• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izvoz iz Srpske u SAD pao za 159 miliona KM

Autor mondo.ba

Zanemarljivi rezultati lobista na koje je potrošeno desetine miliona dolara.

 Izvoz iz Srpske u SAD pao za 159 miliona KM Izvor: Samir Cacan, mondo.ba
Izvor: Samir Cacan, mondo.ba

Republika Srpska je na lobiranje u Sjedinjenim Američkim Državama potrošila desetine miliona dolara u posljednjih deset godina, da bi u istom periodu, prema zvaničnim podacima, izvoz RS u SAD pao za čak 159 miliona maraka, uvoz porastao za 27,5 miliona KM, a investicije su skoro zanemarljive i na primjer 2015. godine iznosile su samo hiljadu KM, prenosi poslovni portal Capital.ba.

Ekonomski rezultati desetine miliona dolara vrijednog lobiranja i rada 2013. godine otvorenog Predstavništva RS u SAD-u, vidljivi su kroz podatke Zavoda za statistiku RS prema kojima je u zadnjih deset godina došlo do strmoglavog pada izvoza iz RS u SAD, dok je uvoz roba i usluga uduplan.

Tako je 2006. godine izvoz RS u SAD iznosio 171,4 miliona KM, da bi se 2009. strmoglavio na svega 11,5 miliona KM. Od tada i nije bilo značajnijih promjena, a na kraju 2015. godine izvoz je iznosio 12,5 miliona KM.

Istovremeno, uvoz iz SAD je 2006. godine iznosio 19,7 miliona KM, da bi na kraju 2015. dostigao 47,2 miliona maraka.

Ništa bolja situacija nije ni sa investicijama. Strane investicije u RS godinama unazad su u padu, a u 2015. iz SAD-a je u RS stiglo svega 1.000 KM. Iz te zemlje u RS je od 2007. do 2015. godine stiglo 10,3 miliona KM investicija.

Mediji su proteklih dana prenijeli informaciju da je RS za lobiranje u Americi potrošila 30 miliona dolara, a prema podacima portala Istinomjer skoro tri četvrtine novca isplaćenog za lobiranje u SAD otišlo je kompaniji “Picard Kentz & Rowe”.

Još iz INFO

Komentari 0

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

MONDO REPORTAŽE