• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Banjaluka: U Kliničkom centru zavoji iz 1949.

Autor mondo.ba

Slobodan Stanić, bivši ministar zdravlja RS tvrdi da se na Univerzitetskom Kliničkom centru Banjaluka koristi zavojni materijal proizveden 1949. godine.

Stanić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da su ga ljekari Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske prije nekoliko sedmica obavijestili da je na pojedinim klinikama, na lokaciji hirurgije, nestašica zavojnog materijala, te da se koriste vata i zavoji stari više od 50 godina.

"Ti ljekari su slikali zavojni materijal koji su koristili, na kojem je bio datum proizvodnje 1. jun 1949. godine. Dostavili su mi nekoliko paketa zavoja iz 1965. i 1976. godine. Problem je što na materijalu piše da je sterilan, što nikako ne može biti poslije 50 godina, a dovodi u zabludu zaposlene koji su ga mogli koristiti kao sterilan", istakao je Stanić.

Rekao je da ne želi da špekuliše o njihovoj štetnosti za zdravlje ali je upozorio da je trebalo da bude uklonjena oznaka sterilisano, jer kao je objasnio, nakon toliko godina taj materijal ne može biti sterilan.

Stanić je rekao da bi trebala biti održana posebna sjednica Skupštine RS o stanju zdravstva.

Stanićevu izjavu za MONDO je potvrdio i D.B., pacijent kojem je zbog upale zglobne ovojnice koljena izdata uputnica za stavljanje tutor longete.

"Tehničar u gipsaoni mi je rekao da moram sačekati da se longeta stegne jer je materijal star 30 godina", rekao je D.B..

Podsjećamo, rok upotrebe gipsanih i drugih zavojnih materijala je maksimalno pet godina.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE