• Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne smije biti više od 25 MB.

Poruka uspješno poslata

Hvala što ste poslali vijest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Od januara ponovo poskupljuje struja

Autor mondo.ba

Naknada za obnovljive izvore energije sa prošlogodišnjih 0,0044 KM po kilovat času povećana je na 0,0053 KM što znači da će računi za struju u Republici Srpskoj biti veći za 0,7 odsto.

Kako se navodi u Nacrtu Odluke o visini naknade za podsticanje proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora a koji je utvrdila Regulatorna komisija za energetiku RS novi obračun bi se trebao primjenjivati sa početkom nove godine, pišu "Nezavisne novine".

"Ulazni parametri za utvrđivanje naknade su sredstva u iznosu od 24.664.880 KM potrebna za isplatu premija za podsticanje planirane proizvodnje električne energije iz obnovljivih izvora energije od 315.159.172 kilovat časova", navodi se u nacrtu odluke koja će nakon što Vlada RS da saglasnost, biti objavljena u službenom glasniku RS.

Kako navode u RERS-u, procjena je rađena na bazi pretpostavke jer je na bazi raspoloživih informacija, u ovom momentu, nerealno očekivati da se u 2018. godini ostvari sva planirana proizvodnja iz Akcionog plana Republike Srpske za korišćenje obnovljivih izvora energije a koja iznosi 490,80 gigavat časova i efikasna kogeneracija 98,31 gigavat časova.

Iz komisije podsjećaju kako naknadu za obnovljive izvore i efikasnu kogeneraciju obračunava i naplaćuje snabdjevač krajnjih kupaca i prikazuje kao posebnu stavku na računu.

Ovo su novi trgovci strujom

Još iz INFO

Komentari 5

Komentar je uspješno poslat.

Vaš komentar je proslijeđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspjelo.

Nevalidna CAPTCHA

Forever Red

U lopovskoj drzavi sve lopovi. Struje koliko imamo treba da bude simbolicna cjena , ali kako da ovi dobiju plate.

Petar

Samo bogataši i moćnici imaju pare i mogućnosti da grade ove i ovakve elektrane. Sad ulažu to što su nakrali i koriste političke veze da naprave elektrane gdje god požele. A da bi im se ti projekti isplatili, vlast opet doda ovakav namet da im podeblja profit preko leđa građana. Najgore je to što svi oni koriste struju iz prljavih izvora (Ugalj) i plaćaju je po duplo nižoj cijeni, a svoju koju proizvedu sve prodaju elektroprivredi za duplo veće pare. Narod neka pocrka jer je birao i godinama trpi ovakve političare.

Djomla

Znaci opet prevarantima sto nam unistavaju prirodna bogatstva Sanu,Sutjesku,Ugar..... da doplatimo na ustrb "obnovljivih izvora".Postoji li jos neka zemlja na svijetu gdje gradjani unistavanje prirode placaju?

Mila

Pa ce i grijanje. I sve je to normalno.

krajišnik

Odlicno,ja sam za,nek kilovat bude sto skuplji da sto prije pocrkamo.Ljudi mi moramo pratiti evropske standarde,da budemo u koraku sa Evropom,i sa platama kao u doba inkvizicije.Jer kad god bude povisica penzija ili plata odmah bude poskupljenej mesa ,moljeka ,hljeba ,struje i svega sto je u normalnom svijetu doatupni vecini smrtnika.Sto vise poskupljnja brze cemo se unistiti.

MONDO REPORTAŽE