• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Predsjednik Budućnosti pred sastanak ABA lige: Podgorica spremna za F4

Autori mondo.rs Autori mondo.me

Dragan Bokan pričao o aktuelnoj situaciji u regionalnoj košarci. "Predložiću, da u završnici igraju Partizan - Mornar i Budućnost - Crvena zvezda".

 Dragan Bokan KK Budućnost - podgorica spremna za fajnal-for ABA lige Izvor: MONDO/Gordana Bojanić

Budućnost je spremna je da preuzme odgovornost organizacije završnog turnira ABA lige i to će predložiti ostalim članovima regionalnog takmičenja, izjavio je Dragan Bokan, predsjednik podgoričkog kluba.

Prvi čovjek Budućnosti najavio je sastanak predsjednika klubova ABA lige za srijedu, a u intervjuu za Arenu je istakao rešenost najvećeg crnogorskog kluba da sezona regionalne elite dobije epilog na terenu.

"Budućnost i Podgorica su spremni, ako se slože drugi klubovi i ako situacija sa epideniijom korona virusa bude povoljna, jer je to ipak sada najbitnije, da organizujemo Fajnal-for ABA lige u Podgorici. U junu, julu, septembru, nebitno. Država Crna Gora i Koordinacioni odbor u okviru našeg Ministarstva zdravlja ulivaju povjerenje da možemo organizovati takav događaj, naravno bez prisustva publike", rekao je Bokan.

Možda će vas zanimati

 Pozicije klubova koji pretenduju na ABA tron i mesto u Evroligi su javnosti poznate.

"Svi čelnici klubova učestvovaće na sastanku putem video-poziva u srijedu. Ono što je sigurno je da Partizan želi da se sezona završi konstatovanjem trenutnog stanja na tabeli. To im odgovara. Budućnost želi da igra, jer jedino kroz igru može biti šampion. Crvena zvezda sve propušteno u ovoj sezoni traži da nadoknadi kroz završnicu. U ovom trenutku slobodno mogu reći da za nas četvrto mjesto u ABA lige pripada Mornaru. Sa moje strane predlažem i predložiću, da u završnici polufinala treba da igraju Partizan - Mornar i Budućnost - Crvena zvezda”, jasan je Bokan.

Izvor: MONDO/Teodora Orlandić

"Što se tiče varijante, same forme takmičenja za završnicu sezone, Budućnost je kooperativna. Nama je bitno da se na terenu, gdje je jedino realno i pošteno, dobije šampion i završi se ABA liga. Mi nismo u situaciji da nekome možemo da poklanjamo godine perspektive, da to bude bez igre. To bi nekorektno bilo i da je Budućnost prva. I sigurno se onda ne bi složili ni Partizan, ni Zvezda, ni bilo koji drugi klub".

Predsjednik Budućnosti opisao je komunikaciju svih ovih dana sa trenerom Petrom Mijovićem i igračima.

"Insistiramo na korektnim i bliskim odnosima u klubu i vodimo računa da taj odnos bude jednak kada su domaći i strani igrači u pitanju. Žao mi je što su četvorica Amerikanaca, Bamfort, Kilpatrik, Kobs, Martin, otišli iznenada, nakon brze odluke. Praktično se u pet-šest sati sve izdešavalo. Možda je i bolje bilo za njih da su ostali, ali razumem potrebu, svako voli da se vrati svome domu. Klub to razumije. Svakodnevno sam u komunikaciji sa direktorom Radulovićem, sportskim direktorom Pajovićem, naravno trenerom Mijovićem. I sa većinom igrača. Svi čekamo odluku i odgovor šta će biti sa ligom i završnicom sezone", rekao je Bokan.

Budućnost je praktično jedini klub koji je otvoreno i do kraja javno privržen ideji da je prioritet odigravanje završnice ABA sezone, kada se zato steknu uslovi.

"To je i odraz uvjerenja uprave, u kvalitet i rad ove ekipe, imamo maksimalno povjerenje i u stručni štab i u igrače. Mnogi su u javnosti smjenjivali Petra Mijovića, bilo je kriza, teških trenutaka. Bilo je i mnogo razgovora uprave i stručnog štaba, uprave i igrača, mene kao predsjednika i trenera. Ponosni smo na to, da nismo podlegli pritisku da po svaku cijenu tražimo krivca u Petru Mijoviću. Jako mi je drago da je Petar i sada trener Budućnosti", kazao je Bokan.

Izvor: MONDO/Vanja Rajović

U javnosti se do sada pojavila informacija da je martovska zarada igračima zagarantovana u punom iznosu, a da će se o kasnijim isplatama razgovarati.

"Još nisam imao sastanak na tu temu. Čekamo stav Evrolige, pa da vidimo da li će biti završnice sezone. Ako završnice bude, klub onda mora biti kooperativan. Ako je ne bude, onda se zna. Stav Evrolige pratiće i Budućnost".

Slika dosadašnjeg dijela sezone, ostvarenog drugog mjesta pred ABA plej-of, je jasna.

"Možemo biti zadovoljni, osim sa Evrokupom. Da smo prošli prvi krug Evrokupa, sada bi bili i u njegovoj završnici. I tada bismo mogli reći da smo imali jako uspješnu sezonu. Ispadanje iz Evrokupa ipak ostavlja malu gorčinu. Žao mi je, prvo, što se trener Subotić nije snašao. Smatram da smo morali da pobijedimo Trento i Gdinju u Podgorici. To su upravo dva meča koji su ostavili gorčinu u ovoj sezoni. Hrabro smo pružili šansu Petru Mijoviću da vodi ozbiljan i nimalo jeftin projekat. Radi se o treneru koji nije vodio velike klubove, ali ima već veliko iskustvo. Vjerujem da je Peko tu priliku zaslužio. I jako sam zadovoljan, bez obzira na velike kritike koje sam lično trpio, što je Mijović dobio šansu, a ne neko drugi, neko 'veće' trenersko ime”, rekao je Bokan, koji je još jednom pohvalio prvog trenera.

"Petar je iskoristio situaciju, bez obzira što je imao težak period, poraze od FMP-a, Krke i Zadra. Ispušteno je prvo mjesto upravo zbog ta tri poraza. Žao mi je zbog toga, jer potpuno bi bila druga slika da je Budućnost u ovom trenutku prva. Ne govorim to zbog trenutne situacije, već zbog rada stručnog štaba, imidža koji bi stekao naš mladi trener. Zadovoljan sam, žao mi je što igra koja je išla u dobrom pravcu nije realizovana kroz plej-of i kontinuitet".

Prvi čovjek Budućnost izneo je i ocjenu ljetne selekcije, pa potom i doselekcije tima, kada su stranci u pitanju.

"Kobs je bio sve bolji i stabilniji, Bamfort tu gdje jeste, a Hasan Martin je mladi igrač koji je u našem klubu napravio nekoliko stepenica više za svoju karijeru. Bilo je grešaka u selekciji, grešaka u startu, i u doselekciji. Neki nisu donijeli to što smo planirali, neki se uopšte nisu snašli. U startu je bilo velike muke, kasnije je 'leglo'. Bila je turbulentna godina. Ali siguran sam da bismo u završnici ABA imali i da imamo šta da pokažemo".

Bokan je skoro deceniju na čelu kluba. Sa iskustvom rada u ekstremno kompetitivnoj košarkaškoj klimi, u regionu i Evropi, nosi jasan utisak.

"Siguran sam da bi ova uprava uradila i više, da ima reda u planetarnoj košarci. Pošto nikakvog reda nema u košarci na globalnom nivou, mi nismo mogli više od ovoga. Siguran sam da bismo mogli imati i jako dobre rezultate i u dijelu finansija. A to bi donijelo i bolje rezultate. Jer u ovoj upravu su ljudi koji znaju da 'naprave pare'. U ovom haosu koji vlada u košarci, odnosu FIBA i Evrolige, nijedna uprava ne može ništa osim da unosi novac u klub. Ne pomaže ni to što ABA ligu ne pomaže većina nacionalnih saveza. U ABA vidim perspektivu, smatram je ozbiljnim projektom koji sebi može da obezbedi finansije. Imamo još tri godine, i smatram da ćemo učiniti sve, da imamo još utakmica i večeri za radovanje, poput one na proljeće prije dvije godine", rekao je Bokan, koji će sa predsednikom Evrolige Đordijem Bertomeuom razgovarati u ponedjeljak ujutru putem video poziva.

"Taj razgovor će mi dodatno pojasniti situaciju. A ono što je već sada definitivno je ono što znamo svi, da Evroliga nije samo takmičenje već i biznis. Ako se ne završi, imaće velike finansijske probleme. Očekujem da će i sam Bertomeu i menadžment i generalni sponzori uraditi sve, da se nađe način da se sezona Evrolige kompletira”, rekao je Bokan, koji je dodao.

"U slučaju da se ne odigra završnica Evrolige i da to povuče da nijedna liga nema prohodnost ka evropskoj eliti, onda ni sama završnica ABA lige nema smisla. Sve dok ABA ima tu prohodnost, svaki klub treba da se bori da se završnica ABA odigra", napomenuo je Dragan Bokan, predsjednik Budućnosti.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC