• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nikom tako ne ide od ruke, da pronosi slavu Banjaluke"

Autor mondo.ba

Ovo je stih čuvene pjesme Duška Trifunovića posvećen šampionskoj generaciji rukometaša Borca m:tel, koji su 11. aprila 1976. godine osvojili titulu prvaka Evrope.

 RK Borac: 44 godine od titule šampiona Evrope, Rade Unčanin izjava Izvor: MONDO - arhiva

Abas Arslanagić, Milorad Karalić, Zdravko Rađenović, Dobrivoje Selec, Nedeljko Vujinović, Momo Golić, Nebojša Popović, Miro Bjelić, Slobodan Vukša, Zoran Ravlić, Boro Golić i Rade Unčanin su zlatnim slovima upisani u istoriji banjalučkog, ali i jugoslovenskog sporta.

Možda će vas zanimati

Akademija kad prođe pandemija

Krajem marta je trebalo da bude održana akademija povodom 70. rođendana Borca m:tel, ali je pandemija koronavirusa prolongirala njeno održavanje. "Organizovaćemo ovo druženje čim se stvari normalizuju. Mislim da je realan datum negdje pred početak nove sezone, a gledaćemo naravno da pronađemo datum koji bi bio odgovarajući većini naših bivših igrača, predstavnika vlasti, sponzora, kao i eminentnih rukometnih imena iz regiona", rekao je direktor Banjalučana Vladimir Branković.

U dupke punoj dvorani Borik, prije 44 godine, su savladali dansku Fredericiju i osvojili pehar namijenjem šampionima Evrope.

"Šta da kažem, bila je to sjajna generacija. U tom trenutku već smo imali četiri zlatna olimpijca, uspostavili smo dominaciju u Jugoslaviji i znali da imamo velike šanse da odemo do kraja i u Evropi. Išli smo korak po korak, rušili rivale i vjerovali pred posljednji meč da ćemo osvojiti pehar. Nije bilo lako, jer su Danci bili snažna ekipa, ali ovu utakmicu nismo mogli da izgubimo. Svi smo dali koliko smo mogli i više od toga. Sve je stalo kada je na 16:15 Anderson izašao sam pred Arslanagića, ali je Ako uspio da ga zaustavi. Još jedan naš gol i slavlje je moglo da počne", prisjetio se Unčanin za "Glas Srpske".

Prema njegovom mišljenju, osim velikog rada i talenta, dolazak Zdravka Rađenovića je bila karika koja je nedostajala banjalučkom klubu za taj uspjeh.

"Mislim da je najbolji potez tadašnje uprave dovođenje tada ponajboljeg mladog igrača u Jugoslaviji i šire Rađenovića. Sa ove distance mogu da kažem da je on bio karika koja nam je nedostajala".

Unčanin je svjestan da je prije evropske titule Banjalučana, isti uspjeh ostvario bjelovarski Partizan, a kasnije i Metaloplastika iz Šapca, čak dva puta.

"To samo govori kakva smo sila bili. Pa i posljednje Evropsko prvenstvo na kojem je nastupilo svih šest zemalja bivše Jugoslavije govori da rukomet nije iščeznuo iako su sada druga vremena. Jasno je da novac sve kroji i da ga drugi imaju više od nas, ali talenat niko ne može da nam oduzme", dodao je nekada lijevo krilo crveno-plavih.

Aktuelni trener ženskog rukometnog kluba Borac je optimista i vjeruje da se Banjalučani u budućnosti ponovo mogu vratiti u sami evropski vrh.

"Ne treba unaprijed odbacivati takve mogućnosti. Rukomet je i danas sport u kojem sa relativno malo ulaganja možete da napravite iskorak. Godinama su primjer Celje i Zagreb. Potrebno je da šira društvena zajednica stane iza kluba, da on bude državni projekat i eto nas opet među najboljima. Imamo podlogu za tako nešto i vjerujem da će se to desiti prije ili kasnije", zaključio je Unčanin.

Možda će vas zanimati

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC