• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Derbi košarkašica: Zvezda pretrčala Partizan!

Autor mondo.rs

Prisustvo pet trofejnih igračica dalo je dodatnu energiju ekipi Crvene zvezde, koja je rezultatom 74:53 pobedila "večitog" rivala. I MONDO je u nedelju uveče bio u dvorani "Basket siti"...

 Derbi košarkašica: Zvezda pretrčala Partizan! Izvor: Mondo/ Goran Sivački

Ako je odbojka naš daleko najuspešniji ženski ekipni sport u poslednjih desetak godina, nema dileme da su u eri SFR Jugoslavije (1950-1990) to bili košarka i rukomet.

Međutim, raspadom te države, značajno je opao kvalitet ženske košarke, klubovi su mahom zapali u krizu i logična posledica bio je ogroman pad interesovanja za taj sport. Stupanjem na scenu Marine Maljković (Hemofarm, Partizan, reprezentacija) i dolaskom Dragana Đilasa na čelo KSS, stvari su počele da idu nabolje, "A" reprezentacija ostvarila je nekoliko fenomenalnih rezultata, ali klubovi i domaća liga teško da su imali neke konkretnije koristi.

Zapitajte se samo da li znate ko je aktuelni prvak Srbije u ženskoj košarci? Znate li neku igračicu tog kluba? Znate li da postoji regionalna liga za košarkašice i koji srpski klubovi u njoj učestvuju? Znate li kako se zovu treneri Zvezde i Partizana, a kako kapiteni "večitih" rivala?

Svi sada znaju ko su Milica i Ana Dabović, Sonja Petrović, Jelena Milovanović, Saša Čađo... ali, naše reprezentativke rasute su po Evropi i svetu, a košarci ovde nedostaju prepoznatljiva lica.

Crvena zvezda letos je povukla odličan potez u tom smislu, izabravši sportsku heroinu Natašu Kovačević za predsednicu kluba. Nataša je zimus, posle dugotrajnog oporavka od posledica saobraćajne nesreće, bila deo tima koji je crveno-belima doneo nacionalni Kup, prvi trofej nakon "duple krune" u sezoni 2003/04, a sada sa starijim i iskusnijim saradnicima pokušava da podigne čitavu organizaciju na viši nivo.


Veliki kapital i bogatstvo ženskog KK Zvezda je njegova istorija.

U pitanju je prva od pet sekcija SD Crvena zvezda, koje u vitrinama imaju titulu prvaka Evrope (97:62 protiv BSE iz Budimpešte, u finalu Kupa šampiona 1979. godine), ali se taj uspeh - za razliku od fudbalskog Barija i Tokija - gotovo nikada ne pominje.

Zato su crveno-beli pred prvi ovosezonski "večiti" derbi odlučili da probude uspomenu na svoje nekadašnje asove, košarkašice koje su navijačima i narodu donosile mnogo radosti igrajući za Zvezdu i za Jugoslaviju.

Snežana Zorić, Vukica Mitić, Sofija Pekić, Zorica Đurković i Anđelija Arbutina u nedelju uveče su gromko pozdravljene u dvorani "Basket siti" na Čukaričkoj padini, a na zidu iznad klupe crveno-belih istaknuti su dresovi sa njihovim prezimenima.

"Nikada nećemo moći da im se odužimo, ali na ovaj način želimo da im se zahvalimo, ne samo za uspehe, već i za šampionski put koji mi želimo da sledimo", poruka je kluba.

Zajednički bilans pomenutih pet legendi - od kojih su sve osim Anđelije Arbutine u sedmoj deceniji života, ili na njenom pragu - jesu 14 medalja sa OI, SP i EP, 24 naslova prvaka države, 19 kupova i tri titule prvaka Evrope.

"Prijatno sam iznenađena", rekla je Arbutina za MONDO posle ceremonije.

"Nisam imala oproštajnu utakmicu ni u Zvezdi, ni u reprezentaciji, tako da ovo sada doživljavam kao zvanični oproštaj. Drago mi je što sam tu sa njih četiri, jer sam od njih učila i one su bile moji idoli kada sam počinjala da igram", naglasila je žena koja je Jugoslaviju, košem protiv Australije u poslednjem sekundu, uvela u finale OI u Seulu 1988.


Zvezda je u derbi ušla sa skorom 5-3 u domaćem prvenstvu, a Partizan sa 7-1, ali su crveno-bele delovale mnogo spremnije za utakmicu. Serijom od 21:4 u drugoj četvrtini su preokrenule rezultat na 36:22 i njihova prednost više nije silazila ispod 10 poena. Sve do konačnih 74:53.

"Mislim da smo ih bukvalno pretrčale, što je naše najjače oružje. Imamo dosta mlad tim, one su iskusnije, ali naše trčanje je odradilo posao", izjavila je za MONDO Marija Prlja, plejmejker Zvezde i sa 20 poena njen najefikasniji pojedinac u derbiju.

Svečanost pre početka utakmice unela je dodatnu energiju u nastup učenica trenera Dragana Vukovića.

"To su ozbiljna imena i velike ličnosti ovog kluba, naravno da nas je motivisalo njihovo prisustvo", kaže Marija Prlja.

U redovima Zvezde i Partizana nema igračica ni sa šireg spiska "A" reprezentacije. Samo je 17-godišnja Nevena Naumčev dobila poziv na mini-pripreme uoči nedavno odigrane utakmice kvalifikacija za EP protiv Luksemburga, kada je Marina Maljković iskoristila priliku da "pogleda u budućnost".

Ako je Naumčev budućnost nacionalnog tima, a sa nekoliko sjajnih poteza u derbiju je potvrdila da jeste, centar Partizana Ivanka Matić (37) bila je tu kao reprezentativka iz nekih prošlih, ne tako uspešnih vremena - za šta same igračice svakako ne snose najveću odgovornost - ali kroz koja je očigledno moralo da se prođe da bi Srbija danas bila prvak Evrope i olimpijski vicešampion.

NIKAD ZA TROFEJ

Košarkašice Zvezde su u domaćim okvirima osvojile 28 titula i 11 kupova, a košarkašice Partizana sedam titula i četiri kupa. Zanimljivo je da nijedan od tih 50 trofeja nije osvojen u direktnom okršaju sa "večitim" rivalom. Možda se baš ove sezone konačno nađu zajedno u jednom od finala, ali "pitaće" se i branilac titule Radivoj Korać, zatim ekipe Kraljeva, Spartaka, Vršca...

Iako na zalasku karijere, Matić je sa 21 poenom bila jedna od retkih svetlih tačaka u umornom crno-belom timu, a grupa od dvadesetak Grobara joj je već u ranoj fazi utakmice ukazala poštovanje, skandiranjem imena i prezimena (mada je nekada nosila i crveno-beli dres).

Dok se publika razilazila, a igračice istezale pre odlaska pod tuševe, trener Partizana Miroslav Kanjevac pokušao je da pruži objašnjenje za neočekivano ubedljiv poraz.

"Zvezda ima mlad sastav, koji je u derbiju demonstrirao svoju agresivnost i dobro trčanje. Mi smo došli bez prvog plejmejkera, povređene Jelene Ćulafić, Jelena Mitić je igrala pod temperaturom, a Branka Luković (sestra Uroša iz Partizana i Marka iz Krke - prim.aut) nedavno je otišla u Španiju. Igramo u ritmu sreda-subota-sreda i teško nam je sa jednim 'plejom' i malim brojem igračica u rotaciji. Očekivao sam povoljan rezultat i bolju igru, ali od toga ništa nije bilo", rekao je Kanjevac.

"Mislim da smo kvalitetniji od Zvezde, ali nismo to pokazali na parketu", dodao je on, uputivši čestitke rivalu na dobroj igri i zahvalnost navijačima na podršci.

Bilo je to toplo decembarsko veče u hladnom Beogradu, kakvih bi moglo i trebalo da bude više.

CRVENA ZVEZDA: I. Katanić 6, Prlja 20, Bogićević 10, Zukanović, A. Katanić 7, Ćirić 2, Đokić, Naumčev 6, Bojović 8, Čubra, Đorđević 13, Mišeljić 2.

PARTIZAN: Ćirimanović, Petrović 2, Đorđević, Špikić 15, Živadinović 2, Milovanović 8, Stojanović 3, Mitić 2, Matić 21, Todorović, Miletić, Stevanović.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC