• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Šta će biti sa bh. tenisom? Bez tenisera u TOP 100, dvojica najboljih na zalasku karijere

Autor Haris Krhalić

Bosna i Hercegovina bi uskoro mogla ostati bez tenisera u top 200 na ATP listi.

 Budućnost bh. tenisa Izvor: YOAN VALAT/EPA

Mirza Bašić se jučerašnjim porazom od Andresa Sepija sa 2:1 u setovima oprostio od Vimbldon. Bosna i Hercegovina je tako ostala bez jedinog predstavnika na ovom turniru već u prvom kolu kvalifikacija.

Slična stvar desila se i u kvalifikacijama za Rolan Garos kada su naša dva predstavnika, Damir Džumhur i Mirza Bašić, poraženi u prvom kolu kvalifikacija.

Džumhur trenutno zauzima 171. poziciju i na ATP listi i on je naš najbolje rangirani teniser. Najbolji plasman u karijeri je imao 2018. godine kada je zauzimao 23. poziciju na ATP listi. U karijeri je zaradio preko 4,5 američkih dolara te se okitio sa tri titule. 

Dva puta je pehar podigao u Rusiji, odnosno na turnirima u Moskvi i Sant Petersburgu 2017. godine, dok je godinu kasnije bio najbolji u turniru u Antaliji.

Možda će vas zanimati

Da je Džumhur 2018. godine igrao najbolji tenis pokazuje činjenica da je te godine zaustavljen u šesnaestini finala od Aleksandra Zvereva koji je od njega bio bolji nakon pet setova. U istoj fazi turnira poražen je i na Australijan openu kada je od njega bio bolji Rafael Nadal.

Iste godine na Mastersu u Rimu Džumhur je oružje morao položiti u osmini finala kada je predao meč Novaku Đokoviću. Prethodno je Džumhur savladao Cicipasa koji je tada bio 16. teniser svijeta.

Evidentno je da karijera ovog 30-godišnjaka u opadanju te bi BiH uskoro mogla ostati bez tenisera u prvih 200 igrača svijeta. Tome ne pomaže ni činjenica da je Džumhur nedavno bio hospitalizovan te je upitno kakav će se vratiti na teren i da li će se uopšte vraćati.

Izvor: EPA/FEHIM DEMIR

S druge strane, Mirza Bašić je osvojio jedan turnir u karijeri i to u Sofiji 2018. godine. Bašić se još može pohvaliti ulaskom među najbolja 64 igrača na Australijan openu 2016. godine kada ga je zaustavio Berdih. Najbolji plasman karijere mu je 78. mjesto na ATP listi. Evidentno je da je i njegova karijera u padu pa sad zauzima 242. mjesto.

Sljedeće bh. teniser na listi je 27. godišnji Nerman Fatić koji zauzima 267. poziciju, a nakon njega slijedi Aldin Šetkić koji je 365. na svijetu. S obzirom da Šetkić ima 34. godine kraj njegove karijere je blizu.

Osim ovih tenisera BiH nema više predstavnika u najboljih 1000 igrača svijeta.

ŠTA DALJE?

Postavlja se pitanje šta će se desiti nakon odlaska Džumhura i Bašića. BiH trenutno na "teniskoj mapi" ima dva mlada tenisera koja predstavljaju budućnost bh. tenisa. Prvi je Andrej Nedić, koji ima 17 godina i u karijeri je osvojio šest ATP bodova. Nedić je rođen u Doboju 2006. godine.

Još jedan teniser na kojeg treba obratiti pažnju je Dražen Petrović koji je nedavno osvojio prvi ATP bod.

Problem, predstavlja i odliv talenata koji biraju da nastupaju za druge države. Najbolji primjer za to je Marko Maksimović, jedan od najvećih teniskih talenata ne samo u Bosni i Hercegovini i regionu, nego i u Evropi koji je odlučio da se takmiči pod zastavom Srbije.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC