• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nov način bodovanja: Pogledajte gde su srpski odbojkaši i odbojkašice

Autor mondo.rs

Svetska odbojkaška federacija (FIVB) objavila je nove rang liste nacionalnih reprezentacija po novom sistemu bodovanja.

Ženska odbojkaška reprezentacija Srbije, aktuelni svetski i evropski prvak i vicešampion Olimpijskih igara po novom bodovanju zauzima šesto mesto, dok je muški nacionalni tim, aktuelni prvak Evrope, na 11. poziciji.

Na prvom mestu kod odbojkašica je selekcija Kine, dok je u muškoj konkurenciji prvi Brazil.



Na novim rang listama FIVB računaju se rezultati sa zvaničnih takmičenja i to: Olimpijskih igara i kvalifikacija za OI, svetskih prvenstava i kvalifikacija za SP, Lige nacija i Kupa izazivača (kvalifikacija za Ligu nacija), Svetskog kupa, kontinentalnih prvenstava i kvalifikacija (prvenstvo Evrope i kvalifikacije za EP).

FIVB će priznati i računati i rezultate sa međunarodnih takmičenja, računajući i godišnja takmičenja sa minimum četiri reprezentacije učesnice.

Prilikom bodovanja se koriste dosadašnji međusobni rezultati dve reprezentacije, a algoritam izračunava svih šest mogućih rezultata (od 3:0 do 0:3).

Aktuelni rezultat meča se zatim upoređuje sa očekivanim ishodom na osnovu prethodnih rezultata. Ako je selekcija premašila očekivanja, odnosno pobedila favorita, osvojiće bodove za rang listu, a ako je poražena od autsajdera izgubiće bodove.

Nijedna selekcija ne može da izgubi bodove ukoliko pobedi, s tim što trijumf protiv autsajdera, odnosno očekivana pobeda, donosi manji broj poena.

FIVB je objavio i rang liste reprezentacija po kontinentalnim konfederacijama uzimajući u obzir rezultate selekcija iz iste Konfederacije. Međutim nije poznata svrha rang lista kontinentalnih konfederacija, pogotovo što se Evrope tiče, jer Evropska odbojkaška konfederacija (CEV) već ima svoj sistem određivanja plasmana, odnosno rang liste.

Pročitajte i ovo

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC