• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Direktor Borca m:tel: Nezavisni revizori i inspekcija utvrdili da nije bilo nesavjesnog trošenja!

 Nebojša Šatara
Autor Nebojša Šatara

Upravni odbor Rukometnog kluba Borac m:tel će na današnjoj skupštini (13 časova) upoznati delegate o razlozima ponuđene ostavke, kao i o svim novčanim sredstvima koje su im dodjeljena u proteklim godinama od institucija, kao i načinu njihovog trošenja.

 vladimir branković, rk borac Izvor: Dragan Šutvić, mondo.ba
Sudski spor oko vlasništva

RK Borac vodi spor oko vlasništva objekta u ulici Srpska 4, gdje se nalazi Mektir pab.
"Veliki su pritisci zbog tog spora ali mi ne želimo da odustanemo od našeg prostora koji smo uredno kupili 1984. godine i domaćinski poslujemo i upravljamo njim od tog perioda. Imamo veliki broj svjedoka i sve matrijalne dokaze koji potvrđuju da je prostor naš, te ne postoji nikakva opcija da bilo ko može opovrgnuti naše vlasništvo nad prostorom kao i da sud može donijeti bilo kakvu odluku osim u korist RK Borac. Imamo veliku podršku kako našeg advokatskog tima, tako i od drugih eminentnih stručnjaka i autoriteta iz Republike Srpske i Srbije, iz ove oblasti. Pored toga dobili smo i pismenu saglasnost Grada Banjaluka za upis prostora te podršku od predsjedmika Republike Srpske da istrajemo u našoj borbi.
Od početka pravne borbe za prostor podnešene su brojne prijave protiv kluba i njegovih uposlenika, kao sprovedeni inspekcijski nadzori, a da nije nađena nijedna jedina nepravilnost u poslovanju kluba, nego su to samo pritisci i pokušaji da se klub oslabi i izgubi fokus sa obrane naše imovine. Što govori da tajkunska hobotnica pokušava svim sredstvima da osujeti napore RK Borac, da zadrži svoju imovinu. Tj. pokuvaju da ugase najveći sportski simbola Banjaluke i Republike Srpske radi lične koristi", podvukao je Branković u razgovoru za banjalučki "Glas Srpske".

Direktor banjalučkog kluba Vladimir Branković, koji je takođe ponudio ostavku, za "Glas Srpske" je naveo da želi da demantuje sve lažne informacije koje se posljednjih mjeseci plasiraju u javnost.

"Na Skupštini kluba će jasno da se vidi koliko smo novca dobijali od institucija na osnovu redovnih programa, podrške projektima i rezultatima i na šta smo trošili ta sredstva. Želimo da prekinemo spekulacije o zloupotrebi sredstava i da otklonimo sve dileme. Bez kvalitetnog ulaganja u sport nema ni vrhunski rezultata", rekao je Branković.

Direktor crveno-plavih je istakao da je nekoliko puta vršena inspekcija poslovanja kluba i da nije pronašla ništa nezakonito.

"Kako bi pokazali ozbiljnost angažovali smo nezavisnu revizorsku kuću koja je ispitala poslovanje kluba i dala nam pozitivnu ocjenu i to ćemo da pokažemo na Skupštini. Takođe bila je i inspekcija Uprave za indirektno oporezivanje koja je kontrolisala rad kluba i nije pronašla nepravilnosti. Uz to izvještaj će da podnese i Nadzorni odbor. Time želimo da demantujemo sve priče oko nenamjenskog trošenja sredstava i nezakonitih radnji. Sve te priče su neistinite i samo štete klubu".

Branković je zatim objasnio kako je došlo do trenutnih dugova.

"Upravni odbor, koji volonterski radi svoj posao, obezbijedili su kvalitetan stručni štab, vrhunske uslove za treniranje, dobar igrački kadar. Ostali smo bez obećane podrške što je dovelo do dugovanja prema igračima i stručnom štabu. Zbog toga smo ponudili ostavke. Naše stolice nisu bitne.. Ko god može da ponudi kvalitetno rješenje dobro je došao u upravu kluba. Pisali smo predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku, premijeru Radovanu Viškovićiu i gradonačlniku Draškju Stanivukoviću da vidimo može li se pronaći rješenje".

Prema njegovim riječima, bez podrška nadležnih, nemoguće je ostvariti vrhunske rezulatate.

"RK Borac može da funkcioniše i sa manje sredstava ali tad je jasno da se od ekipe ne moge očekivati vrhunski rezultati i borba za trofeje, kao ni okupljanje velikog broja članova u omldinskim selekcijama. Davanje u sport nije bacanje para, već stvaranje zdravije nacije. Dovoljno je vidjeti kolika je podrška Srbije za RK Vojvodinu i kako je to dalo rezultat. Bez novca je nemoguće sačuvati svog igrača ili dovesti kvalitetne igrače jer oni imaju cijenu. Nije bitno da li igrate u BiH, Njemačkoj, Španiji cijena je svugdje ista", poručio je prvi operativac kluba.

U klubu pozivaju da se donese strategiija razvoja sporta koja bi se poštovala.

"Republika Srpska mora da jasno odredi šta je strategija u sportu i šta treba da se postigne. Imamo previše klubova na teretu države. Malo je novca u budžetu da se pomaže svim klubovima. Treba se odvojiti profesionalni od rekreativnog sporta i njihovim manifestacija, koja troše značajna sredstva. Ovako ne ide. Daj da odlučimo šta je prioritet, šta ima tradiciju i kvalitet za Evropu. Ako je to rukomet onda ga treba pomoći na pravi način. Ako nije onda se treba reći, da klubovi ne računaju na podršku, te da se preorjentišemo na školski i amaterski sport".

Na kraju je istakao još jedan podatak.

"RK Borac je jedini živi evropski šampion u Republici Srpskoj i BiH, a pored toga je klub koji nije vršio bilo kakve preregistracije, nego funkcioniše po prvoj registraciji iz 1950. godine. Nismo bježali od dugovanja, već smo uzimali kredite da isplatimo dugove, a iste smo upješno vratili. Nismo gasili klub dodavali slovo u nazivu, kako bi izbjegli obaveze. Borac mora da živi bez obzira ko je u njemu, Branković, Josipović ili neko treći ali klub treba da ima podršku".

(MONDO)

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC