• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Čokolade: Srbija i Hrvatska "ratuju", mi uvozimo

Autori mondo.ba Autori Brankica Spasenić

Bosna i Hercegovina je u prvih jedanaest mjeseci ove godine iz Srbije i Hrvatske uvezla oko 8.500 tona čokolade i čokoladnih proizvoda ili u novčanoj protivvrijednosti preko 55 miliona KM.

 Čokolade: Srbija i Hrvatska "ratuju", mi uvozimo Izvor: Dragana Božić, mondo.ba
Izvor: Dragana Božić, mondo.ba

I Dok na relaciji Beograd-Zagreb bijesni još jedan ekonomsko-verbalni rat u kojem je glavno oružje, vjerovali ili ne, čokolada, malo je poznato da BiH iz ove dvije zemlje godišnje uveze preko 8.000 tona ove slatke materije.

Kako je za Mondo potvrđeno u Upravi za indirektno oporezivanje BiH (UIO) najveći uvoznik čokolada i proizvoda od kakaoa u BiH je Srbija koja je od početka godine u BiH uvezla preko pet hiljada tona ovih proizvoda, za kojom slijedi Hrvatska sa blizu 3,5 hiljada tona uvezene čokolade.

Stručnjaci u prehrambenoj industriji u BiH ističu da je proizvodnja slatkiša u BiH jedna od najuspješnijih grana domaće prozivodnje, ali da se i pored trenda rasta u konditorskoj proizvodnji u BiH, svake godine uvoze ogromne količine slatkiša. To potvđuju i podaci iz ove godine, jer je vrijednost uvoza oko četiri puta veća od vrijednosti izvoza čokolada iz BiH.

Od početka godine u BiH je uvezeno raznih čokoladica u vrijednosti od oko 126 miliona KM, a izvezeno tek oko 28 miliona KM.

"Pet najvećih uvoznika u BiH su Srbija čiji je vrijednost uvoza u BiH oko 28,8 miliona KM, Hrvatska blizu 26,7 miliona KM, Poljska i Austrija sa po 15 miliona KM, te Njemačka sa blizu 13 miliona KM", potvrdili su za Mondo u UIO BiH.

Sa druge strane iz BiH se ovaj omiljeni slatkiš najviše izvozio u Srbiju i to u vrijednosti od oko 15 miliona KM, a slijede Makedonija, Crna Gora i Hrvatska.

Kada su u pitanju podaci samo za Republiku Srpsku, u Privrednoj komori RS ističu da je u 2015. godini u Srpsku uvezeno konditorskih proizvoda u vrijednosti od 95,4 miliona KM, a izvezeno skoro upola manje, odnosno oko 51 milion KM.

"Najviše se uvozilo iz Srbije, Bugarske, Austrije, Njemačke, Poljske i drugih zemalja. Najviše se uvoze biskviti i kolači, te čokolade, kakao u prahu i u tablama", potvrđeno je za Mondo u PKRS.

Sekretar Udruženja prehrambene i agroindustrije u PKRS Slavko Stevanović precizirao je da je u prošloj godini, kada je u pitanju RS, ostvaren debalans od 44,1 miliona KM, a pokrivenost uvoza izvozom je oko 53,8 posto.

"Ipak radi se o jednoj od najuspješnijih grana privređivanja, u kojoj je prisutan trend rasta proizvodnje, sa 9,7 hiljada tona u 2010. godini na 20,1 hiljadu tona u 2015. godini, sa veoma dobrim asortimanom i kvalitetom proizvoda. To se iz godine u godinu potvrđuje izvozom u mnoge zemlje, a bilo bi realno očekivati da rezultati u spoljnotrgovinskoj razmjeni budu bolji, kao i da na domaćem tržištu bude još više naših konditorskih proizvoda", kazao je Stevanović.

Još iz INFO

Komentari 1

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Čokoladan

Osam i po hiljada tona??? Jede li ovaj narod išta osim slatkiša?? Imamo mi odlične slatkiše iz Mira Prijedor i Svislajon Trebinje, ali nama je draža bajadera nego naša napolitanka iako njenom prodajom se hrani desetine porodica naših sugrađana koji tu rade

MONDO REPORTAŽE