• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stara devizna štednja u RS 1,458 milijardi KM

Autor SRNA

Ukupan iznos stare devizne štednje u RS iznosi 1,458 milijardi KM, a staru deviznu štednju verifikovalo je 43.000 štediša od njih 544.000

  To je izjavio Srni predsjednik Upravnog odbora Udruženja za povrat stare devizne štednje u BiH i dijaspori Svetozar Nišić.

Nišić je rekao da se Udruženje zalaže da se štedišama u BiH isplati devizna štednja u punom iznosu, kako je to bilo dogovoreno sa bankama, poručivši da neće dozvoliti ponovnu prevaru štediša.

On je napomenuo da će LJubljanska banka, u skladu sa presudom Evropskog suda za ljudska prava u Strazburu, od 1. decembra početi isplatu stare devizne štednje štedišama u BiH.

Agencija za posredničke, informatičke i finansijske usluge /APIF/ uputila je nedavno poziv da potražioci koji se do sada nisu prijavljivali za verifikaciju stare devizne štednje u Republici Srpskoj mogu to da urade do 25. avgusta, ako predaju zahtjeve u jednoj od poslovnica ove agencije.

Za zahtjeve koji budu podneseni u predviđenom roku, verifikacija će biti izvršena pod identičnim uslovima koji su do sada imali vlasnici stare devizne štednje, saopšteno je ranije iz Ministarstva finansija Republike Srpske.

Zahtjev mogu podnijeti potražioci čija su sredstva bila deponovana u bankama sa sjedištem na teritoriji BiH za koje je obaveza vraćanja prenesena na Republiku Srpsku.

Republika Srpska je u šest emisija verifikovala staru deviznu štednju ukupne vrijednosti nešto više od pola milijarde KM, a od tog iznosa kroz anuitete isplaćeno je 380,6 miliona KM.

Vlada Republike Srpske definisala je uredbom u skladu sa Zakonom o unutrašnjem dugu i Zakonom o izmirenju obaveza po osnovu računa stare devizne štednje emisijom obveznica u Republici Srpskoj da se verifikacija može obaviti od 25. decembra prošle godine do 25. avgusta ove godine.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE