• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šok terapija za Denver pred Kliperse: Novi trener čeka "metlu" i zahvalnicu Malounu?

Autor Nikola Janković

To što se "oglas" pojavio "tik" pred početak serije sa favorizovanim Klipersima mnogi su shvatili i kao "targetiranje" klupe koju već pet godina drži povremeno neubedljivi Njujorčanin.

 Šok terapija za Denver pred Kliperse: Novi trener čeka "metlu" i zahvalnicu Malounu? Izvor: Guliver, Doug Pensinger/Getty Images North America

Nije bilo potrebno da vlasnik šampionskog prstena, petostruki učesnik All-Star revije i član poslednje petorke koja je vratila titulu u Detroit, Čounsi Bilaps, "pusti buvu" u košarkaškim krugovima u Orlandu kako je spreman za ulogu prvog trenera, da bi se Majkl Maloun našao pod pritiskom.

Polemika o krajnjim dometima 49-godišnjeg Njujorčanina na klupi ove selekcije košarkaša Denver Nagetsa aktivna je od njegove četvrte sezone na klupi sastava iz Kolorada i nije utihnula do danas, uprkos tome što se jedna od franiza iz NBA provincije priprema za drugo uzastopno polufinale Zapada.

Možda će vas zanimati

Izvor: Guliver/Getty images - AP photo

Maloun na klupi Denvera:

sezona / skor / plej-of

***

2015-16 / 33-49, 40,2% / -

2016-17 / 40-42, 48,8% / -

2017-18 / 46-36, 56,1% / -

2018-19 / 54-26, 65,9% / polufinale

2019-20 / 46-27, 63,0% / polufinale*

*napomena: serija polufinala Zapada sa Klipersima počinje ove noći

Dotle je Malounov sastav stigao tek 12. "kambekom" u istoriji lige posle tri poraza u prva četiri meča serije, koja je u jednom trenutku delovala završeno za treći tim konferencije, sve dok se na parketu u petom meču nije pojavio jedan od dvojice hronično povređenih startera Nagetsa, Geri Heris.

Često nedorečeni i povremeno nesigurni Maloun, koji je u junu 2015. dobio posao posle intervjua sa agilnim generalnim menađžerom Denvera, Arturasom Karnišovasom, uprkos neubedljivom skoru 39-67 za sezonu i po na klupi Sakramento Kingsa, odmarao je istrošene lidere Džamala Mareja i Nikolu Jokića u trenutku kada se proverenim kanalima komunikacije raširio neplaćeni "oglas":

"Čounsi Bilaps je spreman za ulogu prvog trenera, nakon što je u značajnoj meri investirao u svoju kandidaturu", glasila je vest objavljena dan pred početak prve plej-of serije u koju Maloun, Marej i Jokić neće ući kao, bar, blagi favoriti.

Izraziti favorit biće Los Anđeles Klipersi, već od 3 časa ujutru kada bude podbačena lopta na startu meča broj 1, zbog čega pojedini poznavaoci NBA prilika ne isključuju mogućnost da je, konkretno, Maloun meta Bilapsove "otvorenosti" za saradnju i "spremnosti" za ozbiljan izazov u zrelim životnim godinama.

To što je reč o čoveku, koji je pet sezona nosio dres Nagetsa, svakako je doprinelo utisku. To što je Bilaps rođen 1976. u Denveru, gde je potom i diplomirao kao student Univerziteta Kolorado i jedan od najboljih igrača Bafalosa, kasnije 3. pik na draftu 1997, sigurno nije odmoglo.

Ali, verovatno je za ozbiljno shvatanje ove nezvanične kandidature, zapravo, ključna bila ozbiljna referenca koju "Mr. Big Shot" godinama nosi u džepu, a koju nisu imali mnogi.

Još dok je 2012, u desu narednog Denverovog rivala pristojno privodio kraju veliku karijeru, Bilaps je proglašen za "sledeću veliku stvar" u trenerskom pozivu, u tradicionalnom i ne toliko popularnom izboru u kom pravo glasa imaju generalni menadžeri 30 franšiza od Floride do Oregona.

Finiš utakmice Denver - Juta
Izvor: YouTube/ Bleacher Report

Ako je "Mr. Big Shot" maštao o prilici da naredne sezone trenira Kevina Durenta i Kajrija Irvinga u centru Njujorka, zakasnio je bukvalno nekoliko dana na razgovor sa novim vlasnikom, kanadskim milijarderom poreklom sa Tajvana, Džozefom Taijem. On se, patriotski, odlučio za jednog od najvećih rivala koje je Bilaps imao tokom karijere, dvostrukog MVP-a, Stiva Neša.

 Njegovi savremenici, gledajući kako sa lakoćom igra košarku u dresovima Boston Seltiksa, Toronto Reptorsa, Denver Nagetsa, Minesota Timbervulvsa, naročito Detroit Pistonsa, potom još jednom u dresu "matičnih" Nagetsa, pa Njujork Niksa, LA Klipersa i konačno, Detroit Pistonsa drugi put - za kraj - nisu imali dilemu oko toga da li je Čounsi "coach material".

Njemu je, posle 17 sezona u NBA ligi, bilo potrebno još osam godina da se odluči, odrekne honorara zagarantovanog na "Big 3" basketaškim tezgama, posveti teoriji igre, savladavanju neophodnih veština i okupljanju relevantnih saradnika, nakon čega se pojavio na Floridi uredno obrijane glave, nasmejan i raspoložen za razgovore i intervjue.

Iz redova objavljenih na vodećim košarkaškim portalima u SAD, može se pročitati da je Bilapsovo ime već uneto u agende generalnih menadžera Klivlend Kavalirsa, Filadelfija Seventisiksersa, Nju Orleans Pelikansa, Indijana Pejsersa i Čikago Bulsa.

Ono što ne piše, ali se može pročitati "između" redova, glasi: Nije nemoguće da bi "metla" u seriji sa Klipersima značila i rastanak sa Malounom posle pet solidnih sezona i višečasovni intervju sa "lokalnim" tipom, nekadašnjim igračem ekipe i jednim od retkih plejmejkera, kojima je zaista pripadala titula "floor-general".

P. S. Nagetsi su čekali na plej-of košarku od kada se 2012. definitivno raspala generacija sa Bilapsom, Karmelom Entonijem, Andreom Igodalom, Tajom Losonom i ostalima, sve do prošlog proleća, kada je prekinut neprijatan niz. Do danas, Malounov tim nije odigrao plej-of seriju koja je trajala kraće od sedam mečeva - prošle sezone izbacili su San Antonio Sparse na startu, pa stali pred Portland Trejblejzersima, ove bili nadomak eliminacije u duelu sa Jutom Džez, ali potom priredili "kambek" koji se retko viđa.

Pročitajte i ovo


Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC