• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Oglasio se prvi čovjek MOK-a: "Neka idu Rusi i Bjelorusi na Olimpijske igre, ali pod jednim uslovom!"

Autor Dragan Šutvić

Međunarodni olimpijski komitet se oglasio o sportistima iz Rusije i Bjelorusije.

 rusija i bjelorusija uslov za olimpijske igre  Izvor: Profimedia

Međunarodni olimpijski komitet (MOK) danas je saopštio da je preporučio međunarodnim sportskim federacijama da u sistem takmičenja uključe ruske i bjeloruske sportiste u pojedinačnim sportovima, ali pod neutralnom zastavom, prenijela je agencija Fonet.

Kako je navedeno, u pisanoj izjavi predsjednika MOK Tomasa Baha se navodi da je na sjednici Izvršnog odbora MOK odlučeno da uključivanje u takmičenje Rusa i Belorusa u ekipnim sportovima ne može biti uzeto u razmatranje.

Bah je istakao da za sada nisu odlučivali da li će ruski i bjeloruski sportisti u pojedinačnim sportovima moći da učestvuju na ljetnim Olimpijskim igrama u Parizu 2024. i zimskim Olimpijskim igrama u Milanu i Kortini d'Ampeco 2026. godine. Prema njegovim riječima, odluka o tome biće donijeta u odgovarajuće vrijeme i bez vezivanja za rezultate prethodnih kvalifikacija.

Donoseći odluku o povratku Rusa i Bjelorusa u pojedinačnim sportovima, Izvršni odbor je imao u vidu nedavnu presudu Suda pravde Evropske unije da nikakve sankcije ne mogu biti zasnovane samo na posjedovanje pasoša određene države, niti se mogu primijeniti samo na osnovu nacionalne pripadnosti, kazao je Bah.

Pored toga, uzet je u obzir i hitan zahtjev Specijalnog izvjestioca za oblast kulturnih prava i Specijalnog izvjestioca za savremene oblike rasizma, rasne diskriminacije, ksenofobije i srodne netolerancije Savjeta za ljudska prava Ujedinjenih nacija.

Bah je naveo da sankcije protiv odgovornih za rat moraju ostati na snazi, što znači da Rusija i Bjelorusija ne mogu organizovati međunarodna sportska takmičenja i da nijedan ruski ili bjeloruski državni zvaničnik ne može biti pozvan ili akreditovan za bilo koje međunarodno sportsko takmičenje.

Ruski i bjeloruski sportisti isključeni su iz međunarodnih takmičenja u februaru prošle godine, a u decembru je MOK najavio da bi oni mogli da se vrate u pojedinačnim sportovima.

Nakon toga je Ukrajina zaprijetila da će bojkotovati Olimpijske igre u Parizu, a Bah je podsjetio na osnovno načelo MOK da je zabranjen upliv politike u sport i upozorio međunarodne sportske federacije da nemaju pravo same da odlučuju ko može, a ko ne može da učestvuje u takmičenjima koja organizuju.

Pratite sve sportske vijesti na jednom mjestu, budite dio Mondo sportske zajednice na Viberu!

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC