• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Krivi su Jugosloveni u štampi"?! Berni Eklston htio Formulu 1 u Hrvatskoj, evo zašto je propalo! (VIDEO)

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Da su se ispunili planovi, danas bi u regionu postojala još jedna staza na kojoj može da se vozi najbrži karavan na svijetu.

 Formula 1 trebalo da se vozi u Hrvatskoj Izvor: youtube/Podcast Inkubator/printscreen

Danas je Formula 1 izuzetno dobro razvijen biznis i trke na različitim krajevima svijeta privlače fanove iz nedjelje u nedjelju, a prije nešto više od 25 godina moglo je da se desi da se vozi i Velika nagrada Hrvatske! Kako je u jednoj od epizoda "Podkasta inkubator" ispričao nekadašnji hrvatski reli vozač Niko Pulić, Berni Eklston je bio veoma zainteresovan za to i čak je i tražio lokaciju za stazu.

Nekadašnji prvi čovjek karavana posjetio je Hrvatsku 1997. godine i sa svojom porodicom proveo odmor u ovoj zemlji, a usput i pokušao da dogovori veliku saradnju. Do nje na kraju nije došlo, mnogo ozbiljnije se krenulo u priču o izgradnji staze u Indiji, a na kraju se tamo i vozila trka nešto više od decenije kasnije.

"Četiri dana su bili moji gosti - Berni Eklston, Slavica i dvoje djece. Željeli su da se ne zna da su tu, lagao sam svoje prijatelje, komšije, novinare... Radilo se o tome da je tada u igri bila Indija. Zapravo, bila je Indija ili Hrvatska. Berni Eklston je želio to. Da li renovirati Grobnik? Mali je, skučen, klima nije dobra, veliki su vjetrovi, ima čak i snijega. Onda se gledala druga lokacija, da li između Zadra i Šibenika ili Šibenika i Splita. Nažalost, onda su tadašnji Jugosloveni u štampi koji su bili protiv svega što je Hrvatska napravila u tih pet godina - mrzili su sve što je hrvatsko i svakog ko dolazi u Hrvatsku da uloži - počeli sa kojekakvim natpisima i slikama. Poslije su te novine ugašene, neki više nisu ni živi. To je bio okidač da on kaže sebi 'Idite u pm'. Ozbiljno je bio vruć, ja sam četiri dana bio zajedno sa njim od osam ujutru do deset uveče", ispričao je Pulić

Priča od pre 25 godina.
Izvor: YouTube/Podcast Inkubator

Velika nagrada Indije počela je da se organizuje tek 2011. godine i trajala je samo tri sezone. Na svakoj od trka najbolji je bio Sebastijan Fetel, a cjelokupan događaj pratili su brojni skandali. Kada je 1997. godine zamišljeno da se trka izmesti u Indiji problem su bili uslovi i izostanak odgovarajuće staze, a 2013. godine je organizovanje trke prestalo zbog ogromnih poreskih dugova koji su se nagomilali, a koje vlasti nisu željele da oproste.

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC