostatka, ali mora se reći da je to dobar rezultat s obzirom na to kako je Džikićev tim odigrao prvih 20 minuta. Serija izgubljenih lopti, promašenih zicera, dobijenih rampi i loše zagrađenih šuteva na drugoj strani. AEK je imao previše otvorenih šuteva kojima je mogao da kazni nepovezanu igru rivala, ali nije i to je uglavnom razlog zbog kog Partizan ima solidan rezultat za drugo poluvreme.

42:33 (20. minut) - NIje često ove sezone Vrabac ubacivao oba penala. Sada jeste, ali na drugoj strani Partizan nije imao rešenje za Diksona koji je probio bekovsku liniju i ostavio loptu Mavroidisu za laka dva poena.

40:31 (19. minut) - Luković je "prikucao" neodlučnu loptu koji je flouterom na obruč nabacio Vrabac, posle igre leđima, ali je Partizan kažnjen trećom trojkom Vasiliadisa na drugoj strani. Potom su poene brzo razmenili Birčević i Milošević, koji je lako "probio" Marinkovića, a onda konačno lepa, prosta i efektna akcija crno-belih - 2 na 2 odigrali su Marinković i Luković, a centar Partizana zakucao za minus 9.

35:25 (17. minut) - Karahodžić je promašio trojku iz ugla, a Luković napravio faul u napadu. Ipak, stvari je malo popravio Marinković koji je treći loš napad AEK-a kaznio trećom trojkom. Šteta za crno-bele, utoliko što je na drugoj strani Birčević napravio brz i nepotreban faul, pa je Šakota stigao do jeftinih poena sa linije penala. Birčeviću danas ništa ne polazi od ruke.

33:22 (16. minut) - Dok je Milošević poentirao i zaradio dodatno slobodno bacanje, koje je promašio, Partizan je zabeležio još jednu izgubljenu loptu - tačnije Folker je izblokirao Lukovića.
Za sada, Robinson ima tri, Vrabac jednu, Birčević dve, Koprivica tri, Karahodžić jednu, Birčević jednu i Marinković jednu izgubljenu loptu. Usledila je momentalna kazna u vidu trojke Šakote i novi tajm-aut Džikića.

28:20 (15. minut) - Nakon što je Milošević zidao i sazidao poene leđima, Partizan je promašio dve zicera. Čak i kada Partizan odigra dobru odbranu, poput one Lukovićeve kada je presekao pas, dogodi se kiks - u tom slučaju promašaj Robinsona iz kontre. Posle svega, Džikić je morao da zatraži tajm-aut.

26:20 (13. minut) - Bivši plej Mege, Ivanović, koji je briljirao prošle sezone u pobedi nad Partizanom u finalu Kupa Radivoja Koraća, imao je dva potpuno otvorena šuta za tri poena i oba je promašio. AEK je više puta pokušao van linije 6,75 nego za dva poena. Na drugoj strani, Hečer je morao faulom da seče kontru posle Marinkovićeve izgubljene lopte, desete na meču a igra se 13. minut.

26:20 (12. minut) - Dikson je pogodio još jedan šut posle sedmog ofanzivnog skoka (!?) grčkog tima, ali je i ovog puta usledio odgovor sa kusurom. Iz lepe akcije crno-belih, drugu trojku na meču pogodio je Marinković.

24:17 (11. minut) - Gde je stao u prvoj, Dikson nastavlja u drugoj četvrtini. Duga dvojka preko ruke Marinkovića, iz driblinga, za prvo dvocifreno vođstvo AEK-a, ali na to je ovog puta usledio odgovor Karahodžić je ubacio trojku.

22:14 (kraj prve četvrtine) - Mavroidis je ovu seriju grešaka Partizana kaznio poenima, uz dodatno slobodno bacanje, a onda je Koprivica ponovo izgubio loptu, a Šakota pogodio iz kontre za osam poena razlike. Očajan kraj četvrtine za crno-bele koji su za deset minuta igre izgubili devet lopti, a neke od njih ekspresno su završavale u obruču na drugoj strani. Prva petorka uspevala je šutem sa distance da održava priključak, druga petorka ubacila je jedan koš iz igre - trojku Marinkovića za kratkih 16:13, posle čega je usledila nova serija od 6:1.

17:14 (10. minut) - Posle minut-dva na terenu, Vrabac je morao na klupu. Džikić nije bio zadovoljan njegovim doprinosom, mada je i Koprivica vezao nekoliko nesigurnih poteza i izgubljenih lopti, a i Robinson, koji je zamenio Vrabca, dodao je jedan prodat posed odmah.

16:14 (9. minut) - Prvu nije, drugu jeste pogodio! Marinković je ubacio trojku u veoma važnom trenutku za Partizan, kada je AEK drugu petorku crno-belih "nagazio" mini serijom 6:0. Ratkovica, Marinković, Vrabac, Koprivica i Karahodžić na parketu u crnim dresovima.

16:11 (8. minut) - Nakon što je Marinković promašio trojku iz driblinga, sevnula je kontra AEK-a i Dikson je pogodio, uz faul Ratkovice, a potom ubacio i dodatno slobodno bacanje.

13:11 (8. minut) - Opet trojka, već deveta žuto-crnih. Ovog puta je pogodio Vasiliadis.

10:11 (7. minut) - Hečer se razigrao i pogodio, a na drugoj strani AEK je promašio dve trojke u par sekundi, nakon što je Folker zabeležio već četvrti ofanzivni skok. Uprkos tome, Partizan ima poen prednosti u trenucima kada su Zdovc i Džikić napravili prve izmene. Na terenu je Marinković.

8:7 (6. minut) - Partizan nije bio kažnjen za novu izgubljenu loptu, jer je Folker promašio otvorenu trojku (četiri nebranjena šuta imali su Grci i nisu pogodili), tako da je Robinson na drugoj strani imao šansu da to kazni i kaznio je - drugom trojkom beogradskog sastava.

6:4 (5. minut) - Dok AEK promašuje trojke (dve zaredom nije pogodio Vasiliadis, jednu Larencakis), crno-beli beleže izgubljene lopte u napadu i dozvoljavaju domaćinu ofanzivne skokove - AEK ih već ima četiri.

6:4 (3. minut) - Počelo je paljom van 6,75. Za AEK su pogodili Vilijams i Vasiliadis, odgovorio Andrić, posle čega je Robinson pogodio samo jedno slobodno bacanje.

18:00 - U praznjikavoj Olimpijskoj dvorani u Atini počeo je meč. AEK u žutim, Partizan u crnim dresovima.
Džikić je meč počeo petorkom Robinson, Birčević, Andrić, Hečer, Luković. Na drugoj strani, Zdovc je izveo petorku Ukić, Vasiliadis, Larencakis, Folker, Vilijams.

17:53 - Dok čekamo početak meča u Atini, pogledajte način na koji je Ludvigsburg stigao do trijumfa na Sardiniji. Nemoguća trojka Kotona.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC