• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

MONDO TURSKA: Da li je Skariolo potcijenio Srbe?

Da li vas je iznenadila odluka selektora Španije da 25 sekundi prije kraja odluči da brani napad i rizikuje da primi koš u posljednjoj sekundi?

 MONDO TURSKA: Da li je Skariolo potcijenio Srbe? Izvor: MONDO

Što se na kraju i dogodilo...

Da li ste očekivali da će uslijediti brz faul Španaca na 89:89, odnosno da će oni insistirati da imaju posljednji napad (ako bi im Srbi to kasnije dozvolili)?

Iz razgovora sa kolegama novinarima, što iz Srbije, što iz inostranstva, ali i poznavaocima košarke koji su se okupili u Istanbulu, stekao sam utisak da je većina očekivala da će Serđo Skariolo po svaku cijenu tražiti faul i dugu, neizvjesnu penal završnicu.

Da li je pogriješio što nije to uradio?

Iz ovog ugla, svakako jeste, ali evo kako je italijanski trener rezonovao.

"Ako vjerujete u svoju odbranu, onda vjerujete do kraja. Vjerujete da je ona sposobna da se izbori i sa posljednjim šutom", objasnio je Skariolo na konferenciji za medije.

Očigledno, čovjek je vjerovao da će njegov, znatno iskusniji tim od našeg, uspjeti da se izbori sa petorkom Srbije na terenu. Očekivao je da je poslije zakucavanja Marka Gasola za 89:89, Srbima poljuljano samopouzdanje. I ne može se reći da je Španija odigrala lošu odbranu. Teodosić je pogodio trojku sa devet metara, bio je to šut kakav se rijetko uzima i još rijeđe pogađa.

Ali, se pogađa.

I to je iskustvo trebalo da nauči Skariola, naročito što mu je protivnik bio tim, koji je kroz svoju istoriju mnoge protivnike rušio na sličan način. Tu možda dolazimo do dijela gdje je Skariolo ipak malo potcijenio srpski mladi sastav.

On je dodao da je od igrača tražio momentalan faul, ukoliko dvojica članova srpske petorke na trenu prime loptu iz auta.

"Iz poštovanja prema protivniku, neću reći ime te dvojice, ali je takav bio dogovor. Za ostalu trojicu, znali smo da će pogoditi oba slobodna bacanja i dogovorili smo se da njih ne diramo, nego da branimo napad", obrazložio je.

I ovo donekle ima logike, ali opet postoji ozbiljna trenerska struja u Srbiji, pa i inostranstvu, koja nikada ne bi dozvolila da se u utakmici ovolikog značaja igra sa eliminacijom, očekujući da protivnik neće pogoditi posljednji šut.

Niko ne kaže da bi Španija dobila da je Skariolo poslao Teodosića na liniju za slobodna bacanja i stopirao sat na 20 sekundi do kraja. Ali, košarka piše drame i znamo da bi tih 20 sekundi moglo da se oduži na tri, četiri minuta mukotrpnog izvođenja lopte iz auta, u strahu od lošeg pasa, potom lošeg vođenja, loše selekcije šuta i što je najvažnije, loše izvedenog penala...



Italijan se odlučio da, umjesto nekoliko puta za 20-ak sekundi, samo jednom stavi na test srpsku hrabrost i naročito Teodosićevu košarkašku "ludost". Blefirao je i izgubio. Teo je bio "luđi" od Skariola.

I Španija je izgubila krunu.

Na ovom primjeru najbolje se vidi kolika je zaista trenerska odgovornost i koliko oni svojim odlukama utiču na zbivanja na terenu.

A, evo kako je sa druge strane rezonovao, razmišljao i uradio srpski selektor Dušan Ivković.

On je znao da je neriješeno i da Srbija nema šta da izgubi, da produžetak svakako ima u džepu i da iz svega može SAMO da dobije. Stoga, dao je puno povjerenje svom najboljem napadaču Milošu Teodosiću da riješi posljednji napad onako kako on misli da treba.

Jedino što je tražio od Tea je da šut uslijedi u posljednjih par sekundi napada, pa šta bude...

Srbija nije morala da postigne taj koš, jer da nije i dalje bi bila u igri... Duda je osjetio da je potrebno samo da "pusti" da se stvari dogode.

"Ne znam šta mi je prošlo kroz glavu... Ni sam ne znam šta. Takve stvari se jednostavno dogode", rekao je Teodosić poslije utakmice, u kojoj je Srbija dobila polufinale, a Španija izgubila titulu.

Kapa dole svima u srpskom timu.

(Izvještač MONDA iz Turske Nikola Janković, foto FoNet)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC