• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"10 godina sam pila zabranjeni lek, pa priznala svetu da sam sve zeznula"

Autor Mirjana Šegan

Marija Šarapova "otvorila dušu" i ispričala sve o korišćenju zabranjenog meldonijuma koji joj je uništio karijeru

 Marija-Sarapova-doping-skandal-suspenzija Izvor: Tanjug/AP/David Vincent

Uspešnu karijeru Marije Šarapove obeležio je i doping skandal. Lepa ruska teniserka bila je "pozitivna" na zabranjenu supstancu meldonijum na Australijan Openu 2016. zbog čega je dobila 15-mesečnu suspenziju.

Nakon što se vratila tenisu u aprilu 2017. godine, Šarapova više nije beležila dobre rezultate, pa je posle višemesečnog mučenja i pokušaja da se vrati na vrhunski nivo odlučila krajem februara 2020. godine da okonča karijeru.

Možda će vas zanimati

Lepa Maša je gotovo pet godina nakon doping afere rešila da "otvori dušu" i javno prizna kako je došlo do toga da koristi lek koji je bio na listi zabranjenih.


"Kad sam bila mlađa, bila sam lošeg zdravlja i otac je tražio ličnog lekara u Rusiji. Iako smo živeli u SAD, on je mislio da je bezbednije da pronađe ruskog stručnjaka zbog jezika, ali taj lekar nije imao iskustva sa sportistima. Odradili smo veliki broj testiranja i prepisao mi nekoliko lekova, a jedan od njih bio je meldonijum, koji sam redovno koristila od 2006. On se u Rusiji prodaje bez recepta i koristi kao i aspirin", objasnila je u razgovoru za "Punto de Break" Šarapova.

Navela je da je povremeno bila testirana na doping, ali da nikada nije "pala" na testu.

"Ja sam 2013. promenila lekara, ali sam nastavila da koristim taj lek. On je, međutim, od početka 2016. godine stavljen na listu zabranjenih supstanci Svetske antidoping agencije (WADA) i zato sam u Australiji bila pozitivna na testu".

Marija je otkrila i da je od svog menadžera 2015. godine tražila da proveri listu zabranjenih supstanci, ali da on to nije uradio "jer je imao neke privatne probleme".

Ruskinja je naglasila da je za nju posebno težak trenutak bio kada je trebalo da saopštiti javnosti da je napravila veliku grešku i iznevirala brojne navijače.

"Tog jutra sam se probudila i osećala se kao da se spremam za meč. Bilo je vrlo teško misliti o tome da moraš da se suočiš sa svetom i kažeš da si sje*ao sve što si do sada uradio".

Rekla je i da je znala da mora da se suoči sa posledicama.

"Odmah posle te konferencije za novinare izbrisala sam sa svog telefona sve aplikacije društvenih mreža, kako bih zaštitila sebe, kako ne bih poludela. Priznajem da nikada pre toga nisam brinula o tome šta ljudi misle i govore o meni, ali tada mi je to bilo veoma bitno. Jako me je sve to pogađalo, osećala sam da sam beznačajna. Sve je bilo veoma bolno, a neke stvari i veoma okrutne. Međunarodna teniska federacija (ITF) loše se ponela, ja od njih nisam tražila da igram meč posle priznanja o korišćenju nedozvoljenog leka, već samo da me poštuju. Kada sam podnela žalbu i ona je usvojena da mi se umesto dve godine suspenzija smanji na 15 meseci, osećala sam se slobodno. ITF je isticao da sam ja krila da koristim meldonijum, a to nije bila istina, i sud je to i potvrdio", navela je 33-godišnja Šarapova.

Marija Šarapova, je tokom 19 godina profesionalne karijere osvojila 36 trofeja, od čega pet grend slemova. Jedna je od retkih igračica koje su uspele da kompletiraju titule na sva četiri grend slema.

Bila je i prva na WTA listi, a ima i titulu u Fed kupu sa reprezentacijom Rusije, kao i srebro sa Olimpijskih igara u Londonu 2012. godine.

Možda će vas zanimati

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

NAJNOVIJE

Kolumna - Nebojša Šatara

Navijači

MONDO Tim kola

FK BORAC

RK BORAC