• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Njemački sportisti pobjeđivali "na spidu"?

Da li će Nijemci objaviti sve detalje istrage o sistematskom dopingu? Španci su nas šokirali kada su uništili sve dokaze.

 Njemački sportisti pobjeđivali "na spidu"? Izvor: MONDO

Predsjednik Olimpijskog komiteta Njemačke Tomas Bah zatražio je da Federalni institut za sportsku nauku objavi kompletan izvještaj o višedecenijskom dopingu u toj zemlji.

List "Zidojče Cajtung" u subotu je objavio dijelove izvještaja u kojem se navodi da su sportisti iz nekadašnje Savezne republike Njemačke bili podvrgnuti dopingu koji je od 1970. godine imao i snažnu podršku vlade te zemlje.

Istraživanje je štampano na 800 strana, a sproveli su ga eksperti sa berlinskog Humbolt univerziteta.

"Ja sam inicijator ovog projekta, jer želim da saznamo i raščistimo sve na ovu temu. Zbog toga se nadam da ćemo uskoro dobiti kompletan izvještaj", kazao je Bah nemačkim medijima.

Istraživanje o dopingu u Njemačkoj počelo je 2008. godine, a završeno je prije tri mjeseca. Objavljivanje je odloženo zbog, kako se navodi, problema oko privatnosti podataka.

Poređenja radi, u Španiji je nedavno bila okončana istraga "Operacija Puerto", u kojoj je dokazano da je doktor Eufemio Fuentes snabdijevao vrhunskim dopingom veliki broj najpoznatijih španskih sportista (a, španski sport doživio je ekspanziju u posljednjih deset godina). Fuentes je lišen slobode, ali je na zaprepašćenje svjetske javnosti španski sud odlučio da uništi svih 203 dosijea.

Da su objavljeni detalji istrage vjerovatno bi velika većina sadašnjih zvijezda španskog sporta bile stavljene na stub srama, a njihovi rezultati poništeni.

Francuski medji godinama unazad, pa i dalje, tvrde da je Rafael Nadal bio jedan od korisnika usluga doktora Fuentesa.

Nije nemoguće da se isto dogodi i u Njemačkoj, mada otkrivanje 40 i kusur godina starih dosijea ne bi izazvalo ni približan "bum", kao u španskom slučaju gdje se radilo o istrazi vezanoj za doping od 2006. do danas.

U opširnom izvještaju navodi se da su pojedini ministri svojevremeno insistirali na dopingu kako bi zapadnonjemački sportisti bilježili vrhunske rezultate na međunarodnim takmičenjima.

"Naši sportisti trebalo bi da imaju iste uslove i mogućnosti kao i njihove kolege iz 'Istočnog bloka'", izjavio je jedan neimenovani ministar unutrašnjih poslova SR Njemačke, a prenosi se u ekspertskom izvještaju.

Ističe se i da je država decenijama finansirala istraživanja o supstancama koje bi mogle da poboljšaju nastupe sportista, a pominju se steroidi, testosteron, estrogen i eritropoetin (EPO). U izvještaju tima sa Humbolt univerziteta dodaje se i da su igrači njemačke reprezentacije koja je 1954. godine postala prvak svijeta dobijali injekcije metamfetamina pervitin, danas poznatijeg kao spid.

Autori izvještaja navode da razvoj dopinga u SR Njemačkoj nije došao kao odgovor na poteze tadašnjeg istočnog "komšije" DR Nemačke, već je to bio proces koji se odvijao paralelno. Temelj sistemskog dopinga u SR Njemačkoj "udaren" je 1970. godine kada je formiran Savezni institut za sportsku nauku, a bio je pod ingerencijom ministarstva unutrašnjih poslova.

Ovaj institut obezbjeđivao je finansijska sredstva, a regionalne "baze" bile su u Frajburgu, Sarbrikenu i Kelnu.

"Postoji sistemska veza između istraživanja, zabranjenih supstanci i njihovog korišćenja među sportistima", kazao je agenciji AP šef istraživačkog tima sa Humbolt univerziteta Gizeler Špicer.

Prema njegovim riječima slučajevi dopinga u SR Njemačkoj bili su česti i prije 1970. godine.

Nacistička vojska koristila je amfetamine u Drugom svjetskom ratu, a istu praksu od 40-tih godina prošlog vijeka imao je i nacionalni fudbalski tim. Istoričari su nedavno otkrili i pismo nekadašnjeg predsjednika ljekarskog komiteta Svjetske fudbalske federacije (FIFA) Mihaila Andrejevića koji je tvrdio da postoje "ozbiljni tragovi" zabranjene susptance efedrin kod najmanje trojice njemačkih fudbalera koji su igrali na Svjetskom prvenstvu 1966. godine.

List "Zidojče Cajtung" navodi i da je trener Borusije Dortmund Maks Merkel još 1961. godine naredio svojim fudbalerima da uzimaju pervitin. Te sezona Borusija je osvojila drugo mjesto u šampionatu Njemačke, iza Hanovera.

Merkel je umro 2006. godine.

U izvještaju se navodi i da su za potrebe istraživanja naučnici steroide davali i ženi i djeci, iako je postojala realna opasnost od ozbiljnih komplikacija.

Navodi se da je jedan od glavnih ljekara koji se bavio time bio Jozef Keul iz Frajburga, koji je umro 2000. godine.

Zidojče Cajtung objavio je i da su njemački olimpijci na Igrama u Montrealu 1976. godine dobijali injekcije Berolaze i tioktacida. U to vrijeme ove supstance nisu bile zabranjene.

Predsjednik Atletskog saveza Njemačke Klemens Prokop zatražio je da nadležni objave kompletan izvještaj o dopingu kako bi se kaznili oni koji još uvijek rade u sportu, a bavili su se nedozvoljenim supstancama.
(MONDO/Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC