• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Barselona prvak Evrope!

Autor mondo.rs

Vesprem i naš majstor Ilić nisu uspeli da naprave dva podviga za 24 sata, ali "Moši" ostaje uteha u tome što je drugu godinu zaredom prvi strelac Lige šampiona.

Mađarski Vesprem, predvođen ponovo najboljim strelcem Lige šampiona našim sjajnim rukometašem Momirom Ilićem, nije uspeo ni u drugom finalu u svojoj istoriji.

Barselona jeste uspela, deveti put!

Veliki spektakl u Kelnu, pred 20.000 ljudi, pripao je najtrofejnijem klubu Evrope, Barseloni. Španci su u finalu Fajnal-fora EHF Lige šampiona prilično ubedljivo, ali ne i lako, pobedili Vesprem.

Na kraju 28:23 (14:10)!

Dan ranije, Vesprem je uz briljantne igre Ilića i odbrane hrvatskog golmana Mirka Alilovića, izbacio moćni nemački Kil rezultatom 27:31, a pre toga, u prvom polufinalu, Barselona je takođe bez problema pobedila poljski Kilce 33:28.

Poljaci su kasnije smogli snage da naprave podvig i nadigraju Kil u borbi za treće mesto rezultatom 28:26, ali je bilo očigledno da danas u igračima Vesprema nije ostali ni "e" od potrebne energije da se sruše dva velikana za 48 sati.

Utakmicu u Kelnu pravio je i predsednik Fudbalskog kluba Barselona Đozep Bertomeu, kao i najverniji VIP navijač rukometaša "Blaugrane", legendarni kapiten fudbalskog kluba Karles Pujol.

Okršaj dvojice španskih trenera, Havijera Paskvala i Antonija Karlosa Ortege pripao je Paskvalu, koji je na terenu imao po jednog junaka na obe strane – našeg golmana koji brani za Katar, Danijela Šarića, odnosno naše gore lista, Francuza Nikolu Karabatića.

Upravo su njih dvojica napravila razliku u odnosu na tim Vesprema, gde je Ilić ponovo bio prva opcija u napadu i sa pet golova u finalu potvrdio titulu najboljeg strelca Lige šampiona ove sezone, ali su izostale bravure Alilovića na golu, koji je Kilu odbranio 14 šuteva, a Barseloni svega dva u prvom poluvremenu, kada je španski tim stekao presudnih 14:10.

U istom periodu igre, Šarić je imao nestvarnih 44 odsto odbrana!



Ilić, uz pomoć Andresa Nilsona, povukao je Vesprem do obećavajućih 19:17, tada se Alilović na kratko probudio i vraćen s klupe odbranio tri uzastopna udarca, ostavivši Barsu bez gola punih pet minuta, ali kada je u napadu za 19:18 Laslo Nađi pogodio prečku, sevnula je kontra Španaca za 20:17 koja je zapravo bila početak nove serije "Blaugrane".

Na 15-ak minuta do kraja već je bilo 24:18, uz jedan gol Ilića u međuvremenu.

Bravura Nađija za 24:19 bila je samo kratak nagoveštaj preokreta, jer je Šarić tada ponovo spustio rampu na gol i praktično zaslužio epitet igrača utakmice.

Ako je za utehu, Iliću ostaje to što je drugu sezonu zaredom najbolji strelac najjačeg takmičenja u Evropi. On je u finale ušao sa 109 golova, tri više od velikog rivala iz Barselone, Kirila Lazarova i sa pet pogodaka u finalu potvrdio je dominaciju, ali je to i ovog puta prošlo bez proslave najvažnije titule u klupskom rukometu.

Vesprem je 2002. godine izgubio u dva meča finala Lige šampiona od nemačkog Magdeburga, a Mađari imaju i tri plasmana u polufinale, 2003, 2006. i 2014.

Od kada je EHF u sezoni 2009/10 uveo Fajnal-for kao završnicu takmičenja, titule su osvajali Kil dva puta, Barselona dva puta, Hamburg i Flensburg prošle sezone, kojem je to bila prva titula prvaka Evrope.

Barsa je u periodu od 1996. do 2000. godine uzela pet uzastopnih titula prvaka Evrope, a sada je povećala prednost u odnosu na Gumersbah (5), Kil (3), Duklu (3), Sijudad Real (3), Magdeburg (3), SKA Minsk (3).

Zagreb, Steaua, Gepingen, Grosvalštad i naša Metaloplastika bili su prvaci Evrope po dva puta, a od eks-jugoslovenskih klubova po jednu titulu imaju i Bjelovar i Borac iz Banjaluke.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC