• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stiv Neš, to vam je privilegija belaca Zaštitno lice mreže ESPN uzburkalo strasti!

Autor Nikola Janković

"Diskriminacija nad pripadnicima naše zajednice preti da sruši plafon, nivo frustracije koji osećamo dok dišemo koči nas i da izgovorimo reči koje želimo… Dođe ti da vršištiš", pričao je.

 Stiv Neš, to vam je privilegija belaca Zaštitno lice mreže ESPN uzburkalo strasti! Izvor: Twitter/screenshot - Guliver/Getty Images, Rachel Luna

Džozef Čung-Hsin Tsaij - kraće Džo - tajlandski migrant, američki stundent, kanadski milijarder i drugi čovek "Alibabe", odlučio je da postavi zemljaka Stiva Neša za novog trenera Bruklina i tako, navodno, udovolji zahtevima dvojice prvoplasiranih na platnom spisku Netsa, Kevinu Durentu i Kajriju Irvingu.

Da li je verzija prema kojoj su dvojica superstarova insistirala na tome da naslednik Žaka Vona bude jedan od najboljih plejmejkera u istoriji košarke, dvostruki MVP lige, omiljeni saigrač generacije NBA zvezda iz post-džordanovske ere, ali i čovek bez dana staža u trenerskom poslu, plasirana da bi se skrenula pažnja sa "kanadske veze"?

Možda će vas zanimati

To nikada nećemo saznati.

Ono što jesmo saznali sinoć tokom živog TV programa u pauzama utakmica, izazvalo je burne reakcije i nove podele na razdražljivoj medijskoj sceni u Sjedinjenim Američkim Državama, koja se taman bila primirila od pokušaja bojkota plej-ofa prošle nedelje.

Stiven A. Smit, zaštitno lice mreže ESPN i najplaćeniji NBA "igrač" američke televizije sa godišnjom zaradom od osam miliona dolara, prepoznao je u Nešovoj promociji, kako je rekao uživo u programu, klasičan primer privilegije belaca.

Ova izjava odjeknula je poput atomske bombe u Hirošimi, ali su argumenti koje je potom ponudio u odbrani ovog (pre)jakog stava delovali poput petardi ili ćoraka.

"Tako nešto se nikada neće dogoditi crnom čoveku. Bez ikakvog iskustva? Na bilo kom novu takmičenja? Da dobije posao u Bruklin Netsima? Znam ja da su Kajri i Kej-Di imali svoj udeo u tome. Znam da su obojica podržala odluku", govorio je u karakterističnom tonu.

"Ali, ja sam pomislio na šampiona kakav je Tajron Lu, kojeg su zaobišli. Ja sam pomislio i na tipa koji je izgradio kompletan sistem u Golden Stejt Voriorsima, Marka Džeksona, kojeg su takođe zaobišli. Pomislio sam i na godine koje je Sem Kasel proveo kao asistent, prvo u prestonici Di-Siju, sada u Los Anđeles Klipersima, kojeg su takođe zaobišli…", nabrajao je, a onda podsetio na ubistvo Džordža Flojda i poziciju afroameričkog stanovništa širom SAD, pa podigao ton.

"Diskriminacija nad pripadnicima naše zajednice preti da sruši plafon, nivo frustracije koji osećamo dok dišemo koči nas i da izgovorimo reči koje želimo… Dođe ti da vršištiš", pričao je.

"Ima da vrištim da me čuju gore u raju: 'Kako se dođavola ovakve stvari događaju svima osim nama?' Zašto moramo da budemo duplo bolji da bismo dobili pola onoga što zaslužujemo?", ređao je pitanje za pitanjem.

"Toliko me je sve ovo potreslo, morao sam ovo da izbacim iz sebe", rekao je za kraj.

Džekson nema posao od kada je 2014. smenjen u Voriorsima, posle tri sezone na klupi. Njegov naslenik Stiv Ker osvojio je tri titule šampiona u naredne četiri sezone, uz jedan poraz u finalu. Doživeo ga je upravo od Lua, tadašnjeg trenera Klivlend Kavalirsa, koji je bio izbor Lebrona Džejmsa u nezavidnoj situaciji, kada je u jeku sezone trebalo smeniti prvog evropskog trenera na klupi nekog NBA tima, Dejvida Blata.

Lu se na klupi Kavsa zadržao sezonu i po. Pre i posle toga, radio je isključivo kao pomoćnik.

Od 30 trenera pod ugovorom u ligi, trenutno su petorica tamnoputi. Pre osam godina bilo ih je 14, gotovo 50 odsto. Procenat tamnoputih košarkaša u NBA ligi kroz istoriju se kretao između 70 i 75 odsto.

Najduži staž u ligi među stručnjacima afro-američkog porekla ima aktuelni trener Klipersa, Dok Rivers, koji je 2008. doneo Boston Seltiksima poslednju titulu prvaka. Poput Neša, nije imao ni dana iskustva kada je 1999. dobio priliku u Orlando Medžiku.

Proglašen je za trenera godine u debitantskoj sezoni.

Pročitajte i ovo

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC