• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

OS RS izričito protiv prijedloga Alije Fatića: Samo štitimo pravila!

Autor mondo.ba

Predsjednik OS BiH predložio je da se odbojkaška takmičenja zvanično stopiraju i da se proglase šampioni, ali u savezu RS to kategorično odbacuju, a evo i zašto

 Odbojkaški savez RS protiv prekida prvenstava Izvor: MONDO/Miroslav Blagojević

Odbojkaška Premijer liga BiH u obje konkurencije je, poput brojnih sportskih takmičenja u državi, suspendovana na neodređeno vrijeme zbog pandemije korona virusa.

Prije stopiranja prvenstava, stavljena je tačka na regularni dio sezone od 18 kola, a tek što su krenule mini-lige za titulu i opstanak, korona virus je rekao "ne" odbojci u Bosni i Hercegovini.

Možda će vas zanimati

U ovom trenutku, nije poznato kada i da li će se takmičenja nastaviti. Postojala je određena inicijativa da se u potpunosti obustave i za šampione proglase ekipe Gacka u ženskoj i Kaknja 78 u muškoj konkurenciji, ali su taj model odbacili, između ostalog, članovi Upravnog odbora Odbojkaškog saveza BiH koji dolaze iz Republike Srpske i u dobroj mjeri sačuvali regularnost takmičenja.

Naime, prvi čovjek bh. odbojke Alija Fatić poslao je klubovima prijedlog da se Kaknju 78 i Gacku dodijele titule, iako su u Ligi za prvaka odigrana samo dva kola, a s obzirom na to da lige broje po pet ekipa, neki timovi odigrali su po dvije, a neki po jednu utakmicu. 

Ovakva inicijativa predsednika Saveza naišla je na veliko negodovanje čak i u Federaciji BiH ali i osudu članova Upravnog odbora iz OS RS zbog nepoštovanja sportskih pravila i niza proceduralnih propusta pri čemu su, ipak, od dijela odbojkaških struktura BiH, optuženi da "štite nečije interese".

Na početku treba reći da sjednica Upravnog odbora OS BiH nije sazvana  po uobičajenoj proceduri u pogledu pripreme i održavanja iste. Klubovi su putem elektronske pošte obavješteni da se izjasne o prijedlogu da se šampionima proglase već pomenuti klubovi, a za to im je ostavljeno manje od 16 sati, i to preko noći, kada nije moguće sazvati sjednicu organa kluba.  

Iako su klubovi kontaktirani mimo uobičajene procedure, njihovi odgovori nisu dali većinu koja odgovara prijedlogu, a posebno je čudna činjenica da se u cijeloj komunikaciji zaobilazio direktor takmičenja Marko Toholj čiji je to posao, pa je sve rađeno samoinicijativno od strane predsjednika OS BiH.

Odbojkaški savez Republike Srpske tvrdi da Odbojkaški savez BiH takođe nije obavijestio klubove o broju učesnika u evropskim takmičenja niti je predložen način po kojem bi se odredili klubovi koji će učestvovati u evropskim takmičenjima, a to je u ovom trenutku najbitnije.

OS RS kategorično odbacuje tvrdnju pojedinaca u OS BiH da su mnogi evropski savezi prekinuli takmičenje i proglasili šampione. Većina nacionanih saveza je prekinula takmičenja, ali bez proglašavanja konačnog poretka. Pojedine evropske federacije, poput Holandije, Njemačke, Srbije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore.... jesu prekinule takmičenje, ali nisu imenovale šampione.

OS RS takođe ističe da se na pojedinim portalima tvrdi da se iz Republike Srpske insistira da se prvensvo igra u trenutnim uslovima, što takođe nije istina.

Istina je da u OSRS smatraju da bi, kada se za to stvore uslovi, bilo poželjno da se odigraju još tri kola kako bi se klubovi izjednačili po broju odigranih utakmica pa bi u toj situaciji odluka mogla da bude realnija, a za tako nešto potrebno je sedam dana. Pravilnikom o takmičenju regulisano je da se sezona završava 30. juna, a do tog datuma ima gotovo tri mjeseca.

Takođe, na kraju se navodi da CEV još uvijek nije donio stav o statusu takmičenja i njihovom završetku niti o rokovima za prijavu za evropske kupove.

Prilikom dodjele finasijske pomoći evropskim klubovima koji se takmiče u CEV kupovima, predsjednik Evropske odbojkaške asocijacije izričito je rekao da sezona još uvijek nije završena.

Pratite Mondo.ba na Facebooku, Instagramu i Twitteru. Aplikacija je dostupna za IOS i Android telefone.

Preuzimanje teksta, vijesti, fotografija i video snimaka dozvoljeno uz vidljivo navođenje izvora i linka ka MONDO portalu.

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC