• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako Srbija može na Olimpijske igre? "Orlovi" gledaju ka Evropskom prvenstvu, a sanjaju Pariz!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Reprezentativci Srbije okupili se poslije pola godine.

 Kako rukometasi Srbije mogu na Olimpijske igre u Parizu 2024 Izvor: MN PRESS

Rukometna reprezentacija Srbije okupila se u nedjelju uveče u Sportskom centru Fudbalskog saveza Srbije u Staroj Pazovi, svojoj tradicionalnoj bazi, gdje počinje pripreme za Evropsko prvenstvo. Prvim okupljanjem poslije pola godine, izabranici Tonija Đerone počeli su da hvataju zalet za kontinentalni turnir koji će biti odigran u Njemačkoj od 10. do 28. januara i koji će biti kvalifikacioni za Olimpijske igre 2024 u Parizu, na kojem će mjesto obezbijediti šampion Evrope, dok će srebrni i bronzani u kvalifikacije. Važno je naglasiti da su se za Olimpijske igre već kvalifikovali Francuska i Danska, pa sve navedeno podrazumijeva da će u slučaju da ta dva tima na Evropskom prvenstvu zauzmu neko od mjesta koje vodi na OI, ono pripasti narednoj najbolje plasiranoj selekciji ispod njih.

Nakon Evropskog prvenstva, selekcije sa Starog kontinenta imaće još jednu šansu - kroz tri kvalifikaciona turnira na kojima će biti dijeljene po dvije karte za Pariz. Oni će biti odigrani od 14. do 17. marta i nadamo se da će "orlovi" uspjeti da naprave veliki uspjeh i da zaokruže četvorogodišnji ciklus pod vođstvom selektora Tonija Đerone ponavljanjem rezultata iz 2012, kada je tadašnja generacija za sada posljednji put odvela Srbiju na Olimpijske igre (u Londonu), što naravno neće biti nimalo lako.

Reprezentativci Srbije će u prvoj zajedničkoj nedelji otputovati u Sloveniju i odigrati dvije prijateljske utakmice. ”Jako mi je drago što sam ponovo na okupu sa ovom grupom ljudi da istaknem prije svega, posebno jer je prošlo skoro šest mjeseci", rekao je za sajt Rukometnog saveza Predrag Vejin. :"Zdrav sam! To je i meni i svim igračima najbitnije. Radujemo se ovom okupljanju, gladni smo novih izazova. Poznavajući Tonijev sistem, svaka utakmica služi za što bolju pripremu i ne smijemo da izađemo na dvoboj Sloveniji bez takvog pristupa. Ove dvije utakmice su fantastična stvar, u pravom trenutku da vidimo gdje smo, da stručni štab ocijeni na kom smo nivou i na čemu treba da se radi do Njemačke."

Prema njegovom mišljenju, još je rano za priču o Evropskom prvenstvu, na kojem će Srbija u grupnoj fazi igrati protiv Islanda, Mađarske i Crne Gore. "Daleko je prvenstvo, za sada ne razmišljamo o tome. Imamo dobru grupu, međutim kada god razmišljam o tome, imam specifičan osjećaj. Sada u ovom trenutku, u ovom stanju možemo da budemo prvi u grupi, ali možemo da budemo i posljednji. Situacija je ujednačena, sve su to vrhunske ekipe, ali je i Srbija.

Reprezentativci Srbije treniraće u Pazovi do petka, a onda će otputovati u Sloveniju na dvomeč. Mečevi će biti odigrani 4. i 5. novembra u Černomelju i Kočevju. Selektor Srbije Toni Đerona pozvao je ove igrače:

  • Golmani: Dejan Milosavljev, Vladimir Cupara, Milan Bomaštar
  • Leva krila: Nemanja i Vanja Ilić
  • Desna krila: Vukašin Vorkapić i Bogdan Radivojević
  • Pivoti: Mijajlo Marsenić, Dragan Pešmalbek, Luka Rogan i Marko Jevtić
  • Bekovi: Petar Đorđić, Uroš Borzaš, Miloš Kos, Miljan Pušica, Matija Nikolić, Lazar Kukić, Marko Milosavljević, Đorđe Đekić, Miloš Orbović, Uroš Kojadinović, Predrag Vejin.

"Ovo će biti jedna izuzetno važna nedjelja i provjera za nas jer smo na okupu poslije mnogo vremena. Posljednji put smo kao ekipa bili zajedno u maju mjesecu ove godine. Iako pratimo sve igrače, neiphodno je da budemo zajedno, da provedemo vrijeme kao tim uživo. Neki od njih su promijenili klubove, neki pozicije i uluge unutar postojeće ekipe i sve to je neophodno sada prilagoditi nacionalnom timu. Takođe, ovo je prilika i za 'svježu krv' u ovoj grupi momaka i da igrači pokažu svoje mogućnosti i aspiracije u najboljoj seniorskoj selekciji. Pet dana treninga daju prostora za neke igrače da se odmore, a nama da fokus usmjerimo i na taktički dio. Utakmice protiv Slovenije su prilika da odmjerimo snage sa jako kvalitetnim timom i ti mečevi će nam pokazati pravac u kom će se kretati pripreme do Njemačke", zaključio je španski stručnjak.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC